Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галъп": ГЕРБ - 26,5%, ПП-ДБ - 15,5%, ДПС - 15,1%, "Възраждане" - 14,7%

Избирателната активност е малко над 30%, сочат предварителните данни

Предсрочните избори за национален парламент се печелят убедително от ГЕРБ-СДС, сочат резултатите от екзитпол на "Галъп интернешънъл болкан", социологическата агенция, с която БНР работи на изборите 2 в 1.

На второ място е коалицията ПП-ДБ с 15,5 на сто от имащите право на глас.

Третото място е за ДПС, те получават подкрепата на 15,1 на сто от българите.

Според предварителните данни на четвърто място е "Възраждане" с резултат 14,7%.

Петото място е за БСП, червените взимат вота на 9,8 на сто от гласувалите.

Шести са "Има такъв народ" - 6,4% е подкрепата за тях.

Изненадата на тези избори е формацията "Величие", за тях са гласували 3,4 на сто от всички гласоподавателите и са на ръба на влизането в 50-ия парламент

Под чертата за влизане в НС остават "Синя България" - 2%, МЕЧ с 2 на сто, ВМРО - 1,6 и "Солидарна България" с 1,4 на сто подкрепа. Това обаче са все формации, които макар и без свои представители в бъдещия 50-и парламент, ще получават държавна субсидия.

Избирателната активност е ниска - 32,1 на сто, показват данните на "Галъп".

Вотът за Европейски парламент се различава значително по подредбата си от този за национален парламент.




Тук първото място е безспорно – отново то се печели от ГЕРБ-СДС с 26,5 на сто подкрепа.

На второ място тук се подреждат от ПП-ДБ с 16%.

Трети са "Възраждане" - 15,4 на сто, на четвърто място е ДПС - 11,7% от гласовете.

БСП с 9,7 на сто и "Има такъв народ" с 6,2% са другите формации, които при този резултат имат свои представители в Европейския парламент.

Избирателната активност за този вот е 33,1 на сто.

Разпределението по мандати би изглеждало така:

ГЕРБ-СДС с петима свои представители в Брюксел. ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане" с трима, с двама ще е БСП, а „Има такъв народ“ ще изпрати един.


По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полицията във Враца задържа шофьор с над 3 промила алкохол

Късно снощи в града под Околчица униформени спрели за проверка лек автомобил, управляван от 35-годишен местен жител. Шофьорът е бил тестван за употреба на алкохол. Дрегерът отчел 3.16 промила в издишания от него въздух. Това се равнява на повече от литър и половина погълнат концентрат. Служителите на реда съставили акт на нарушителя по Закона..

публикувано на 06.10.24 в 13:05

Във Винарово искат да изградят еко пътека

Да се направи еко пътека, която да свърже трите емблематични чешми край село Винарово, това предлага бившият кмет Гинко Петров, а идеята му се  подкрепя от селската общност :  "Тази наша идея не изисква много средства, за да се осъществи, изисква повече доброволен  труд от млади и стари. Еко пътеката ще тръгва от горната чешма и ще продължи до..

публикувано на 06.10.24 в 12:10

За рожден ден - подарък и прекопаване на градината

 Учениците, възпитаниците и приятелите  на известния треньор по лека атлетика Георги Митев от Мездра отдават своето уважение и почит към него като всяка година  го поздравяват за рождения му ден. Тази година също. Георги Митев е легенда в българската лека атлетика, доайен  на атлетиката в Мездра като треньор, основател на СК „Атлет” , има..

публикувано на 06.10.24 в 11:10

Заниманията по йога започват във Видин

Стартират заниманията по йога за деца и възрастни в  Център за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" в град Видин, казва Ралица Димитрова, йога - преподавател : "Групите, които имаме сега за деца от 4 до 12 години, Йога -златна възраст 55 +, за всички хора със слаба подвижност в зряла възраст. Имаме и редовна група за всички..

публикувано на 06.10.24 в 10:25

Стартират номинациите за „Лекар на годината" във Враца

Началникът на кардиологичното отделение на врачанската МБАЛ „Христо Ботев" д-р Ирена Мраморенска е номинирана за „Лекар на годината", съобщиха от РК на БЛС. Съпругата на известния офтамолог д-р Иво Ралчовски е номинирана на областно ниво в категория „Най-заслужил лекар от Районна колегия", уточняват от съсловната организация. Призът на доктор..

публикувано на 06.10.24 в 09:00

Големите търговски вериги са готови за еврото

В значителна степен големите търговски вериги са готови за въвеждане на еврото, отчетоха от Сдружението за модерна търговия , което обединява 750 обекта за продажба на хранителни и битови стоки в цялата страна. Пред журналисти във Враца от сдружението прогнозираха, че след обявяване на евентуална дата за приемане на страната ни в еврозоната, за веригите..

публикувано на 05.10.24 в 16:36

Гимназията по туризъм във Видин беше домакин на гости от Румъния

Международна среща, посветена на Европейския ден на езиците -26 септември, и Международния ден на учителя - 5 октомври, се проведе във Видин . Домакин е Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев", а нейни гости са преподаватели и ученици от Дробета-Турну Северин, Румъния. Във видинската гимназия в момента се изучават руски, френски и..

публикувано на 05.10.24 в 14:59