Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинският клуб има шестима национали за Световното в Пловдив

"Бонония" Видин отново се нареди сред най-добрите на Държавния отборен шампионат по кану-каяк

Гребците обаче продължават да тренират в лоши условия

3
Снимка: СК "Бонония"

Видинският клуб по гребни спортове "Бонония" се нареди сред най-добрите в България на Държавния отборен шампионат по кану-каяк, който се проведе в Русе. С призовите си класирания видинските гребци заслужиха общо 8 купи. Успешно мерим сили с най-добрите клубове в страната, които разполагат с много повече ресурси и по-добри условия за подготовка от нас, каза за Радио Видин треньорът Стефан Илиев:

"Изключително топли дни, имаше и вятър, но децата бяха настроени положително и се представиха много достойно, ние сме много доволни. Преди години казвах, че сме на правилен път и ще се върнем там, където бе школата по кану-каяк на времето на "Бенковски", след това "Бдин" Видин, а сега е "Бонония" Видин. Трябва ни между 3-то и 5-о място в страната, за да сме конкурентни не само в България, но и на международната сцена. Ние сме точно там и действаме правилно. Заминахме с 38 състезатели и двама треньори. Ние бяхме най-голямата група в Русе след "Тракия" Пловдив, която е традиционно много силна, защото има спортно училище и 8 щатни треньора. Във Видин няма нито един щатен треньор - всичко е благотворително, всичко е сърце, желание, силна амбиция и т.н."

С представянето си в Русе шестима състезатели на СК "Бонония" са намерили място в националния отбор на България.

"Състезанието продължи четири дни. Първите два дни участваха мини лодки, което означава до 5-6 клас. След това участваха момчета и момичета 7-8 клас и най-големите - юноши старша възраст. Тук се представихме по-добре от очакваното, защото спечелихме в мини каяк момичета второ място, в мини каяк момчета трето място. Това е много похвално, защото си връщаме позициите в каяка. Каяк момчета второ място. Отборно момчета и момичета трето място. Ние сме трети в България във възрастова група до 7 клас. Това трябва да говори много, защото това е подрастващото поколение. Правилникът ни разрешаваше да качим част от състезателите в тези възрастови групи в младша възраст. Те горе помогнаха на батковците и каките много. През втората половина от състезанието на кану младша възраст станахме втори в България. Това не е правено много отдавна. Нашето кану в момента "разцъфтява", връща си позициите. Кану девойки младша възраст - второ място. Кану девойки старша възраст - трето място. Черешката на тортата е юноши старша възраст кану - първо място в България. Заради всичко това сега можем да се радваме на шест човека в юношеския национален отбор, които ще участват в Световното първенство от 15 до 21 юли в Пловдив. Всичко това ни дава повод за гордост. Нашите деца са ученици и тренират едноразово, а всички останали, които са пред нас, са представители на спортни училища и могат да тренират и три пъти дневно, ако решат."
 
Видинският клуб се включи и при мъже и жени на Държавния отборен шампионат, въпреки че няма състезатели в тази възраст. 

"Правилникът ни даде възможност да участваме с юноши старша възраст с по 6 човека в дисциплина при мъже и жени. Трима от нашите състезатели гребаха в кануто и спечелиха едно трето, едно пето и две четвърти места при мъжете. Това са юноши в 10 клас! Децата ни са изключително кадърни, дисциплинирани, послушни. Всичко това постигат с едноразови тренировки и на течаща вода. В река Дунав постигаш много, но нито веднъж не можеш да засечеш време. Това го правим няколко дни преди състезанията. Отиваме по-рано от останалите клубове, което ни оскъпява участието, но само така децата могат да разберат какво е коридор, какво е стартово блокче, какво му е времето на 500 метра, на 200 метра, на 1000 метра..."

Стефан Илиев отново призова общинското ръководство да обърне по-сериозно внимание на Гребната база, която продължава да бъде в лошо състояние.

"Непрекъснато плача, досаждам и рева тази гребна база да бъде направена за тези деца, защото те заслужават. Това, което правят те в момента, е благодарение на онова, което ние сме били преди това. Обръщам се специално към кмета "Моля те, господин Ценков, тази Гребна база я направи за гребците." Там има непрекъснато 50-60 човека, които тренират ежедневно. Говори се за някакъв проект за енергийна ефективност, но никой не идва да погледне и да види, че инфраструктурата е отвратителна. До кога ще идват хора, които ни питат може ли да се снимат пред тази изоставена сграда? Тя не е изоставена, съществува от 1970-а година и там се коват медали на национално и международно ниво. Не можем да отречем, че не плащаме транспорт до Русе и Пловдив и обратно. Това не е малко, но това са деца от нашия град, родителите на тези деца работят в нашия град, плащат данъци в нашия град. Аз обичам моя спорт, обичам децата и искам да стоя зад тях и да ги защитавам. Не съм си занесъл медалите и купите у дома, както и Радослав Каменов в тях, както и президентът на клуба Венцислав Велков в тях... Това е за град Видин, когато на състезания ни награждават казват "Бонония" Видин, а не Стефан Илиев или Радослав Каменов. Тази гребна база има огромен потенциал, няма такава в България, тя е единствена...., но се справяме и ще продължаваме да се справяме - няма как!"

Повече за успехите и несгодите на видинските гребци очаквайте в неделното спортно предаване Клуб Спорт по Радио Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Звездите на на мездренската лека атлетика ще бягат във Велико Търново

Велико Търново става център на българската атлетика от днес до 30 юни.  За поредна година старопрестолната българска столица Велико Търново ще приеме националните шампионати за мъже и жени, както и за момичета и момчета под 16 години.  Най-добрите бегачи в България от СК "Атлет" Мездра с треньор Йоло Николов също ще се състезават на националния..

публикувано на 28.06.24 в 12:12

Пороен дъжд провали контрола на "Ботев" Враца

Първата контрола от лятната кампания на врачанския "Ботев" бе провалена от пороен дъжд. Мачът трябваше да се изиграе вчера в Тетевен. Минути преди началото – 18 часа, обаче над планинския град се изля порой, а дъждът наводни терена, на който трябваше да играят "Ботев" и "Черно море". Поради лошите атмосферни условия съперниците решиха да не подлагат..

публикувано на 28.06.24 в 10:50

"Ботев" започва контролите срещу "Черно море"

Врачанският "Ботев" играе днес, 27 юни, първата проверка от лятната си подготовка . Противник на тима на Тодор Янчев е вицешампионът от последната кампания- "Черно море". Мачът с варненци ще се изиграе в Тетевен, където "моряците" са на подготовка.  В рачани са предвидили още 4 контроли до началото на шампионата в Първа лига.  Началото му е от 18:00..

публикувано на 27.06.24 в 10:05
Петьо Ценов, новият треньор в Академията на

"Ботев" привлече треньор

Петьо Ценов е новото попълнение при треньорите в Академията на "Ботев" Враца, съобщиха от елитния футболен клуб .  Петьо е завършил през 2022 бакалавър с профил ,"Треньор по футбол" в Националната спортна академия, както и магистър по ,"Физическо възпитание и спорт"  2024 г. Притежава UEFA ,"В" лиценз. От клуба пожелаха успех на Петьо Ценов в..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

"Монтана" направи равен с румънци

Монтана завърши 1:1 с румънския елитен тим Политехника Яш. Контролата се игра в Банско, където от вчера монтанци са на лагер. В 3-та минута с точен удар под гредата на вратата на Васил Симеонов Политехника откри резултата. В 17-та Филип Ежике изравни след асистенция от дясно на Борислав Вакадинов. Удар на Стивън Кирилов мина покрай вратата на румънците...

публикувано на 27.06.24 в 08:13

"Монтана" с първа контрола в Банско

Футболистите на Монтана ще изиграят днес първа контролна среща от лагера си в Банско. Тимът от вчера е в курортното градче. От 17 часа Монтана излиза срещу елитния румънски тим Политехника Яш. Монтанци са лагер в Банско с група от 24 играчи. Двама карат пробен период. Това са Симон Фанта, крило от дубала на ЦСКА 1948 и Иван Томов, халф от школата на..

публикувано на 26.06.24 в 15:00

Врачанин е пети на Европейското по борба

Врачанинът Калоян Иванов загуби битката за бронзовия медал на Европейското първенство по класическа борба за кадети в сръбския град Нови Сад. Състезателят на СК "Ботев 93" отстъпи на представител на Украйна. Калоян се класира на 5-о място, което е голям успех за клуба по борба в града под Околчица. Преди схватката за отличието врачанският борец се..

публикувано на 26.06.24 в 12:02