Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бог желае всички да сме едно и да наследим неговото Царство

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г. Преди деня Петдесетница Църквата си припомня за Светите Отци, които отдадоха живота си, за да запазят и съхранят с Божия помощ чистотата на Евангелското учение чисто и неопетнено. Още от първите векове се явили врагове, които разкъсвали и разграбвали Църквата, един от тези бил александрийският свещеник Арий.

Арий бил човек безмерно горделив и честолюбив. Отхвърляйки Божественото достойнство на Иисуса Христа и Неговото равенство с Бог Отец, Арий лъжовно учел, че Божият Син не е Единосъщен с Отца, че е сътворен от Него във времето, като нещо средно между Бог и човек. По настояване на александрийския патриарх Александър бил свикан поместен събор, който осъдил лъжеучението на Арий, но той не се покорил. Жалвайки се от определението на Поместния събор, изпратил писма до много епископи из целия православен Изток и получил поддръжка в своето заблуждение от някои от тях. За да разследва възникналия смут, светият равноапостолен император Константин запитал епископата и получил уверение, че ерестта на Арий е насочена против най-основния догмат на Христовата Църква, се решил да свика Вселенски Събор.

На поканата на свети Константин в Никея се отзовали 318 епископа от различни държави, много от тях носещи по телата си следи от изтезания. Всред тях били и великите светила на Църквата - Св. Николай, архиепископ Мирликийски, св. Спиридон, епископ Тримитунски и други до днес почитани свети отци. Александрийският патриарх Александър пристигнал заедно с човека, когото Църквата помни като св. Атанасий Велики - голям ревнител за чистотата на Православието (по това време дякон, а по-късно сам Александрийски патриарх). Император Константин присъствал на заседанията на Събора.

Подкрепен от 17 епископа, Арий се държал гордо, но учението му било опровергано и бил отлъчен от Църквата. Приет и утвърден бил православният Символ на вярата.  В него светите отци формулирали апостолското учение за Божественото достойнство на Второто Лице на Пресветата Троица - Господа Иисуса Христа. Ереста на Арий била разобличена и отхвърлена като заблуда на гордия разум.

В рубриката "Съвременна Библия" – "Душата ми прилепва към пръстта. Съживи ме според словото Си!" Тази кратка молитва записана в Псалтира ме накара да се замисля. Какво означава една човешка душа да прилепне към пръстта? Законът за земното притегляне прави възможен живота за човешкото тяло. Същият закон, обаче, съсипва човешката душа. Тя няма нужда от земно, а от небесно притегляне. Никой от нас не е дошъл на земята, за да живее само за земята. Душата ни знае това най-добре! Време е да се погрижим за нея!

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Всеки от нас е призван да стане носител на Благодатта на Светия Дух

Осмата неделя след Пасха  е отредена за празнуване на новозаветното събитие  Слизане на Светия Дух над апостолите . Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска..

публикувано на 23.06.24 в 08:00

9 години от създаването на Обществения дарителски фонд отбелязаха в Бяла Слатина

На 13 юни Общественият дарителски фонд в Бяла Слатина "Участвам - дарявам - променям" отбеляза 9 години от своето създаване. Фондът помага за изпълнението на обществено значими идеи на територията на  общината,  които трудно биха се осъществили без неговата подкрепа. Насочени са към детско развитие, образование и култура. За тези девет години..

публикувано на 21.06.24 в 17:30

"Niki R:ce" - един дует със северозападно участие, представя нова песен и видеоклип

Никол Ризова и Цветан Маринов или "Niki R:ce" е един млад дует със северозападно участие. Двамата се събират преди 9 години и оттогава са заедно и на сцената, и в живота, а наскоро записаха новата си песен - "Феномен" .  Пътищата на Ники и Цецо се пресичат в музикалното училище. Тя учи кларинет, а той - китара. Остават заедно и като са..

публикувано на 21.06.24 в 15:28

Криминалният роман "Веселото гробище" на Лора Лазар

Добре дошли в Кралево! Селото, в което…Абе просто едно село, което по нищо не се различава от хилядите други такива. Типичното балканско село с типични обитатели, предимно старци с чепати характери и с повече минало, отколкото бъдеще, със звучни имена и колоритни прякори. На село е така – чужд си, докато не ти лепнат прякор. Сдобиеш ли се с..

публикувано на 21.06.24 в 15:00
Дипломиране ГПЧЕ и СУ

Зрелостници във Видин получиха дипломите си

Две училища във Видин изпратиха днес своите зрелостници. С тържествени церемонии бяха раздадени дипломите на дванадесетокласниците от Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и Средно училище "Цар Симеон Велики" . Учениците поставиха финален етап от завършването на средното си образование, като се представиха успешно на..

публикувано на 20.06.24 в 18:00

Предизвикателствата при изграждането на система за възобновяема енергия до 30 kW

Въпреки че процедурата за производството на възобновяема енергия до 20 kW за собствено потребление е улеснена, има редица условия, които гражданите трябва да имат предвид при планирането. Процедурата за инсталации до 30 kW, също представлява интерес за еднофамилни, многофамилни сгради и малки обекти, особено с възможността за изкупуване на..

публикувано на 20.06.24 в 15:57

Врачанска двойка ще се венчае по стар български обичай

Млада двойка от Враца ще се венчае по стара българска традиция, пресъздавайки автентичната Северняшка сватба. Теодора Тодорова и Михаел Йорданов ще си кажат заветното "да" на 30 юни във Врачанския Балкан. Самата сватба ще е част от програмата на Националния фолклорен събор "Леденика" и ще се проведе в едноименната местност. Бъдещите младоженци са..

публикувано на 20.06.24 в 15:50