Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Определят такса смет по нов начин

Снимка: Радио Видин


Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци".

"Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това ще бъде на брой ползватели и площ, която заемат съответните жилища... Вече всяка община ще си избере индивидуалния подход. Има вариант и за събиране на количество, след което може да бъде със специални индивидуални съдове. Това би могло да се случи само в по-малките населени места, където са индивидуални домакинства", каза Петя Папазова- член на Управителния съвет на Асоциацията на еколозите от общините в България. 

Община Видин иска да вземе най-правилното решение, за да е най-справедливо определена таксата. Това коментира Виолета Георгиева- главен експерт в отдел "Екология" на Община Видин по повод наредбата, според която трябва да бъде променено определянето на такса смет:

"В момента заснемаме положението с контейнерите, с маршрутите. Всичко актуализираме, защото, знаете ли, някои цени специално като се започне с извозването на отпадъка, обработката, всичко това влияе по един или друг начин да не говорим за инвестиционната ни политика, която няма как да не се обновяват контейнери, машини и всичко останали. Като направихме една така предварителна оценка оказа се, че ние доста така с годините сме изоставали в това отношение да актуализираме много неща..."

Директор на Общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" във Видин е Емилиян Евтимов. Създадено е през 2021 година. На срещата на еколозите той каза, че предприятието има разнообразна дейност и е с 221 човека персонал. Пред еколозите той обясни как е организирано сметосъбирането и сметоизвозването на територията на община Видин.

"Нещо, което допълва темата за данъците, за изчисляването на такса битови отпадъци и т.н. това, което в момента работим имаме 2200 контейнера от хиляда и сто литра, които са оборудвани, всеки един от тях е оборудван с термо датчик и самите кантари на сметосъбиращите камиони. Което означава, че ние от всеки един контейнер знаем колко килограма боклук е изхвърлен и знаем местоположението на всеки един контейнер", каза Емилиян Евтимов.

Какво се иска от Общините във връзка с определянето по нов начин на такса смет обясни Ирена Статкова- експерт "Екологични инвестиции" в община Враца:

"Във връзка с приетата нова Наредба за определяне на новите основи за такса смет и изготвянето на план-сметките за разходите, които ще са необходими за обезпечаване дейностите по сметосъбиране, третиране на отпадъци, чистота на обществени територии. Какво означава това? Към настоящия момент като основа за определяне на такса смет за жилищни имоти се взимаше данъчна оценка... Тъй като от много години се коментира, че този метод не е справедлив, министерство на финансите прие нова наредба като предстои промяна на тази основа. Тя вече няма да е тази, няма да е такава. Имат няколко варианта Общините да изберат - на количество, на обем, това е на килограми, на обем на отпадъка, на брой ползватели и вече съответно за някои от компонентите на такса смет за разгъната площ. Всяка община трябва сама да реши каква ще бъде основата."

Новата основа, по която ще определя такса смет ще влезе в сила от  януари 2025 година

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Начален учител от Враца е с престижна награда за "Гражданско образование"

Началният учител в Иновативно Основно училище "Васил Левски" във Враца  Таня Дацова получи отличието на Общината "Учител на годината" в подкатегория "Начален етап на основното образование".   Това е третата награда за нейната близо 30-годишна учителска работа и се дава за дългогодишната ѝ работа с децата в област "Гражданско образование", обясни..

публикувано на 18.06.24 в 15:00

Децата в село Осен се радват на възстановен от местните хора стадион

В криводолското село Осен жителите и най-вече децата се радват на възстановения стадион. Спортното съоръжение е било поддържано, когато е имало футболен отбор преди доста години. След това придобива окаян вид. В селото живеят деца, които обичат спорта и искат да играят футбол.  Това е причина да се възстанови футболното игрище.  Детската..

публикувано на 18.06.24 в 14:00

Зрелостничка от Враца получи награда за есе

Зрелостничката Цветислава Димитрова от Профилираната природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“ във Враца получи специална награда за своето есе, с което участва в конкурса „Летене по Радичков“.  Темата беше „Хайде, удавнико, на добър час!…Все пак е по-добре да се удавим в океана, отколкото да се удавим на сушата!“ от романа “Ноев ковчег”..

публикувано на 18.06.24 в 13:00

Фабрика за лудории и приключения очаква децата в Бяла Слатина

Започват летните занимания за деца в Бяла Слатина. Организатори са местното Народно читалище "Развитие-1892" и Общината. Те са нарекли събитието си "Фабрика за лудории и приключения".  Ателиетата са 13 на брой, с разнообразна тематика и са предназначени за деца от 6 до 12 години. Предстоят екскурзии и пътувания до исторически забележителности..

публикувано на 18.06.24 в 12:00

Вокална група "Шоколадче" с първи авторски албум

Вокална група "Шоколадче" дебютира в музикалните среди с първия си авторски албум. Той беше представен на 16 юни в Лом.  Титулната песен, която е и заглавие на албума, "Дъжд от ноти", не е избрана случайно и носи нейното специално значение, разказа за Радио ВИДИН вокалният педагог на групата Росица Кръстева . Тя е написана от поетесата с ломски..

публикувано на 18.06.24 в 11:48

Юни - Международен месец за информираност за сколиозата

Сколиозата е едно тихо заболяване, което влиза в семействата абсолютно неусетно. Това каза в "Направление здраве" управителят на Фондация "Живот със сколиоза" и организатор на международния форум "Заедно срещу сколиозата" Силвия Гордеева. По думите ѝ много често, когато родителите забележат, че нещо се случва, сколиозата е в доста напреднала..

публикувано на 18.06.24 в 09:50

Село Кунино - красиво и богато на природни забележителности

Село Кунино се намира между Мездра и Червен бряг и въпреки че не му личи отдалече, крие много скални венци, кули, арки и тъмни входове на пещери. На метри от последните къщи стърчат високи кули, които дават началото на Кунинския каньон. Отвесните скали достигат над 60 м. Същата река, която някога е образувала скалните мостове, пещерите и..

публикувано на 18.06.24 в 09:00