Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца се готви за Националия фолклорен събор „Леденика"

Снимка: Община Враца

За седма поредна година Враца ще събере хиляди любители на българските традиции на Националия фолклорен събор „Леденика". Събитието, чиито организатор е общинската управа. 

Тази година съборът ще е от 28 до 30 юни във Врачанския балкан.

Организаторите са подготвили богата програма, изпъстрена от интересни и атрактивни събития.

Началото ще бъде дадено на 28 юни. От 19 до 20 часа ще бъде приготвена и дегустирана врачанска лютика с врачанския градоначалник Калин Каменов. От 20 часа за гостите на проявата ще има концерт на Юри Крумов.

Официалното откриване на фолклорния събор „Леденика" е насрочено за 11.45 часа на 29 юни. През целия ден гостите на събора ще има концерти на творчески състави, народни борби, надиграване и най- дълго врачанско хоро, сурвакарски игри. От 21.45 до 22.00 часа ще могат да се видят нестинарски изпълнения. Веднага след това ще бъде даден старт на концерта на фолк дивата Анелия.

Народното веселие ще продължи и на 30 юни във Врачанския балкан. Освен изпълнение на гайдарски състав, гостите на проявата ще могат да се насладят на концерта на Етро брас бенд. Точно в 12.00 часа ще се състои Северняшката сватба, която е централното събитие и тази година. Веднага след финала й ще има гощавка и концерт на Нелина.

Закриването е от 16 часа на 30 юни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Разпореждане с имоти ще гласува Общинският съвет в Мездра

Общинският съвет в Мездра ще проведе своето редовно юнско заседание на 27 юни /четвъртък/ от 16 часа при Проект за дневен ред, който включва само 7 точки. Най-напред общинските съветници ще гласуват промени в три от своите Постоянни комисии, след което ще дадат съгласие за безвъзмездно прехвърляне правото на собственост върху имот частна държавна..

публикувано на 25.06.24 в 08:41

19 точки ще обсъждат на сесията във Враца

19 точки са залегнали в дневния ред на редовното заседание на общинския съвет във Враца през този месец. Сесията ще започне в 10 часа в конферентната зала на местната администрация.  Акцент в дебатите са предложенията за промени в бюджета за тази година и проект на наредба за промени в досегашния нормативен документ за опазване на обществения ред и..

публикувано на 25.06.24 в 08:17

Снимката на 24 юни 2024 година

Поетапно се въвежда временната организация за спиране на движението между Мездра, Лютидол и Новачене.  Червена маркировка на остри завои през прохода "Петрохан“ предупреждава шофьорите да карат внимателно. "Възраждане" спечели общинските избори в Борован и ще има пълно мнозинство в 13-членния местен парламент.  Избирателите в неделя..

публикувано на 24.06.24 в 18:00

Монтана отбеляза празника си

Честването на празника на Монтана Деня на Свети Дух започна с божествена света литургия, отслужена от Видинския митрополит Даниил и Неврокопския митрополит Серафим в храм "Свети Дух" в града, съобщават от Общината. „Пред Монтана има още много възможности и се надявам всички заедно да работим за това нашия град да става все по-приветлив за..

публикувано на 24.06.24 в 16:36

Поетапно се въвежда временната организация за спиране на движението между Мездра, Лютидол и Новачене

Поетапно се въвежда временната организация , свързана със спирането на движението в участъка Мездра - Лютидол - п. в. „Новачене“ на път I-1 и пренасочването му по обходни маршрути, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Преминаването на превозните средства по алтернативни трасета е свързано с поставянето на допълнителни пътни..

публикувано на 24.06.24 в 15:55

Видин е домакин на Национален младежки форум за диалог с местната власт

Национален младежки форум за диалог с местната власт се провежда във Видин . Това е първият град, в който представяме как младите хора могат да участват във вземането на решения относно техните нужди, обясни за Радио ВИДИН  Йоан Стоянов , главен секретар на Националния младежки форум- най-голямата платформа на младежки организации в България...

публикувано на 24.06.24 в 15:40

Еньовден - празник на билките и на фармацевтите

Еньовден  освен ден на лечебните билки е и  професионален празник на фармацевтите . Денят не е случаен, тъй като билките са в основата на производството на лекарства, обясни Николай Тодоров, председател на регионалната колегия на фармацевтичния съюз.  Той поздрави своите колеги по повод празника. "Искам да ги поздравя и да им пожелая..

публикувано на 24.06.24 в 15:27