Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помагат ли европейските фондове за развитието на регионите

Евросредства са вложени в изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води във Видин.
Снимка: Радио ВИДИН

Европейските фондове помагат за развитието на регионите, отчитат експертите от Областния информационен център (ОИЦ) във Видин. Достъпът до информация как може да се кандидатства за европейско финансиране е от значение. И тук идва ролята на Областния информационен център. Двата програмни периода 2007-2013 и 2014-2020 година са били периоди на увеличаване на средствата от Европейските фондове, които бяха инвестирани на територията на Видинска област, това каза Цветомир Ценков - експерт в ОИЦ на регионална конференция на БТА.

"Като финансиране за цялата област Видин в периода 2007-2013 година от структурните и кохезионните фондове имаме 127 договора, 127 проекта на 67 бенефициента на обща стойност 89 736 592 лева. Това е първият програмен период, докато вторият програмен период 2014-2020 година финансирането от европейските структурни и инвестиционни фондове вече имаме 501 договора, чувствително увеличение, с 380 бенефициента, с обща стойност 223 272 876 лева, от които безвъзмездната финансова помощ е близо 198 000 000 лева", каза Цветомир Ценков.

Общинските администрации са водещи като активност и брой договори в 11-те общини. Активността е увеличена и от останалите представители на бенефициентите- бизнеса, неправителствения сектор, образователния сектор. Видимо е увеличаването на средствата в програмата, която финансира бизнеса. Част от тези средства са отишли за подкрепата за фирмите по време на ковид епидемията. Освен програмата за бизнеса, видим ефект има програмата за развитието на регионите, където са видимите ефекти на общините Видин и Белоградчик за подобряване на градската инфраструктура, образователната, туристическите обекти. По програмата за развитие на човешките ресурси има 61 договора на обща стойност 169 000 000 лева."

През периода 2014-2020 година в община Видин има 314 договора за над 139 000 000 лева. В двата програмни периода общините са най-активните бенефициенти. Десетте малки Общини в област Видин имат своите големи постижения по Програмата за развитие на селските райони. Активиране на проектната дейност и насърчаване на Общините за мислене на проекти на подхода отдолу нагоре, т.е. да бъдат стимулирани да търсят партньорства на местно ниво и да търсят решения на местните проблеми, каза Яна Гъркова- експерт в ОИЦ-Видин:

"Направихме една обиколка в 11-те общини от нашата област, като целта ни е да ги подготвим за евентуално бъдеща нова покана в посока интегрирани териториални инвестиции."

Експертите от ОИЦ са стимулирали и провокирали търсенето на проблеми и решението им с оглед на нуждите на населението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млади таланти от Ново село представят дебютна изложба във Видин

Талантливи художнички от училище "Св. св. Кирил и Методий" във видинското село Ново село ще представят съвместната си изложба, озаглавена "Талант в цветове и багри". Идеята за експозицията се заражда, след като възпитаниците на клуб "Арт ателие" в учебното заведение напредват бързо и доразвиват вече заложения си талант към рисуването.  Вяра..

публикувано на 26.06.24 в 14:40

Емоции от света на киното в концерта на танцова школа "Swing" във Видин

Превъплъщаване в различни персонажи от любими филми, разказване на истории и предаване на емоции чрез танци - това ще покажат утре малките грации от видинската школа за модерен балет "Swing" . Подготвени са впечатляващи хореографии, съчетаващи класически и модерни танцови техники и всичко това, съпроводено от музика от любими на малки и големи филми...

публикувано на 26.06.24 в 14:35

Видин и Козлодуй ще отбележат 145 години от създаването на Военноморските сили

Военноморските сили на България отбелязват 145 години от тяхното формиране, както и 140 години от създаването на представителния им духов оркестър.   Честванията започват не от Русе, както обикновено, а от Видин, каза за Радио ВИДИН началник на щаба на Военноморските сили Ваньо Мусински : "Видин е по Дунава, Видин е свързан по няколко..

публикувано на 26.06.24 в 14:00

С грижа за зеленчуковата градина в летните горещини

С настъпването на летните горещини растенията се нуждаят от повече грижи. Заради жаркото слънце все по-голяма е необходимостта от поливане. Кога и колко да поливаме и как още да се погрижим за зеленчуковата градина- съветите в "Земята, която ни храни" са от агронома Янислав Цветанов: " В горещините е добре да има засенчващи мрежи , но да не са..

публикувано на 26.06.24 в 13:49

Млада майка се нуждае от средства за лечение в Турция

Десислава Емилиянова е обикновена жена с необикновена история. Медицински работник по професия, бунтар по душа и майка по призвание - така най-правилно бихме могли да я опишем. Зад всичко това обаче седи няколкогодишната ѝ битка. Най-важната в живота ѝ. Не, защото е за живота ѝ, а защото се бори да остане в този на дъщеря си.  Преди 3 години..

публикувано на 26.06.24 в 13:00

Видинското читалище "Славяни" празнува 10-годишнината си с концерт

Десет години от създаването на Народно читалище "Слявани 2013" ще бъдат отбелязани с празничен концерт във Видин тази вечер. "От извора до наши дни" е мотото на събитието. В програмата на концерта са включени народни и съвременни танци, които ще бъдат изпълнени от танцовите състави на читалището, обясни хореографът Деян Славчев...

публикувано на 26.06.24 в 10:15
Александър Лозанов и Николай Николаев от Профилираната природо-математическа гимназия

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин постигат отлични резултати на олимпиади и състезания

Учениците Николай Николаев и Александър Лозанов  са настоящи възпитаници на видинска математическа гимназия . И двамата са с блестящи успехи на олимпиади и национални състезания по математика , Български език и литература и История и цивилизация.  Александър Лозанов е 7-и клас в ППМГ " Екзарх Антим I". Той се отличава със силен интерес и..

публикувано на 25.06.24 в 17:46