Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състоя се първото издание на кулинарния фестивал "Айдушко едене" в Кула

8
Снимка: Наско Цанов

На Еньовден се проведе първото издание на кулинарния фестивал "Айдушко едене" в Етнографската къща в КулаУчастие взеха 35 рецепти за ястия с билки и подправки от цялата община, а компетентно жури, начело със славния Кулски айдук, избраха победителите. Организатори на събитието бяха Община - Кула и НЧ "Просвета -1882".


Първо място, с лют царевичен хляб с билки и зелении и старопатешка билкова ракия заслужено спечели Корнелия Иванова, секретар на читалище "Пробуда -1925" в село Старопатица.


"Подготвих няколко неща с моите самодейци. Самата аз се представям с подлютена царевична питка, люта царевична питка. Това е една рецепта, предавана от поколения, от баба на майка и съответно на мен като дъщеря. По същи начин препредавам на моята дъщеря, за да запазим старите традиции. Питката е направена с огромна любов. Аз използвам няколко вида брашна в комбинация с билки и подправки, които са в определено съотношение. Най-съществената подправка е лют, домашен, скълцан червен пипер. Този хляб се пече винаги след Еньовден, след като се наберат пресните билки от полето."


По стара рецепта на баница с лобода, второто място грабна Радка Дичева.


"Лободата е едно растение, което вирее в градините и се е използвало много за чорби. Сега за баница го използвах. Зелени подправки – това са копър, магданоз, каквото вирее в градината. Това е тайната и разбира се – сиренце, яйца, млекце. Една чаша мляко.“


На трето място се класира Вероника Пламенова с пита слънце с еньовски билки. Наградата на кмета на Община Кула отиде при Лозана Петкова с дърпана баница по селски, а питка охлювчета и разядка на секретаря на НЧ "Просвета 1882" - гр. Кула взе Вълка Микова.


Водещ на събитието бе Христела Александрова, която разказа историята за Кулския айдук:


„Нощта срещу Еньовден е най-тайнствена и изпълнена с чудеса. Тогава звездите слизат най-ниско над земята и даряват билките и цветята с лечебна сила. В средата на еньовата нощ небето се отваря едновременно за добри и зли сили, морето застива в очакване на светлината и цялата природа тръпне преди изгрев слънце. С възтържествуването на доброто всеки, който посрещне изгрева на слънцето, се счита за щастливец. Според народното поверие в еньовското утро потича „жива” вода от кладенци и реки и всеки трябва да се наплиска за здраве. Там, където се е окъпало утринното слънце, там човек може да намери спасение от злите сили и надежда за бъдното.

Същата нощ свети Еньо тръгва да търси зимата, но той е светец и Божий човек и ще го оставим на неговите му дела.

Думата ни е за един друг момък, който тръгнал да търси не зимата, а златно имане - Кулския айдук. Знаел той, че през тази чудна нощ заровеното имане излиза навръх земя и почва да свети с  омаен синкав пламък и таласъма-пазител на имането го няма и тръгнал в късна доба из кулските сокаци и нивя да търси имането. А айдукът е айдук, че е нехранимайко и тарикат, както се пее в песента:

"Хайдутин къща не гледа, хайдутин майка не храни."


В ролята на Кулския айдук беше Мирослав Иванов, който оглави и журито на конкурса.


"Доста трудно беше, че всичко беше много добре нагодено, приготвено."


Кръшни кулски хора изпълниха Танцов състав „Кулчене“ към НЧ „Просвета – 1882“ – гр. Кула, с ръководител Димитър Карчев и корепетитор Владислав Перов, а Народен хор „Кулченки“ изпълниха песните "Заспала е баба Дора" и "Полегнала е Тодора".  Фолклорен спектакъл изнесе народната певица Корнелия Иванова, секретар на НЧ „Пробуда 1925“ – с. Старопатица, заедно с певиците-самодейци от от селото.


Първото издание на фестивала "Айдушко едене" е с подкрепата на д-р Владимир Владимиров, кмет на Община Кула и наследника на участника в националноосвободителното движение Гено войвода Тихомир Генов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Лом е домакин на мотосъбор

Днес и утре, 28-и и 29 юни, Лом е домакин на 22-ия мотосъбор , организиран от мотоклуб "Ягула". За посетителите на събитието организаторите са подготвили интересна програма и много забавления, каза за радио Видин президентът на клуба Емил Плугаров . "За поредна година на стрелбището в Лом, около Дунав, в петък около 18.00 часа откриваме..

публикувано на 28.06.24 в 12:00

Село Габровница ще избира отново кмет

В монтанското село Габровница отново ще има избори .  Върховният административен съд (ВАС) обяви за недействителен изборът проведен на 29 октомври миналата година. Ваня Методиева, един от тримата кандидати за кмет на Габровница, обжалва решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Монтана от 30 октомври 2023 година, като посочва,..

публикувано на 28.06.24 в 10:54

платена публикация
Нова музейна експозиция в крепостта „Баба Вида“

Крепост - музей „Баба Вида“ е най-големият и посещаван обект на РИМ – Видин, паметник на културата от национално значение и под номер 13 в списъка на 100-те национални туристически обекта на БТС. Отскоро, в едно от помещенията във вътрешния двор, гражданите и гостите на града могат да видят новата музейна експозиция „Късносредновековно българско..

публикувано на 28.06.24 в 09:55

Млади художнички от Ново село показаха „Талант в цветове и багри“

Експозицията „Талант в цветове и багри“ , с творби на  възпитаници на   клуб по рисуване „Арт ателие“ към  СУ "Св. св."Кирил и Методий" в Ново село   бе подредена в Културен център „Жул Паскин“ във Видин . Първата самостоятелна изложба на Пролетка Вергилова и Вяра Пенева включва повече от 50 картини живопис, които са създадени от началото..

публикувано на 28.06.24 в 09:45

Недостиг на лекари във Врачанско

Не достигат лекарите и медицинският персонал, това показват данните на Националния статистически институт. Анализът показва, че практикуващите лекари в област Враца са 571, което е недостатъчно. Зъболекарите са 111, а експертите по здравни грижи и други медицински специалисти – 996. 62-ма са фелдшерите, 74 акушерките, 657 медицинските..

публикувано на 28.06.24 в 07:55

Снимката на 27 юни 2024 година

След инцидента при спирането на 6-и блок на  АЕЦ "Козлодуй"  няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй". Служебният вицепремиер..

публикувано на 27.06.24 в 18:10
РЗИ-Враца

Смениха директора на здравната инспекция във Враца

Д-р Чавдар Манов се очаква да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността- директор на Регионалната здравна инспекция във Враца. Досега д-р Манов беше директор на дирекция "Надзор на заразните болести". Заповедта за уволнението на досегашния директор д-р Орлин Димитров е подписана от служебния здравен министър- Галя Кондева . Тя му е била..

публикувано на 27.06.24 в 17:59