Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Снимка: личен архив

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство. 

Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС. "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"ДПС съзнава отговорността си за съставяне на редовен кабинет. Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя на тези избори". Това заяви заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев по време консултациите.

Президентът Румен Радев се срещна и с представители на коалицията "Продължаваме промяната- Демократична България". Николай Денков още веднъж потвърди, че остават в опозиция.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов потвърди пред държавния глава готовността на партията му да състави широка коалиция без ГЕРБ и ДПС с консенсусна фигура за премиер, ако получи третия мандат.

БСП се обяви за "кабинет на националното спасение" с третия мандат. 

Очаква се утре президентът Радев да се срещне с представителите на последните две партии в парламента - ИТН и "Величие". Пред БНР председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обясни, че за съставяне на експертно правителство с третия мандат, ако той бъде връчен на ИТН, ще разговарят с всички партии в парламента. Народният представител от "Величие" Красимира Катинчарова обяви, че има варианти за подкрепа на правителство.

"Към настоящия момент вероятността за правителство не е голяма", коментира в "Посоките на делника" Димитър Петров, юрист, писател и политически анализатор от Монтана и добави:

"Българите показаха на тези избори, че съществува един голям проблем - криза на доверие в политическата система такава, каквато съществува. Приблизително 70% от имащите право на глас не излязоха да гласуват, което е ясен белег, че в обществото е наслоена апатия, която не вещае нищо добро и по всяка вероятност процентът на негласувалите ще се увеличава, докато не се появи достатъчно авторитетна фигура, която като алтернатива да успее да привлече обратно избирателите. Но това е феномен, който се наблюдава в момента в цяла Европа. В държави като Франция и Германия избирателната активност рядко надвишава 50%, което показва, че това е криза на съвременната парламентарна демокрация."

Защо се стигна до тази патова ситуация в парламента?

"Основната причина е, че повечето политически партии леко наивно смятаха, че при нови избори ще се промени съотношението. Оказа се, че нищо не се променя. Някои от основните политически сили дори загубиха част от своя електорат, което показва, че тези избори бяха до голяма степен ненужни и че имаше по-голяма вероятност да се състави правителство в миналото Народно събрание, отколкото в сегашното. Вероятността за редовно правителство не е голяма, тъй като имаме ясна позиция от страна на ГЕРБ, че ще подкрепят правителство единствено с техния мандат и че само с ДПС няма да направят правителство. Което означава, че трябва да се намери трета политическа партия, която би се съгласила да влезе в това правителство и по този начин да легитимира самото управление. Към настоящия момент трудно може да се намери такъв партньор. "Има такъв народ" ясно заявиха, че ще подкрепят единствено правителство с третия мандат, ако той дойде при тях. Останалите политически партии ще бъдат по-скоро опозиция. ПП-ДБ просто трябва да бъдат в опозиция и то много непоклатима опозиция, ако искат да съхранят своя електорат. В БСП в момента протича вътрешна трансформация и за тях също е необходимо да бъдат в опозиция, ако искат да надградят своя резултат. Така че вариантите пред ГЕРБ, като първа политическа сила, са или правителство с ИТН (и ДПС), или с "Величие", които към настоящия момент са доста противоречиви като изказвания и поведение. В събота стана ясно, че има вероятност да се отцепят 5-6 депутати от тяхната група. Тези гласове, дори и да ги прибавим към ГЕРБ и ДПС и да получим необходимите 121 гласа за правителство, не бихме могли да кажем, че това е желано от ГЕРБ, тъй като вече заявиха, че няма да правят правителство само с ДПС, което означава, че им трябва постоянен трети партньор, какъвто най-вероятно "Величие" няма да бъде, защото към настоящие момент не заемат категорична позиция, явно имат вътрешни противоречия."

Какъв е изходът от политическата криза?

"До голяма степен политическата криза у нас зависи от външнополитическата обстановка. Смятам, че, когато се постигне мир в Украйна и примирие в Газа, тогава обстановката ще е по-спокойна и общественото внимание в Европа няма да е в толкова голяма степен концентрирано в България, че нашите политически сили да разчитат на подкрепа отвън. Основната панацея за преодоляването на сегашната ситуация е в появата на нов политически проект, който да обединява хора, които имат морални качества, ценностна система и са хора с безспорна репутация в обществото. Вижда се, че при появата на подобни личности се събира подкрепа около тях и хората се активизират да гласуват. Не бива да забравяме, че 2021 година, когато се проведоха първите от серията парламентарни избори, имаше изключително висока избирателна активност, защото хората се бяха активизирали в подкрепа на нови политически формации. Смятам, че хората не са до такава степен отвратени от случващото се, че при появата на подходяща алтернатива да не я подкрепят. Политическата криза ще се преодолее, когато се успокои външнополитическата обстановка и същевременно се появи достатъчно добра алтернатива на национално ниво, която не само да спечели доверието на хората, но и да го задържи, ако дойде на власт."

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31