Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Видински митрополит Даниил
Снимка: Радио Видин

Митрополит Даниил, един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г. 


Посрещнат е във Видин и въдворен на епархийската си катедра на 10 февруари. Пред хората той засвидетелства готовността си да е достоен приемник на своите предшественици: 

 

"Съзнавам колко много ще се очаква и ще се изисква от мен занапред. И затова още в този първи мой ден тук искам да засвидетелствам пред вас, че съм готов да сторя всичко, за да продължа и да разширя според силите си и възможностите си делото на всички мои велики предшественици, заемали преди мен видинския митрополитски престол."


От самото начало в епархията го приемат като благ и смирен човек.


"Първата служба е нещо, което взема сърцето. Един човек, един водач се познава по това как влиза, как служи, какво говори... Винаги, когато дойде в храма, винаги общува с хората. Който каквото има нужда, някакъв въпрос да му зададе, той винаги се отзовава и винаги помага с каквото може", казват миряните


През годините напътства хората да укрепват в православната вяра.



 „Вярата ни просвещава. Вярата ни обнадеждава. Вярата ни дава сили. Затова тя е изключително ценен дар“, посочва митрополитът.


Приема послушанието като част от духовната борба и разказва спомен от детството си:


"Интересното е, като се казва: "Възпитаваме се в добродетели". Защото аз помня от моите детски години, когато имали сме градина в околностите на Смолян. Идва време да се копае, идва време да се сади, имаме разни уговорки с приятелите някъде да отидем да играем. Аз трябва да отида с родителите си, защото възпитаван съм в послушание, но с голяма вътрешна борба съм проявявал това послушание да отида с тях. Това нещо ми е направило впечатление - когато човек прояви послушанието докрай, тогава настъпва една такава радост, един такъв мир."


Убеден е, че християнските добродетели се възпитават и с пристигането си открива Неделно училище към митрополията. От тази есен отваря врати и ново начално училище във Видин.


"Като институция, която има пряката отговорност да се грижи за духовното здраве, конкретно в хората, за нас лично, във Видинска епархия. Ние гледаме на началото на това училище и училищна дейност като на част от нашите задължения да се погрижим за духовното здраве на децата", казва владиката.


Митрополит Даниил насърчава проповедта по всякакъв начин, казва преподавателят в неделното училище Йоана Горанова:


"Самият факт, че има вероучение, което се разпространява както в Неделно училище, така и в училища, така и в детски градини, дори и в читалището, това, че имаме вече училище, което предстои да отвори врати, когато видим обятността на вероучението, че се разпространява в толкова много кръгове в епархията и като цяло в обществеността, мисля, че това е достатъчно показателно, че има подем."


Вече три години към митрополията има социална кухня. Хората, които се нуждаят, получават топла храна няколко пъти седмично. В епархията се обновяват храмове. Дори и такива, които не отваряни от десетилетия, отново събират вярващите:


"Той винаги е близо до хората, до тези, които имат нужда от него, както в катедралата, както в големите храмове, той е и в малките населени места..."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18