Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха изявени ученици на видинската математическа гимназия

7
Снимка: Радио ВИДИН

В последния учебен ден във видинската Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" наградиха ученици и учители за спортните им успехи и постижения на олимпиади и национални състезания. Всички те доказаха, че гимназията е лидер в образованието, спорта и обществените ангажименти на младите хора, каза в словото си Ваня Минева, преподавател в учебното заведение:

"Нека изкажем своето внимание, уважение и благодарност, към тези възпитаници на МГ и техните ръководители, треньори, преподаватели, които през изминалата година оставиха траен отпечатък в културната и спортна история, в обществения живот на нашия регион и страната, и доказаха още веднъж, че видинската природо-математическа гимназия е лидер в образованието, спорта и в обществените ангажименти на младите хора във Видин и страната..."

Благодарности изказа и директорът Ивайло Милушев. Той посочи, че в последния учебен ден е време за равносметка: 

"Тази учебна година се оказа много успешна и доказателство сте всички вие- ученици и учители... Горд съм с вас и с постиженията, те не са малко. Трима ученици имаме класирани на национални олимпиади- единственото училище в областта... Благодарности на Николай  Евгениев, 10-и клас, на две национални олимпиади- по български език и по математика, Християна от 12-и клас, с добро представяне на национална олимпиада... Благодарности и на отборите, които се класираха на национални финали на ученическите игри, както и на отбора по гражданска защита. Рекордно постижение имаме- седем национални финала... Пожелавам ви приятна ваканция и догодина да продължите с успешното представяне на олимпиади, състезания и конкурси..."

Грамота за постиженията на лекоатлетическия ученически тим бе връчена и на Анелия Лападатова, преподавател по физическо възпитание в ППМГ. Под нейно ръководство младите лекоатлети завоюваха отборно 2-ро място на Ученическите игри по лека атлетика, които се състояха през април в Сливен. 

"Искам да се преклоня пред тези деца, защото те изпълниха своята задача и се класираха на едно престижно второ място. Пожелавам успех не само на лекоатлетите, а и на баскетболистите, на волейболистите и на децата от гражданска защита...", каза преподавателят. 

Грамоти получиха и ученици от отборите по шах и пожароопасен спорт. Деветокласникът Милен Трифонов също бе отличен с грамота за "Високи постижения и увеличаване на авторитета на видинска Математическа гимназия". Той е част от баскетболния отбор, спечелил 4-то място в България за юноши 11-и и 12-и клас на републиканското състезание, което се проведе в Сандански. Мачовете бяха тежки, доволни сме от успеха, каза Милен:

"Играхме седем отбора, мачовете бяха тежки... Имаше момчета, които са на много по-високо ниво и тренират повече, но успяхме да се преборим. Доволни сме от успеха, миналата година бяхме шести, сега четвърти, всяка година надграждаме и ставаме по-добри..."

Сред наградените за спортни успехи е и Вероника Радулова от 10-и клас. Тя е част от волейболния отбор на училището, който отвоюва 5-о място на Републиканското състезание по волейбол за момичета в Панагюрище. Вероника призна, че за нея волейболът е най-красивият спорт: 

"Десет отбора се борят, всеки има своите сили и слабости... Всички отбори са на равностойно ниво, по-силният излиза по-напред. Имахме много сложности, но преодоляхме ги... Тренирала съм 9 години волейбол, обожавам този спорт, това е най-красивият спорт..."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Патриарх Даниил

Интронизират патриарх Даниил

Да пазим православната вяра.   Това бяха първите думи на новия български патриарх Даниил. Приемам гласуваното ми доверие със съзнание за собствено недостойнство, вяра в Божия помисъл и Божията подкрепа, каза Видинският митрополит.  Минути след 15 часа започна интронизация на новоизбрания български патриарх. Видинският митрополит Даниил бе..

публикувано на 30.06.24 в 16:33
село Лиляче, кметството

Новият кмет на Лиляче полага клетва на 1 юли

Росен Петков ще се закълне като нов кмет на врачанското село Лиляче утре, 1 юли, на извънредна сесия на общинския съвет.  Той беше избран по време на предсрочните избори на 23 юни.  До тях се стигна, след като Върховният административен съд касира резултатите от балотажа през ноември м.г.   Тогава кандидатът на ГЕРБ Росен Петров спечели с 2 гласа..

публикувано на 30.06.24 в 15:33
Видинският митрополит Даниил

Видинчани за Даниил: Има силата да обедини народа

Несъмнено Даниил Видински има нужната сила, за да обедини българския народ в трудните времена. Това казаха местни жители минути след като митрополитът беше избран за глава на българската православна църква. "Познавам го, работлив е, направи ремонти на църквите... Ще се справи, много хубава новина, радвам се... Харесвам го, но не знам на каква..

публикувано на 30.06.24 в 14:59

По-висока цена на тока от утрешния 1 юли

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна..

публикувано на 30.06.24 в 14:10
Митрополит Даниил Видински

Даниил Видински е новият български патриарх

Новият патриарх на българската православна църква е видинският митрополит Даниил.  Той спечели балотажът с 69 гласа.  Другият кандидат за духовен водач - Григорий Врачански, събра 66 от гласовете.  Недействителните бюлетини бяха три. В 15 часа новият патриарх ще бъде въдворен с тържествена интронизация в храм - паметника "Св. Ал...

публикувано на 30.06.24 в 13:10

Ваучерите за храна преминават изцяло в електронен формат

Хартиените ваучери за храна отиват в историята.  От утрешния 1 юли преминават изцяло в електронен формат.  Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение,  обясни Таня Обущарова,..

публикувано на 30.06.24 в 12:41

По-високи добиви отчитат монтанските земеделци

Със 120 кг повече средно от декар от пшеница от миналата година прибират земеделците в област Монтана. По-добра е реколтата и от ечемик. 646 кг средно от декар е добивът от пшеница в област Монтана. Данните от Областна дирекция „Земеделие" са при 40 % реколтирани площи.  Спрямо миналата година средния добив е със 120 кг повече.  Земеделците в община..

публикувано на 30.06.24 в 12:28