Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: "Малко е да се каже, че Белоградчик е красив град"

4
Снимка: Наско Цанов

Белоградчик отбелязва празника на града на Петровден. Програмата започна с тържествен водосвет. Вече 118 години Белоградчик отбелязва Петровден като свой празник, каза в приветствието си кметът на община Белоградчик Боян Минков:

"118 години жителите и гостите на града се събират на "Панаирището", за да отпразнуват този ден. Не може да не отбележим пътя, по който Белоградчик е поел. Той вече е променен... Сега ще ви съобщя и една новина- телефонният завод, който вие всички така добре познавате и обичате, защото спомените ви са свързани там с работа или изобщо младините ви са минали там, има нов собственик. Новият собственик е човек от Белоградчик, млад, който е на много висока позиция във фирмата на Зукърбърг. Който можеше да инвестира парите си навсякъде по света, по предпочете тук в Белоградчик, за да създаде предприятие, което ще даде работа на страшно много хора. Честит празник, мили хора!" 

Малко е да се каже, че Белоградчик е красив град, той е нещо много повече, каза вицепрезидентът Илияна Йотова:

"Той е наша, българска перла. Не случайно преди години се направиха толкова много усилия толкова много подкрепа събра градът, за да се признаят чудесата. Не успяхме тогава, но аз съм убедена, че тази битка предстои и занапред и един ден тя ще се увенчае с успех, с желанието и с амбицията на всички нас, българите. Този процес тогава, тази кампания показа, че Белоградчик имасвоите приятели навсякъде по света. И това наистина е признание. Малко е да се каже, че е красив, защото в този град, още когато човек наближава пътя и влиза насам, има един особен магнетизъм. Дошъл веднъж в този град винаги искаш да дойдеш още веднъж."

Илияна Йотова пожела на ръководството на общината и на гражданите на Белоградчик да берат добрите плодове на своите усилия. 

Гости на празника са народният представител и председател на парламентарната група на БСП - Борислав Гуцанов, Областният управител на област Долж, Румъния - Козмин Василе, координатор международно сътрудничество към община Княжевац, Сърбия - Владан Радованович, заместник кметът на община Видин - Найден Йонов, кметът на Чупрене - Мария Тодорова, кметът на Ружинци - Александър Александров. Грамоти и плакети получиха фирми, институции и физически лица. Със званието "Почетен гражданин на Белоградчик и общината" бе удостоен професор Божидар Попов. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри изложбата със стари картички от Белоградчик, подредена от археолога от РИМ- Видин Ваня Ставрева.

"Това е един много специфичен начин да четеш история. История през картички и то на един град на сравнително малка територия. История, която се научава през човешките взаимоотношения, ако щете човешките пожелания някъде там, много назад във времето", каза Илияна Йотова.

Изложбата е подредена в Художествена галерия - Белоградчик. Програмата продължава с празничен концерт ще се проведе с участието на Духов оркестър - Белоградчик, Детска градина "Иглика", Детски комплекс, вокална група “Чаровни години”, танцов състав "Калина" и специално участие на група за автентичен фолклор “Хотнишките баби” в местността "Панаирище". В 17:00 ч.- ще се играе марионетния спектакъл "Последната марионетка" на Теодор Борисов, а от 20.00 часа започва концертната програма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Театрали получиха награди на фестивал в Лом

Театралният състав към Дома на енергетика в Козлодуй спечели голямата награда на фестивала на любителските театри в Лом с постановката „Глас народен” от Бранислав Нушич. Отличието бе връчено от председателя на Народно читалище „Постоянство 1856” Недялка Трайкова. Специалната награда на Община Лом отиде при театралите от Костинброд към Народно..

публикувано на 30.09.24 в 11:42

Автомобил самокатастрофира във Враца

Лек автомобил е  самокатастрофирал  на кръстовището на бул. “Мито Орозов“ и ул. “Околчица“ във Враца тази нощ, около 03:10 часа. Колата е била управлявана от 38-годишна жителка на село Алтимир. Пробата ѝ за алкохол е била положителна – 1,76 промила. Образувано е бързо полицейско производство.

публикувано на 30.09.24 в 11:01

Павилион за билети е разбит в село Гара Орешец

Неизвестен извършител е разбил будка-контейнер за продажба на билети , която се намира в градинката до жп гарата в с. Гара Орешец . Престъплението е извършено във времето от 28-и до 29 септември. Откраднати са 392 лева, мобилен телефон и служебен печат. Оперативна група е извършила оглед на местопроизшествието. По случая работи полицията в..

публикувано на 30.09.24 в 10:56

Детски конкурс събира творби в Берковица

Община Берковица участва в Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца, под мотото „Бъди смел, бъди добър!“, организирана от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД). Целта на кампанията е да се обърне внимание към случаите на насилие над деца и между деца, да се промени обществената нагласа по темата, за да има..

публикувано на 30.09.24 в 10:07
Бюро по труда Враца

311 са били продължително безработните лица в общините Враца и Криводол през август

П родължително безработните лица в общините Враца и Криводол през август са били 311 мъже и жени. Броят им се увеличил в сравнение с юли с петима. Прави впечатление, че на борсата за работа чакат 254 висшисти. Нужда от помощ от властите за намирането на работа са потърсили 616 души със средно образование и 563-има с основно и по-ниско..

публикувано на 30.09.24 в 09:14

Откриват новия сезона в мездренското читалище

На 1 октомври Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра“ ще даде официалния старт на новия творчески сезон за всички свои колективи. Поканени са всички жители на Мездра и околността да се присъединят  към тях и да се насладят  на традициите и изкуството. "Творческата дейност предоставя уникални възможности за развитие на креативност,..

публикувано на 29.09.24 в 15:03

Традиционният панаир в Димово събра посетители от страната и чужбина

Димово отпразнува 55 години като град.  Честването започна с фолклорна програма и концерт на духов оркестър "Етрополе". На музикално пътешествие с популярни ритми от българския и сръбския фолклор поведе публиката една от най-популярните изпълнители в България и Сърбия - Рени: "Честит празник на всички от град Димово, благодаря на..

публикувано на 29.09.24 в 14:53