Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 юли 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Деца от спортното социално училище Видин към Фондация "Реал Мадрид" участваха в тазгодишното издание на демонстративния футболен турнир "Копа Алма". Домакин на 5-дневното събитие беше Академия "Пушкаш" в Унгария. 

След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател. Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 98  депутати. Против гласуваха 138 народни представители, двама се въздържаха.

Собственици на аптеки в страната протестират заради предложените промени за начина на отпускане на лекарства по Националната здравноосигурителна каса, с което се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Възможно е аптеки във Видин да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне, коментира председателят на регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. 

Поставят нови 2000 улични лампи в град Монтана. Финансирането е по проект за 926 000 лева. 

Настоящият управител на ВиК-Монтана Валери Иванов остава на поста си, след като Окръжният съд в Монтана се произнесе в негова полза по търговско дело, отнасящо се за отстраняването му. Това съобщиха от Съдебната палата в Монтана.

Ивайло Сотиров ще е новият заместник областен управител на Монтана, след като Калин Хайтов бе освободен от длъжността. Заповедта е на служебното правителство. 

Общинският съвет във Видин ще проведе следващото си редовно заседание на 9 юли, вторник от 9:00 часа. Общо 19 точки са включени в дневния ред,  стана ясно след заседания на постоянните комисии към местния парламент. Една от точките, които ще бъдат подложени на гласуване, е за ползване в извънработно време на външните спортните площадки и съоръжения в дворовете на училищата на територията на община Видин.

С четвъртото издание на Летните музикални празници ще бъде отбелязана 75-ата годишнина от създаването на Държавен симфоничен оркестър Видин. Фестивалът ще започне на 4 юли, четвъртък, с "Кармина Бурана", съобщи директорът на Симфониета Видин Мирослав Кръстев. Концерти ще има на 5 и 7 юли, започват в 20 часа на сцена на открито пред Стамбол капия във Видин.

От петък до неделя Враца ще се превърне в притегателно място за любителите на моторите от цялата страна. Стотици почитатели на високите скорости ще участват в поредното издание на Национален мотосъбор „Враца – Леденика“.
 
Доброволци помагат в Детския отдел на регионалната библиотека във Видин през лятото. Идеята за доброволческата програма идва от желанието библиотеката да е по-достъпна и удобна за всички. 

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула ще представят празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците. Тази година концертът ще се проведе под наслова "Кулски закачки". 

По публикацията работи: Цветомир Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Град Видин

Снимката на 5 юли 2024 година

Уличното осветление във Видин, Белоградчик и Ружинци ще бъде модернизирано. Трите общини са с одобрени проекти за енергийно ефективни системи, съобщават от Областния информационен център в крайдунавския град. Проектът на Община Видин е на стойност почти 2 милиона лева, Община Ружинци ще реализира подобрения, възлизащи на над 1 милион лева, докато..

публикувано на 05.07.24 в 18:05

В Монтана кацна въздушна линейка

Хеликоптерът за спешна медицинска помощ по въздуха направи първо кацане на площадката на болницата в Монтана. Полетът е тестов. В Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Стамен Илиев" бе тествана новоизградената хеликоптерна площадка. „Въздушната линейка" направи тестов полет от София до Монтана, за да бъде проиграна ситуацията. Площадката се..

публикувано на 05.07.24 в 18:02

Обвиняем за домашно насилие в Монтанско отива на съд

Районна прокуратура - Монтана предаде на съд обвиняем за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие и причиняване на телесни повреди. 56-годишен мъж е нападнал съпругата си през ноември миналата година в село Якимово , въпреки действащата ограничителна заповед. От изготвени съдебномедицински експертизи става ясно, че обвиняемият е причинил..

публикувано на 05.07.24 в 16:57

Деца участваха в арт работилница в Мездра

Арт работилница се проведе в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра . Заниманието беше посветено на домашните любимци, след като в понеделник беше представена детската книга на Станка Пенчева "Мили бате!... Писма на един дакел". Проявата започна с решаването на кръстословица, която включваше въпроси за различните породи..

публикувано на 05.07.24 в 16:19

С "Вълшебната флейта" продължават Летните музикални празници във Видин

Операта  "Вълшебната флейта"  от Моцарт ще бъде представена днес, 5 юли, в рамките на Летните музикални празници , които бяха открити вчера в града. Диригент ще бъде  проф. Григор Паликаров .  "Съставът, който ще я изпълни, от млади хора, всичките работили с проф. Нинова, е на едно прекрасно, европейско ниво и този шедьовър на Моцарт, тази..

публикувано на 05.07.24 в 15:46

Кметът на Малорад влезе в ареста заради наркотици

Кметът на врачанското село Малорад Иво Иванов е дал положителна проба за кокаин на теста за наркотици, който му бил направен при рутинна проверка на пътя. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов :  "Отнет е автомобилът. Лицето е задържано. характерно е, че той е поискал и е дал кръвна проба. Ще изчакаме и резултатите на кръвната проба."..

публикувано на 05.07.24 в 14:46

Археологическият комплекс в Мездра празнува рожден ден

Археологическият комплекс "Калето" в Мездра тържествено ще отбележи своята 11-годишнина днес, 5 юли.  В програмата са предвидени разнообразни артистични изненади , каза управителят на комплекса Павел Петров. "Калето" в Мездра става на 11 години и сме приготвили куп артистични изненади, поднесени по специален начин в подножието на 7000 години..

публикувано на 05.07.24 в 13:00