Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми. 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова

"С първия прием от началото на годината Общината финансира 8 двойки, но след първото финансиране ни останаха повече от предвидените финансови средства. Ще можем да подпомогнем 5 двойки. Ако кандидатстват повече, Общината се ангажира да намери средства, за да одобри всички кандидати, които отговарят на изискванията за финансиране. През 2023 година бе изменен правилникът за финансово подпомагане, приет с решение на Общинския съвет, като от 1000 лева бяха увеличени на 2000 лева. Лицата трябва да представят в Центъра за административно обслужване към Община Видин определени документи. А те са административни, медицински, които доказват стерилитет, финансови, които доказват изплатените суми за инвитро процедурите. Впоследствие на базата на предоставени счетоводни документи средствата се възстановят от Общината, но в рамките на определените 2000 лева."

Медицинските изследвания трябва да са извършени от лечебни заведения, които имат сключени договори с Центъра за асистирана репродукция, поясни заместник-кметът. Освен това двойките, получили финансиране от Центъра за асистирана репродукция, не подлежат на финансово подпомагане от Община Видин. Подадените заявления се разглеждат от комисия, съставена със заповед на кмета на Общината. 

"От 2020-а до края на 2023 година са одобрени за финансиране 23 двойки на обща стойност 27 231 лева. До края на миналата година са родени 6 бебета, а през тази година, преди дни, се родиха близнаци - момче и момиче. Използвам случая да поздравя нашата колежка. Да са ѝ живи и здрави, да растат весели и щастливи, а тя сбъдна една своя мечта. Поздравявам я! Така че тази прекрасна инициатива дава своите положителни резултати. Чакаме и още едно бебе на път."
 
Документите се подават лично или чрез пълномощник в Община Видин до 16 август. Подробна информация, както и образец на заявлението и приложенията, са достъпни на интернет страницата на Община Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Юли е вторият най-топъл в метеорологичната история на страната ни

Въпреки горещините юли не можа да подобри миналогодишното постижение. Месецът няма да се открои с много високи температури, но се откроява с това, че имахме продължителни горещи вълни.  "Юли тази година се представи общо взето в целия свят в една светлина- горещина, горещина, горещина. Но въпреки горещините юли не можа да подобри..

публикувано на 22.08.24 в 16:15

Кръстиха новоизлюпените черни лешоядчета

Три са излюпените черни лешоядчета тази година в Природен парк "Врачански Балкан". Те получиха своите имена. Малките карталчета бяха маркирани от експерти с предаватели.  "Тази година във "Врачански Балкан" се излюпиха три малки черни лешоядчета. Казвам "Врачански Балкан" като целевата територията на проекта, а иначе едното малко е в Западна..

публикувано на 22.08.24 в 16:05

Ще се намери ли решение на проблема с прегледите на автомобилите?

Месец след промените при годишните технически прегледи проблемите и неяснотите продължават. Още в началото, след като заработи новата електронна система, която свързва дигитално пунктовете с Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация” стана ясно, че някои от автомобилите с бензинови двигатели не могат да покрият екологичните критерии...

публикувано на 22.08.24 в 14:00

Млад лекар от Видин е част от екипа на медицинския хеликоптер

Мартин Малчев е млад човек от Видин , на 30 години, който, освен че работи в Клиниката по интензивно лечение в болница "Пирогов", е и част от екипа на медицинските хеликоптери за спешна помощ в базата в София. Той завършва средното си образование в ГПЧЕ "Йордан Радичков" в крайдунавския град, след това продължава да учи в Медицинския..

публикувано на 22.08.24 в 13:52

Галиче се готви за фолклорен празник

Празник на фолклора организират за поредна година в село Галиче , община Бяла Слатина. Фестивалът "На мегдана край чешмата" ще събере на 24 август танцови състави и индивидуални изпълнители от страната и от съседна Румъния. С подобни прояви се цели да се популяризира фолклорът, обясни за Радио ВИДИН Валери Тодоров, организатор и хореограф на..

публикувано на 22.08.24 в 12:30

Разговор за любовта с Цветелина Цветкова

Авторката на "Лейди Гергана"   Цветелина Цветкова  е във Видин за едно по-различно литературно четене днес, 22 август, от 18:30 часа, в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да Съм" , където залата ще се превърне в сцена, а пространството ще се изпълни с емоции и смях. В сички присъстващи ще чуят разкази от книгата ѝ  "Зелената..

публикувано на 22.08.24 в 11:25

В "Музикална зона" на 22 август 2024 слушаме Лука Флорес

Легендарният джаз пианист и композитор има тежка съдба, но въпреки всичко се смята за един от най-интересните представители на италианската джаз сцена. Владее много добре езика на джаза, като страстта му към пианото го превръща в протагонист на един интензивен и изискан пианизъм. Гениалният виртуоз и импровизатор, а по-късно преподавател за..

публикувано на 22.08.24 в 09:00