Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с умората. В тази статия ще разгледаме как тези хранителни добавки могат да ви помогнат да се чувствате по-енергични и жизнени.


Витамини B-комплекс: Основни за енергия и метаболизъм


Какво представляват витамините B-комплекс?

Витамините Б-комплекс са група от осем водоразтворими витамини, които играят ключова роля в метаболизма на хранителните вещества и производството на енергия. Те включват B1 (тиамин), B2 (рибофлавин), B3 (ниацин), B5 (пантотенова киселина), B6 (пиридоксин), B7 (биотин), B9 (фолиева киселина) и B12 (кобаламин).


Как B-комплекс помага за борба с умората?

Витамините B-комплекс подпомагат преобразуването на въглехидратите, мазнините и протеините в енергия. Те също така играят роля в поддържането на здравето на нервната система и мозъчната функция, което е важно за поддържането на добро настроение и концентрация. Редовният прием на витамини B-комплекс може да помогне за намаляване на умората и повишаване на енергията.


Витамин B12: Ключов за енергия и здраве на нервната система


Защо витамин Б12 е важен?

Витамин Б12 е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки и ДНК синтезът. Той също така играе важна роля в поддържането на здравето на нервната система. Недостигът на витамин B12 може да доведе до анемия, умора и неврологични проблеми.


Как B12 повишава енергията?

Витамин B12 подпомага производството на енергия чрез участие в метаболизма на всеки клетъчен процес. Той също така помага за поддържане на здравето на нервната система, което може да подобри менталната яснота и концентрация. Хората с дефицит на B12 често изпитват умора и слабост, така че добавянето на този витамин може значително да подобри нивата на енергия.


Желязо: От съществено значение за кислородния транспорт и енергията


Защо желязото е важно?

Желязото е минерал, който е от съществено значение за производството на хемоглобин, протеин в червените кръвни клетки, който пренася кислорода от белите дробове до останалата част на тялото. Недостигът на желязо може да доведе до анемия, което се характеризира с умора и слабост.


Как желязото повишава енергията?

Когато тялото има достатъчно желязо, хемоглобинът може ефективно да пренася кислорода до клетките, което е от съществено значение за производството на енергия. Хранителните добавки като желязо на таблетки могат да помогнат за повишаване на енергията, особено при хора с недостиг на желязо или анемия.


Как да включите тези добавки в ежедневието си


Витамини B-комплекс

Витамините B-комплекс могат да се приемат като отделни хранителни добавки или като част от мултивитаминни комплекси. Препоръчително е да ги приемате сутрин с храна, за да подпомогнете абсорбцията и да избегнете стомашни раздразнения.


Витамин B12

Витамин B12 се предлага под формата на таблетки, капсули, течни добавки или инжекции. Ако имате дефицит на B12, консултирайте се с лекар за най-добрия начин за приемане на добавката. Сублингвалните (подезични) таблетки често са предпочитан вариант за по-добра абсорбция.


Желязо

Добавките с желязо се предлагат под различни форми, включително таблетки и течности. Приемайте ги с витамин C, който подпомага абсорбцията на желязото. Избягвайте да приемате желязо с храни или напитки, които съдържат калций, тъй като той може да намали абсорбцията на желязото.


Обобщение


Борбата с умората и повишаването на енергията могат да бъдат постигнати чрез правилния прием на витамини B-комплекс, витамин B12 и желязо. Тези хранителни добавки играят ключова роля в метаболизма на енергията, здравето на нервната система и производството на червени кръвни клетки. Включването им в ежедневието ви може значително да подобри вашето здраве и енергийни нива, като ви помага да се чувствате по-жизнени и продуктивни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С две премиери, турнета и гостуващи спектакли врачанският театър започва новия сезон

Драматично-куклен театър-Враца  (ДКТ-Враца) стартира новия творчески сезон. През септември програмата на театъра обещава разнообразие от постановки, турнета, гостуващи спектакли и две впечатляващи премиери, посочват от културната институция. Още на 5 септември, четвъртък, Врачанският театър ще зарадва публиката в село Габаре с две..

публикувано на 26.08.24 в 14:00

До края на август се приемат заявки за "Балканът пее и танцува" в Берковица

31-ви август е крайния срок за подаване на заявки за участие в традиционния фолклорен фестивал в Берковица "Балканът пее и танцува" , чието начало е поставено в далечната 1937 година с подкрепата на легендарния Дан Колов.  Фестивалът ще се проведе на 7-и и 8 септември в Берковица. Организатори са Община Берковица и Народно читалище "Иван Вазов 1872"...

публикувано на 26.08.24 в 12:00

Обвиняем за убийство в село Мокреш остава в ареста

Обвиняем за грабеж, придружен с убийство на 82-годишна жена в монтанското село Мокреш , остава в ареста, съобщават от прокуратурата.  По искане на Окръжна прокуратура – Монтана съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 23-годишния обвиняем. Задържаният е обвинен, че е ударил възрастната жена с метален предмет по главата..

публикувано на 26.08.24 в 11:22

Село Флорентин се готви за фестивала "Тъпан бие, хоро се вие"

Във видинското село Флорентин тази година ще е 15-ото издание на фестивала "Тъпан бие, хоро се вие" . Събитието ще е на 31 август, каза председателят на читалище "Пробуда - 1925" Емилия Георгиева : "Има за цел да издири и съхрани, да пресъздаде унаследеното фолклорно богатство както на местно, така и на регионално ниво; да представя културното..

публикувано на 26.08.24 в 10:06

Увеличение на цената на таксиметровия превоз ще бъде обсъдено във Враца

Общинските съветници във Враца ще обсъдят на следващото си заседание предложение за повишение на тарифите за таксиметровия превоз . Вносител на идеята е председателят на местния парламент д-р Владимир Христов, според когото са постъпили заявления за промяна на тарифите от представители на търговски дружества, извършващи подобен вид превоз. То..

публикувано на 26.08.24 в 09:44

Пет села в община Видин ще бъдат без вода заради ремонт

Видинските села  Гомотарци , Кошава , Сланотрън , Кутово и Антимово ще бъдат без вода днес,  26 август , от 08:00 до 20:00 часа, съобщиха от "ВиК"-Видин. Водоподаването ще бъде преустановено заради извършване на строително-монтажни работи, изграждане на връзки между новоизграден и съществуващ водопровод и подмяна на спирателни кранове, на обект..

публикувано на 26.08.24 в 08:00

Над 30 са глобени за нарушения на общинските наредби във Враца

Повече от 30 души са били санкционирани заради нарушения на общинските наредби във Враца, съобщиха от местната управа. Проверките на Инспектората в града и кварталите продължават. Фокус при проверките са паркове, детски площадки, предблокови пространства и тревни площи. Санкционирани са над 30 лица за замърсяване, като след това  районите са..

публикувано на 26.08.24 в 07:50