Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозарският сектор недоволен от нови изисквания за деклариране на гроздето

Снимка: Радио Видин


Лозари и винари от цялата страна са в протестна готовност заради нови изисквания в наредба на министерството на финансите. Вчера в Поморие представители на сектора протестираха с трактори и товарни камиони. 

Според промените, лозарите се задължават да претеглят събраното грозде още в лозовите масиви, а след това в реално време да подават електронна декларация с информация за количеството суровина към НАП. Изискванията на тази наредба са неизпълними, каза Петко Миков- винопроизводител от видинския регион:

"Не е възможно да мерим гроздето на полето и да подаваме електронно към тях информация. Първо, защото не навсякъде в лозовите масиви има качествен интернет, и второто- кантар да се носи, който да претегля гроздето, също не е възможно. Това са много ръчно набрани касетки, които трябва няколко пъти да се прехвърлят, за да стане това измерване. В тази стагнация на работната ръка в България това не може да се случи на полето..." 

В позиция на приходната агенция се казва, че виненото грозде е стока с висок фискален риск от злоупотреби и измами с ДДС, а новият режим на задължително предварително деклариране на количествата суровина е въведен заради установени големи количества винено грозде без документ за произход през последните години. Според Петко Миков, при тях не са възможни злоупотреби:

"В нашата винарна имаме точен електронен кантар до 2 тона и всяко грозде, което пристига в избата, се знае какво влиза. Нас не ни контролират толкова НАП, колкото Изпълнителната агенция по лозата и виното и Митницата. Няма как да има злоупотреби, след като ние водим отчетност пред Изпълнителната агенция в дневниците- сортове, количества, същото грозде го отчитаме и пред митницата. Води се освен това количеството на виното, по същия начин, по електронен път в митницата подаваме декларации за продадено вино, за заведено вино, за налично вино, това не е възможно и към НАП да стане... "

Според Миков навсякъде по света е облекчено производството на вино, докато у нас не се помага на сектора:

"При нас имам чувството, че задушават сектора и искат задушаване на сектора. По никакъв начин държавата не помага, а затруднява сектора. Това цялото нещо така рефлектира, настройва хората срещу управляващите и нещата се влошават... Ако не подпомагаве сектора, а го задушаваме с бумащина, с бюрокрация и с всевъзможни неща, които са трудни за изпълнение..." 

От сектора настояват новите изисквания да отпаднат, а видинските лозари обмислят да подкрепят протеста, допълни Петко Миков. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 18 септември 2024 година

23 747 468,06 лева безвъзмездно европейско  финансиране  ще получат двата индустриални парка в гр. Видин, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ) . Безвъзмездната финансова помощ за държавния Индустриален парк  Видин е 1 293 497.78 лева, а за частния Индустриален парк "Видин-юг" е 22 453 970.28 лева.  Министерският съвет разреши на..

публикувано на 18.09.24 в 18:05

Министерският съвет предостави дерогация за доставки за АЕЦ "Козлодуй"

Министерският съвет разреши на днешното си заседание да бъде предоставена дерогация от санкциите на Европейския съюз, наложени на Русия, за да може А ЕЦ "Козлодуй" да възложи обществени поръчки с избрани изпълнители съгласно приложение към днешното решение. Централата ще може да внесе от Русия продукти от желязо и стомана, при изпълнение на..

публикувано на 18.09.24 в 15:59

Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт

Община Монтана ще кандидатства за два кредита от фонд ФЛАГ, финансиране по проект „Мобилност и зелен транспорт за общините Враца и Монтана“, съобщават от местната управа. Днес бе проведено обществено обсъждане за параметрите на дълга. Заместник-кметът Тихомир Антонов представи резюме на проекта, който се изпълнява по Националния план за..

публикувано на 18.09.24 в 15:40

Главчев разпореди превантивни мерки при евентуално повишаване на нивото на Дунав

Правителството е изпратило писма до областните управители, които отговарят за населените места по поречието на Дунав, за да предприемат превантивни мерки при евентуално повишаване на нивото на реката. Това коментира служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание. Няма опасност страната ни да бъде застигната от циклона, който..

публикувано на 18.09.24 в 15:27
Индустриален парк Видин

23,7 милиона лева ще бъдат отпуснати за двата индустриални парка във Видин

23 747 468,06 лева безвъзмездно европейско финансиране ще получат двата индустриални парка в гр. Видин , съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Безвъзмездната финансова помощ за държавния Индустриален парк  Видин е 1 293 497.78 лева, а за частния Индустриален парк "Видин-юг" е 22 453 970.28 лева. Това сочат данните от Информационната..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

Дружинките във Видинско разселват 2000 фазани

Ловно-рибарското сдружение във Видин ще разсели 2000 фазани.  "Ловно-рибарско сдружение по стара традиция и по изисквания на Закона за лова всяка година разселва дивеч. Тъй като е забранено да се разселва дивата свиня, заради Африканската чума, основно се разселва дребен дивеч. Миналата година Ново село разселиха 26 заека и сдружението общо..

публикувано на 18.09.24 в 13:50

Кардиолог ще извърши безплатни прегледи в Мездра

На 28 и 29 септември 2024 г. (събота и неделя) от 8:30 16:00 часа д-р Боян Кунев ще извърши безплатни кардиологични прегледи с ехографски апарат в поликлиниката в гр. Мездра (кабинета вляво от входа на Филиала за спешна медицинска помощ, до скенера), съобщават от Общината. Профилактичните прегледи ще се извършват след предварително записване на..

публикувано на 18.09.24 в 13:23