Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога ще са ваканциите през новата учебна година?

| Анализ
Снимка: Радио ВИДИН

Министерството на образованието и науката (МОН) пусна график на ваканциите за учениците през учебната 2024/2025 г. за обществено обсъждане. Малко удължена е зимната ваканция, която през последните години е до 2 януари. Предлага се за следващата учебна година тя да е от 24 декември до 5 януари - 13 календарни дни.

За пролетната ваканция за 1-ви до 11-и клас пък се предлага да е 10 дни - от 12-и до 21 април. В тази ваканция обаче влизат четирите официални почивни дни за Великден - от 18-и да 21 април. За 12-и клас пролетната ваканция е почти само около великденските празници - 17-21 април.

Графикът, предложен за обществено обсъждане предизвика разнопосочни мнения. Потърсихме за коментар председателят на Синдикат "Образование" към Конфедерация на труда "Подкрепа" Юлиян Петров

"Удължаване на ваканциите е малко силно казано, защото, да, наистина самата зимна ваканция се увеличава с два дни, но всъщност от тези 13 дни, които са обявени, 8 са почивни и 5 са учебни дни и оттам насетне другите обаче по-скоро вървят към намаляване, примерно есенната е от 1 ден, общо са обявили от Министерството 3 дни, не зная защо. Пролетната пък е 4 дни плюс 6 почивни, стават 10. Великденската, освен официалните дни, други няма, което е разбираемо. За 12-и клас съвпада изцяло с великденската ваканция, т.е. няма ваканция, това е разбираемо, защото те завършват по-рано. В този ред на мисли, виждаме продължение на желанието на Министерството на образованието, както се бяхме разбрали да определят и да казват, тези дни са почивни, останалите са учебни, но те ще бъдат ваканция, но общо се събират. Те не го правят, не знам какво е тяхното обяснение, но тук сега се формират две интересни становища от страна на родителите. Една част от родителите смятат, че с това увеличение, въпреки че аз не мога да кажа, че глобално се е увеличила много ваканцията с тези два дни, но да кажем, чисто теоретично има някакво увеличение на дните на ваканция, но и другата фракция пък от родители, които биха искали да имат по-големи ваканции, за да могат да имат повече време със своите деца."

Ето какво мислят видинчани по темата:

"Не трябва да почиват повече, достатъчно им е, даже за мен лично е повече. Била съм учителка и знам как се разпускат след такива ваканции. Не са се преуморили много с лаптопа, книгите не са ги преуморили... Не е хубаво да са първите дни след 1 януари, защото на практика ваканцията обхваща новогодишните празници и това не е ваканция, това са национални празници за всички работещи. Когато предвиждат такава ваканция, да се съобразяват с края и началото на седмицата, да не е някъде по средата." 

Ваканции:

1.11.2024 г. - 03.11.2024 г. есенна ваканция
24.12.2024 г. - 05.01.2025 г. коледна ваканция
4.02.2025 г. междусрочна ваканция
12.04.2025 г. - 21.04.2025 г. пролетна ваканция за 1ви до 11-и клас
17.04.2025 г. - 21.04.2025 г. пролетна ваканцияца за 12-и клас
По традиция неучебни ще са дните, в които се провеждат държавните зрелостни изпити - за 12-и клас, и националните външни оценявания за 7-и клас, отбелязват от МОН.

Неучебни дни:

05.2025 г. - държавен зрелостен изпит по български език и литература за 12-и клас
22.05.2025 г. - втори задължителен държавен зрелостен изпит за 12-и клас
18.06.2025 г. - изпит по български език и литература за 7-и клас
20.06.2025 г. - изпит по математика за 7-и клас

Както и досега учебни ще са дните, в които се провежда национално външно оценяване в 10-и и 4-и клас. За десетокласниците изпитите по български език и математика са съответно на 13-и и 16 юни, а за четвъртокласниците на 29-и и 30 май.   

От просветното министерство напомниха, че учениците вече имат право на 15 дни отсъствия от училище по семейни причини, които освен при здравословен проблем могат да се вземат и при неотложни пътувания. 
По публикацията работи: Соня Валериева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09