Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Зоната" - ключът към здравето

| обновено на 27.08.24 в 16:36
Снимка: Ани Петрова


"Зоната" е начин на хранене, който въздейства върху естествения оздравителен процес на тялото. Това обясни в предаването "Направление здраве" Катина Герова, основател на интернет сайт и автор на книги, посветени на системата за хранене, създадена от световноизвестния учен д-р Бари Сиърс. По думите ѝ в човешкото тялото непрекъснато се случват възпаления, на които е важно да има добър оздравителен отговор. "Зоната" повишава този естествен оздравителен отговор.

"Зоната" на първо място е наука за въздействие на оздравяването, отколкото за отслабване. Но, така или иначе, отслабването се случва, когато тялото е в такова перфектно състояние, в което изчиства възпалението, балансира хормоните, кръвната захар, повлиява на всички заболявания - сърдечносъдови, на стомашно-чревния тракт, хормонални. Изобщо "Зоната" може да се счита за ключа към здравето, както казва създателят ѝ д-р Бари Сиърс, който е посветил живота си на това да научи хората как могат да се хранят здравословно. Но не просто здравословно, защото има много голяма разлика между това да знаеш, че този и този  продукт е здравословен и да го хапваш, и между това да е точно балансирана чинийката ти. Защото има принципи, които трябва да се спазват в "Зоната". Ако ги знаеш и ако знаеш как да балансираш ежедневно храната си, ти можеш наистина да хапваш абсолютно всичко - баници, пици, кремчета, сладки, но приготвени със здравословни заместители, балансирани. Идеята е да разберат хората, че всяка любима храна, която по принцип е вредна, си има свои зонови, балансирани вкусни варианти." 

Снимка: Фейсбук

Според основните принципи на "Зоната" при всяко хранене в чинията ни трябва да има определено количество протеини, въглехидрати и мазнини. 

"Всички сме чували колко са вредни въглехидратите, защото от тях се пълнее. Като чуят за въглехидрати, хората си представят теста, сладки, захари под всякаква форма, но те са изключително важни за мозъка ни и в нормални и адекватни количества в по-добрия им избор - плодове, зеленчуци, бобови, са изключително нужни на тялото и без тях тялото не може да съществува. Протеините са месо, яйца, риба, соеви продукти, сирене, извари т.н. Протеинът също е много важно да го приемаме на всяко хранене, защото тялото ни губи протеин всеки ден. Ако не се набавят нужните количества, важни телесни функции започват да страдат. Протеинът спомага за имунната система, нужен и важен е за мускули, за кожа, за очи, коса изобщо много, много важен. Всеки един ензим е изграден от протеини, но нито повече, защото не може да се яде само това, нито по-малко, както и за въглехидратите. Затова д-р Бари Сиърс е създал една табличка, от която да се ръководим от кое по колко може да хапваме."
 
Мазнините също са изключително важни за постигането на балансирано хранене. Качествените мазнини се съдържат в зехтина, маслините, различните видове тахани, ядките и др.

"Те помагат на въглехидратите да влизат по-бавно в кръвта и така внасят много ползи в тялото, така че и без тях не можем. На повечето хора грешката им е, че когато искат да отслабнат или да оздравеят, започват да четат коя храна е правилна и коя грешна и искат да имат все едно нещо забранено: "Това мога да ям, това не мога да ям". Трябва да се научим да преобърнем мисленето си, че реално може всичко, въпросът е как е съчетано така, че да гори излишните мазнини и да сме максимално бодри, центрирани, енергични и в същото време, разбира се, на първо място здрави."

Катина Герова поясни, че с помощта на "Зоната" се нормализира кръвната захар и даде примери от практиката си. Истории на хора, подобрили телесното си тегло и здравословното си състояние са публикувани в сайта www.kakvodaqm.bg

Чуйте повече в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Иван Тенев

"Музикална зона" в памет на Иван Тенев – вечният бохем

 В днешното издание на „Музикална зона“ отдаваме почит на една от най-колоритните личности на българската музика и култура – Иван Тенев, известен на всички като Агент Тенев. Роден в София на 2 септември 1951 г., той започва като художник и карикатурист, а впоследствие става автор на текстовете на над 400 песни за легендарни родни изпълнители..

публикувано на 03.11.25 в 09:00

"Неделник" от 2 ноември 2025 година

Здравейте приятели! Зима идва… време за топли чорапи, усмивки и добри новини! „Неделник“ е добра новина и вече е на сайта. За начало отново прелистваме старите вестници и с усмивка си припомняме онези хубави новини от близкото минало - защото хубавите истории никога не остаряват! Първата ни спирка е Бяла Слатина , където..

публикувано на 02.11.25 в 14:35

Да бъдем милостиви с надежда за вечния живот

Днес е Пета неделя след Неделя подир Въздвижение "Аврам пък рече: чедо, спомни си, че ти получи вече доброто си приживе, а Лазар – злото;  сега пък той тук се утешава, а ти се мъчиш."  /Лук.16:25/ Разказът на Господ Иисус Христос за богаташа и бедния Лазар има непреходна стойност. Ако миналото време преведем в сегашно и единственото число..

публикувано на 02.11.25 в 08:00

Търсите изход? Това е смехът.

Когато се казваш Грозьо Грозев и всички ти викат Грозния – колкото заради името, толкова и поради факта, че наистина не си измил зорите, – имаш два избора: да пораснеш смачкан до обезличаване комплексиран човечец, или да обърнеш негативите в позитиви по най-нахалния, но безотказно работещ начин – чрез хумор и демонстративен индивидуализъм,..

публикувано на 31.10.25 в 17:05

"Едно" на 31 октомври 2025 година

В "Едно" представяме събитията, които от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" организираха през месеца.  В Центъра за социална рехабилитация и интеграция за пълнолетни към фондацията отбелязаха Международния ден на готвача с кулинарно състезание. П роведоха и отборно спортно състезание по дартс. Използваха едни от топлите и слънчеви дни на..

публикувано на 31.10.25 в 16:49

Когато радостта се шие с любов – историята на Илиана Кънчева

Днес в рубриката "Професия-хоби" ще ви запознаем с Илиана Кънчева. Илиана от дете обича да шие и някак си съдбата цял живот я води към това да стане шивач. От десет години тя вече има и собствено ателие в град Видин и описва своята професия като удоволствие. Обича да шие народни носии и официални рокли, а най-голямата награда за труда и е..

публикувано на 31.10.25 в 16:10

Маска и тиква или буквар- кое да изберем?

Всяка година в края на октомври се изправяме пред вечната "битка" - тикви срещу буквари! От едната страна е Хелоуин, с костюми, маски и лакомства. От другата - Денят на народните будители, когато свеждаме глава пред делото на духовниците, книжовниците и възрожденците, които са събудили българския дух и го държат жив вече векове!  В последните..

публикувано на 31.10.25 в 16:00