Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 септември 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

България е на второ място в Европа по брой на горските пожари, това заяви областният управител на Видин Ани Арутюнян на работна среща с цел превенция и конкретни действия в случай на възникване на горски пожари в региона. Областната администрация се включва в националната информационно-образователна кампания "Безотговорността е най-опасната искра".



Народното събрание започна есенната си сесия. Първото заседание започна с встъпителни речи на парламентарно представени партии и коалиции, в които обявиха своите приоритети, независимо че 50-ото Народно събрание ще прекъсне своята работа на 27 септември заради предизборната кампания. Фокусът в изказванията е върху разделението в групите на ДПС и БСП и предстоящите предсрочни парламентарни избори. Депутатите започнаха работа с дебат по предложението на "Възраждане" и "Има такъв народ" за произвеждане на национален референдум с въпрос "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена валута в България до 2043 година?". По-късно, с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът отново отхвърли искането за референдум против въвеждане на еврото. 


Видинското дружество "Видатек" ООД планира да инсталира свой прототип на понтонна Водноелектрическа централа в река Дунав. Понтонът и монтираната към него централа ще бъдат в района на Пристанище-Център във Видин.



Мобилни здравни екипи във всички областни градове ще съдействат на хората да получат достъп до пациентското си досие през мобилен телефон. До края на годината личните лекари ще получат достъп до здравните досиета на своите пациенти, съобщи министърът на здравеопазването Галя Кондева. Тя допълни, че всеки, който активира достъп до здравното си досие чрез мобилно приложение, до края на септември ще започне да получава известия за предстоящи профилактични прегледи, имунизации и издадени направления. На този етап през приложението не могат да бъдат подавани сигнали за неверни данни в досието, допълни министър Кондева


Над 100 души в Монтана днес си инсталираха приложение еЗдраве. При голям интерес премина днес инсталирането на телефона на приложението eЗдраве. На площад „Жеравица", пред сградата на Регионалната здравна инспекция, в центъра на Монтана, всеки желаещ може да го направи на телефон или таблет с мобилен интернет и валидна лична карта. 



Заради предстоящите празнични и почивни дни изплащането на пенсиите ще започне в понеделник, 9 септември. Това каза Пламен Георгиев, директор на Териториалното поделение на НОИ Видин.


Наблюдаваме активно работата на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" и ситуацията с новото гориво. Към момента няма индикации за проблеми. Това каза за БТА Цанко Бачийски, председател на Агенцията за ядрено регулиране. Красимир Ненов, заместник-министър на енергетиката, също потвърди, че системите на атомната електроцентрала работят безопасно и съгласно параметрите. Той добави, че проектът за нови мощности на централата има пълна подкрепа на обществено и политическо ниво. Бачийски и Ненов са сред гостите, пристигнали в Козлодуй, за тържественото отбелязване на 50-ата годишнина от пуска на Първи енергоблок на атомната електроцентрала.


Напредва строителството на многофункционалната детска площадка в квартал "Младост", съобщиха от общинската управа на Враца. Положени са основите на осветителните тела, настилки и бордюри. Изграден е довеждащият кабел до обекта и е извършен монтажът на металната конструкция над детската площадка. Хумусният слой е положен в голямата си част. 


Въртележки с кауза привличат все повече видински деца и са на път да станат едно от любимите им забавления. Поставени са в Крайдунавския парк и парк "Владикина бахча", до Кукления театър и до Средно училище "Цар Симеон Велики". Ползването им е безплатно, но тези, които пуснат левче или два, могат да се качат с предимство, а част от средствата ще отидат за каузите на БЧК. 


Извънредна обработка срещу комари във всички общини на територията на област Монтана разпореди Регионалната здравна инспекция. Тя е заради лабораторно доказаните през месец август три случая на западнонилска треска в страната. Към момента на територията на област Монтана няма доказани случаи на заболяването сред хора и животни, уточниха от здравната инспекция. Тъй като обикновено заболяването се разпространява при хората от заразени комари, личните предпазни мерки за предотвратяване на инфекцията включват използване на репелент за комари, замрежване на прозорците, използване на уреди и препарати за домашна дезинсекция, напомнят от РЗИ - Монтана.

През изминалите няколко месеца група от доброволци от група "Торлакия" , решиха да облагородят маршрута "Връшка чука - Ком", като го почистят и създадат заслон на връх Добро утро, Западна Стара планина. Разчистени бяха първите 15-20 км от маршрута, които бяха може би най-непроходимата част. В следващия месец от доброволческата група, в няколко поредни уикенда, организираха доброволчески акции за 3 участъка от Предбалкана и по-високата планина, където има нужда от повече хора. 


С празник на местната идентичност в Роман днес започнаха честванията на 50 години от обявяването на населеното място за град. На събитието, под надслов "Живо наследство", се представят занаяти, местни обичаи, песни, танци, храни и напитки от региона. Вечерта от 18.30 часа е предвиден празничен концерт с участието на Невена Цонева. С Указ от 4 септември 1974 г. Държавният съвет на Народна република България обявява Роман за град. По това време населението му е било 3 140 жители.


Традиционната българска седянка ще бъде пресъздадена от 19 часа днес в салона на читалище "Пробуда" в село Старопатица. Инициативата е под мотото "Бабо, разкажи ни...", каза за Радио Видин секретарят на читалището Корнелия Велкова.


Петото издание на бутиковия рок фестивал "Чупрене Оупън еър" започва на 5 септември. Новото тази година е, че той ще се проведе в рамките на 3 фестивални дни- 5-ти,6-ти и 7-ми септември в белоградчишкото село Чупрене, каза за Радио Видин Ая Тропчиева, един от организаторите


Лекция за значението на водата в нейните различни аспекти ще представи агрономът Иван Попов. Събитието се организира от Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм". Знанията за водата са от особена важност днес, когато тя става все по-ценен природен ресурс, каза Иван Попов. Лекцията за водата ще се проведе в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм", 5 септември, четвъртък, от 18 часа. 


Музикантът Деян Каменов /Дидо/ гостува отново в родния си град Видин, заедно с проекта си "DeeStoned". Концертът е на 6 септември, петък, от 21:00 часа в ресторант "Речна гара" на Дунавския бряг. Изненадите, които сме подготвили са много, каза за радио Видин изпълнителят


На 7 септември /събота/ от 16.00 часа  ще бъде открит  фолклорният фестивал ”Типченица пее”, който се организира за поредна година от кметството в Типченица и местното читалище ”Съзнание”. Заявки за участие са подали над 250 самодейци от 13 населени места от областите Враца, Монтана и София.


С богата културна програма Враца ще посрещне 135-ото издание на Врачанския есенен панаир, съобщиха от общинската управа, която е организатор на събитието. Тази година първият концерт ще започне още на 13 септември (петък) с изява на сцената на местната рок група "Доктор`с Гого бенд" от 19:30 ч.


За първа година в белоградчишкото село Салаш ще се проведе Фестивал "Турлашката кухня и занаяти". Участниците ще имат възможност да опитат уникалните специалитети от турлашката кухня- бел муж, гньетени чушки с боб, косачко кисело, блага баница и много други местни храни, каза Даниела Иванова, секретар на читалище "Развитие"


Днес се навършват 50 години от официалното откриване на атомната електроцентрала "Козлодуй". През 1974 година пускът на АЕЦ "Козлодуй" поставя началото на ядрената енергетика в България и в Югоизточна Европа. Днес централата е най-големият производител на електроенергия в страната, като работят 5-и и 6-и електроблок.


На 62-годишна възраст почина проф. Пламен Кангалов - ректор на Русенски университет "Ангел Кънчев“, съобщават от пресцентъра на висшето училище. Проф. Кангалов е автор на над 140 научни статии и доклади, 10 монографии, 12 учебници, книги и учебни пособия. Ректорското ръководство на Русенския университет обявява еднодневен траур на 5 септември, като графикът на учебния процес се запазва.



По публикацията работи: Теодора Йорданова-Спасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Зарадваха първокласниците от Кула с дарения

Дарения  за малчуганите от п ърви клас в СУ "Васил Левски"  град Кула направиха възпитаниците от Випуск 1989 . 15-те първокласници ще получат ученически и спортни пособия,  разказва Галина Ценкова класен ръководител на първи клас: „Много интересна и благородна  инициатива подеха Випуск 89, които след среща на випуска това лято са решили да дарят..

публикувано на 15.09.24 в 14:35

В Мездра дискутираха миналото и бъдещето на Европа

Мездренското средно училище "Иван Вазов" посрещна гости по проект „30 години от Маастрихт: Размисли върху миналото, настоящето и бъдещето на Европа".  По-късно в Залата на Общински съвет в Община Мездра учениците и учителите от СУ "Иван Вазов" се включиха в работна среща по проекта. Проектът се реализира от администрацията на Община Молетай,..

публикувано на 15.09.24 в 12:59

Ремонтират дома за стари хора в Добри дол

Домът за стари хора в село Добри дол ще бъде основно ремонтиран и обзаведен, съобщават от общинската управа в Лом.  Проектът е на стойност близо 2 350 000 лева.  От Европейския съюз чрез Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъдат осигурени 1 851 211 лева,  369 591 лева е ДДС,  невъзстановим съгласно Закона за данъка върху добавената..

публикувано на 15.09.24 в 12:51

Тържествено откриха панаира във Враца

Лошото време не провали официалния старт на Врачанския есенен панаир снощи.  Десетки жители и гости на града присъстваха на официалното откриване на 135-ото издание на традиционното изложение, което започва на 14 септември.  Кметът Калин Каменов поздрави посетителите и напомни, че „с общи усилия успяхме коренно да променим облика на Врачанския панаир...

публикувано на 15.09.24 в 07:51

Бизнес форум се проведе във Враца

Враца беше домакин на най-голямото бизнес събитие в Северозападна България. Водещи компании и експерти участваха в първия по рода си бизнес форум "Възможности за финансиране и развитие на бизнеса в региона". Събитието откри кметът Калин Каменов, който представи проекта за създаването на Център за енергийно развитие и нови науки. Пред над 100..

публикувано на 14.09.24 в 16:50

Б.Т.Р. с концерт в Белоградчик

Тази вечер легендарната българска рок група Б.Т.Р. ще изнесе концерт в град Белоградчик. Събитието обещава да събере множество фенове на рок музиката от региона и да превърне вечерта в незабравимо изживяване, каза за Радио ВИДИН Боян Минков , кмет на Белоградчик: " БТР празнуват 30 години от тяхното създаване и Белоградчик ще е един от градовете, които..

публикувано на 14.09.24 в 15:00

Ден на траур в Лом заради загиналите пилоти

Днес в град Лом е обявен ден на траур в памет на загиналите в самолетна катастрофа пилоти майор Петко Димитров и старши-лейтенант Венцислав Дункин . В знак на почит българските знамена ще бъдат спуснати наполовина. Кметът на Община Лом Цветан Петров изказва искрени съболезнования на семействата и близките на майор Петко Димитров и..

публикувано на 14.09.24 в 14:13