Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба във Видин ще разкаже историята на еврейско момиче

8
Снимка: Радио Видин

Изложба, разказваща историята на едно еврейско момиче, принудено заедно с родителите си да се укрива, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим в Германия, ще бъде открита във Видин. "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е създадена по едноименната графична новела на художника и учител в училище "Сесилиен" в Берлин, Германия, Биргита Бер. Инициативата е на фондация "Културни перспективи". Нейният председател и куратор на изложбата Ина Кънчева разказа: 

Снимка: Радио Видин
"Сузи е едно малко момиченце, което оцелява в тази страшна история и всъщност децата от училище "Сесилиен" в Берлин заедно със своята преподавателка Биргита Бер, която е и автор на книгата, започват да разкриват полека-лека цялата история и се свързват с роднини на Сузи, които им предоставят достъп до домашния архив. Така те започват да издирват допълнителни факти от историята, докато се създава книгата..."

Ина Кънчева научава историята на Сузи преди много години в Берлин, където живее, и е поканена от авторката на книгата Биргита Бер да участва в създаването на музикалния саундтрак, който съпровожда книгата. 

"Тази история е много близка до сърцето на моята фондация и на моето семейство и реших непременно да намеря начин да я случа в България, защото е важно такива истински истории да се разказват, да се артикулират в съвремието ни, защото една история в рамките на 100 години се оказва, че е забравена и че младото поколение не я разбира, има много въпроси, свързани с нея. Освен това в едноименната книга има една паралелна сюжетна линия, която говори много ясно за темата за изключването, не само заради Холокоста, а и какво означава да си отхвърлен в мястото, в  което живееш и да няма сериозни причини, поради които да бъдеш отхвърлен и всъщност това е важна тема за децата и младежите, която за съжаление присъства много силно и в днешния свят. В училище има една агресия и аз исках чрез тази истинска история да доближа децата, да направя всичко по-тактилно за тях..."

Снимка: Радио Видин

За първи път изложбата е подредена в Регионалния исторически музей в София, където много деца успяват да я видят и да се запознаят с историята на Сузи. Освен това изложбата дава възможност на децата по-лесно да разберат сложните теми, свързани с Първата и Втората световна война, а  на учителите им - да им разяснят по интересен начин неприятните исторически факти. Показани са и автентични предмети от периода. 

"Взаимопомощта и благородството, с които подхождаме към ближния, са един от най-важните качества, които трябва да култивираме в себе си. Казваме, че трябва, защото това е нещо важно и задължително в нашия живот. Също така има едно много силно послание, че светът не започва някъде там около нас, а именно вътре в нас. Това го казва Сузи и аз също се обръщам към децата да имат силна вяра в себе си в необятните възможности на живота той да се обърне към нас с добрина", каза Ина Кънчева. 

Чрез QR кодове изложбата може да се разглежда на английски и немски. Ще има един санудтрак и филм. Разработен е и също учебен материал, чрез който децата лесно ще могат да проверят до каква степен са разбрали съдържанието ѝ. Създадена е и книга за слушане. 

Снимка: Радио Видин

Според организаторите изложбата по книгата "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е иновативен подход за разказване на миналото през настоящето. Официалното ѝ откриване е на 20 септември в сградата на Културен център "Жул Паскин" във Видин. Младите хора от града ще имат възможност да я посетят и да се запознаят с историята на Сузи до 20 януари 2025 година.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Доброволци почистиха туристическа пътека на връх Бабин нос

Доброволци разчистиха паднали клони и дървета по екопътека в участъка между Бабин нос и Студен кладенец, това е маршрутът "Връшка чука - Ком", който е естественото продължение на "Ком - Емине". Инициативата е на групата "Торлакия" - това е неформална група от доброволци, чиято обща цел е развитието на туристическия маршрут "Връшка чука - Ком" и..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Учредиха туристическо дружество в Мездра

Туристическо дружество "Искър - Мездра" беше учредено в железничарския град. Негови учредители станаха 14 активни туристи . Сред тях е доайенът на местното туристическо движение Борислав Леонкев . Искаме да си върнем дружеството, каквото е било преди промените, каза той. "Това го говорим от отдавна, защото нашето дружество има славни..

публикувано на 19.09.24 в 14:56

Деца отбелязаха Европейската седмица на мобилността във Видин

По повод Европейската седмица на мобилността , която се провежда всяка година от 16-и до 22 септември , децата от ДГ "Арабела" във Видин за четвърта поредна година участваха в инициатива, съвместно със служители на Областната дирекция на МВР.  Проявата е част от програмата по повод Дните на безопасността на пътя, организирани от..

публикувано на 19.09.24 в 14:17

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00

Враца се сдоби с модерни спортни площадки

Две нови спортни площадки изградиха във Враца. Те са напълно оборудвани с модерни уреди за така наречения "street fitnes" (уличен фитнес), отговарят на всички стандарти за качество и безопасност. Инициативата е на сдружението "Чемпиънс фактъри" (Champions factory), като общо в страната са изградени 10 фитнеси на открито, в 5 различни града в центрове..

публикувано на 19.09.24 в 13:00