Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 септември 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Продължително безработните лица в общините Враца и Криводол през август са били 311 мъже и жени. Броят им се увеличил в сравнение с юли с петима. Прави впечатление, че на борсата за работа чакат 254 висшисти.


Прогнозите за поскъпване на олиото, заради слабата реколта в страната през следващите месеци, няма да се оправдаят. Това съобщи за Българското национално радио председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. Европейският пазар ще компенсира евентуален недостиг у нас и дори да има увеличение, няма да е с повече от 10%, посочиха експерти.


Условията по интервенциите в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. обсъди заместник-министърът на земеделието и храните Янислав Янчев с фермери на среща в Монтана, в която участваха и производители от Видин и Враца. Дискусията е част от поредицата обучения за фермери с експерти от Министерство на земеделието и храните, Държавен фонд "Земеделие" и Национална служба за съвети в земеделието. В срещата в Монтана участваха над 250 земеделски производители, които зададоха множество въпроси и получиха разяснения по отношение на контрола за използването на площите, препаратите за растителна защита и изискванията към производителите на мляко.


17 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в изборите за народни представители в Регионалната избирателна комисия във Видин. Общият брой на кандидатските листи е 26, а на регистрираните кандидати - 120. Избирателните секции са над 230 към момента. 

Във Враца ще подложат на публично обсъждане въвеждане на по-строги санкции за нарушителите с тротинетки. Възможност да се изземват и задържат тези превозни средства при установяване на нарушение от страна на водачите им, предвижда промяна в Общинската наредба. Обсъждането е насрочено за 10 октомври, от 17:00 ч., в Конферентната зала на Общинския съвет. "По-строгият контрол се налага, тъй като напоследък на много места в страната, както и във Враца се случват неприятни инциденти, с участието на водачи на електрически тротинетки, които карат с неразумно висока скорост в пешеходните зони“, се казва в мотивите за промените в Наредбата. От Главна дирекция "Национална полиция" съобщиха, че за първите седем месеца на годината петима души са загинали, а 192-ма са пострадали при 323 пътнотранспортни произшествия, с участието на водачи на електрически тротинетки. 

Намаление на пътния травматизъм на територията на област Видин отчита статистиката за настоящата година.  С почти 100 по-малко са пътнотранспортните произшествия през 2024 година, сравнено с миналите 12 календарни месеца, съобщи главен инспектор Владимир Герасимов, началник на сектор "Пътна полиция".

От 1 септември влезе в сила важна промяна при продажбата на детски столчета за кола. В магазините вече трябва да се предлагат само седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. "i-Size" стандарт.

БДЖ въвежда промени в разписанието на влакове от 1 октомври, съобщават от дружеството. Промените са въведени за оптимално използване на подвижния състав на БДЖ в участъци с реална необходимост от транспортно обслужване с железопътен транспорт, се посочва още в съобщението. 


Тест на Националната система за ранно предупреждение ще бъде направена утре, 1 октомври, от 11:00 часа, за да се установи техническото ѝ състояние. Чрез акустичните устройства ще бъде излъчен национален сигнал за тревога и край на тревогата в редица градове, сред които и тези от Северозападна България. Чрез системата BG-Alert ще бъде разпространено съобщение до крайни мобилни устройства на гражданите на територията на цялата страна, съдържащо текст на български и английски език. Получаването на съобщението ще бъде еднократно, съпроводено от специфичен звук и/или вибрация. 

Община Берковица участва в Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца, под мотото „Бъди смел, бъди добър!“, организирана от Държавна агенция за закрила на детето. Целта на кампанията е да се обърне внимание към случаите на насилие над деца и между деца, да се промени обществената нагласа по темата, за да има превенция и навременно сигнализиране на случаи, както и да се гарантира правото на закрила от насилие на всички деца и особено на деца във висок риск от уязвимост.


Театралният състав към Дома на енергетика в Козлодуй спечели голямата награда на фестивала на любителските театри в Лом с постановката „Глас народен” от Бранислав Нушич. Отличието бе връчено от председателя на Народно читалище „Постоянство 1856” Недялка Трайкова. 

По публикацията работи: Соня Валериева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

БДЖ с промени в разписанието на влаковете

БДЖ въвежда промени в разписанието на влакове от 1 октомври , съобщават от дружеството. Промените са въведени за оптимално използване на подвижния състав на БДЖ в участъци с реална необходимост от транспортно обслужване с железопътен транспорт, се посочва още в съобщението.  Една от композициите, които вече няма да се движат, е крайградски..

публикувано на 30.09.24 в 14:00

Намалява пътният травматизъм в област Видин

Намаление на пътния травматизъм на територията на област  Видин отчита статистиката за настоящата година.  С почти 100 по-малко са пътнотранспортните произшествия през 2024 година, сравнено с миналите 12 календарни месеца,  съобщи главен инспектор Владимир Герасимов , началник на сектор "Пътна полиция". " От началото на годината до..

публикувано на 30.09.24 в 12:58

Театрали получиха награди на фестивал в Лом

Театралният състав към Дома на енергетика в Козлодуй спечели голямата награда на фестивала на любителските театри в Лом с постановката „Глас народен” от Бранислав Нушич. Отличието бе връчено от председателя на Народно читалище „Постоянство 1856” Недялка Трайкова. Специалната награда на Община Лом отиде при театралите от Костинброд към Народно..

публикувано на 30.09.24 в 11:42

Автомобил самокатастрофира във Враца

Лек автомобил е  самокатастрофирал  на кръстовището на бул. “Мито Орозов“ и ул. “Околчица“ във Враца тази нощ, около 03:10 часа. Колата е била управлявана от 38-годишна жителка на село Алтимир. Пробата ѝ за алкохол е била положителна – 1,76 промила. Образувано е бързо полицейско производство.

публикувано на 30.09.24 в 11:01

Павилион за билети е разбит в село Гара Орешец

Неизвестен извършител е разбил будка-контейнер за продажба на билети , която се намира в градинката до жп гарата в с. Гара Орешец . Престъплението е извършено във времето от 28-и до 29 септември. Откраднати са 392 лева, мобилен телефон и служебен печат. Оперативна група е извършила оглед на местопроизшествието. По случая работи полицията в..

публикувано на 30.09.24 в 10:56

Детски конкурс събира творби в Берковица

Община Берковица участва в Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца, под мотото „Бъди смел, бъди добър!“, организирана от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД). Целта на кампанията е да се обърне внимание към случаите на насилие над деца и между деца, да се промени обществената нагласа по темата, за да има..

публикувано на 30.09.24 в 10:07
Бюро по труда Враца

311 са били продължително безработните лица в общините Враца и Криводол през август

П родължително безработните лица в общините Враца и Криводол през август са били 311 мъже и жени. Броят им се увеличил в сравнение с юли с петима. Прави впечатление, че на борсата за работа чакат 254 висшисти. Нужда от помощ от властите за намирането на работа са потърсили 616 души със средно образование и 563-има с основно и по-ниско..

публикувано на 30.09.24 в 09:14