Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват културните прояви за празника на Медковец

Традиционният събор на монтанското село Медковец "Медковска есен с танц и песен" започва от днес и ще продължи до 12 октомври, като програмата включва и храмовия празник Петковден. 

Фотоизложба на тема "Българските корени" е първата проява, с която стартират празничните дни, казва секретарят на читалището Десислава Венциславова:

"Събитията започват от 8 октомври. Изложбата представя различни фокуси от инициативата "Българските корени". Това са 39  фотоси с девойки и младежи с различни национални носии... В сряда е Парадът на приказните герои, тук се включва и нашето театрално студио... В четвъртък предвиждаме гостуване на Общинския куклен театър-Монтана... Акцентът е съботният ден, когато ще има и повече хора. 

За първи път по предложение на отец Светослав в храма ще бъде проведена обща панихида за всички починали... Идеята е, че всички си идват на този ден и ще могат да отдадат почит към своите близки на едно място... Това ще бъде възможност хората да се съберат на едно място и да отдадат почит на своите близки..."

Самодейците от читалището и кукления театър в Монтана ще зарадват децата на село Медковец с различни прояви. Петъчният ден е насочен към детската аудитория, като ще гостува цирк, който ще изнесе развлекателно-образователно представление. 

В събота сутринта местният духов оркестър "Меденяци" ще весели местните хора. Вечерта предстоят изпълнения на самодейни групи от читалищата в Брусарци, Чупрене, Расово, Медковец. Вечерта ще завърши с концерти на певиците Цветелина и Магда и с празнична заря. 

На Петковден, който тази година е в понеделник, 14 октомври, предстои Света литургия с водосвет, посветен на храма "Света Параскева" в Медковец. 

Повече - в прикачения звуков файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

С четка и сърце: Ивайло Митов създава изкуство и дарява надежда

Ивайло Митов е изключително талантлив млад художник, който избира тишината на родното си село Костелево пред суетата на големия град. Сред красотата и спокойствието на В рачанския край , той успява да се вдъхнови за творбите си. Както сам се изразява - "душата и тялото трябва да са синхронизирани, за да може да твориш" . Този..

публикувано на 08.10.24 в 17:30
Симеон Караколев

Симеон Караколев: Ситуацията в животновъдството е тежка, очакваме писмени гаранции за изплащане на договорените средства

Земеделците остават в протестна готовност, заради неразплатените средства по т.нар. „украинска помощ“. Правителството отпусна 200 млн. лв. от договорените средства, но остават още 125 млн. лв., за които към момента има само уверение от министъра на земеделието и храните Георги Тахов, че ще бъдат изплатени до края на ноември.  След срещата с..

публикувано на 08.10.24 в 16:40

Организация дарява училищни химни

На десет училища в общо осем общини ще бъдат дарени химни. Видин е една от тези общини. Това се случва по инициативата „Светилник“ на организацията на автори и музикални издатели за управление на авторски права "Музикаутор".  Тази година надсловът на проявата е "Музика - лъчи!" - цитат от стихотворението на Пейо Яворов "Две хубави очи". До..

публикувано на 08.10.24 в 15:30

Търсят се 100-те най-добри училищни практики у нас

Учители от цялата страна могат да споделят добри практики от класните си стаи и училища до 30 октомври.  За четвърта поредна година конкурсът "Добрите практики на фокус" търси успешни примери и иновации в образованието у нас.  Инициативата е организирана от фондация "Заедно в час" и образователния сайт prepodavame.bg и цели да събере, опише и..

публикувано на 08.10.24 в 14:10

Читалищни работници обновиха кът на известен писател от Бяла Слатина

Народно читалище „Развитие-1892“ в Бяла Слатина обнови къта, в който са представени вещи на известния поет и писател Николай Хрелков.  Изцяло е реставриран масивният оригинален диван от дома на твореца. Тази мебел е част от музейната сбирка на читалището и с нея завършва визията на мястото, в което поетът е живял и творил. Всичко, до..

публикувано на 08.10.24 в 12:00
Проф. Радостина Александрова

Проф. Радостина Александрова: В сезона на вирусите можем да си спестим доста проблеми, ако положим малко усилия

COVID-19 все още не е излязъл от пандемичната си роля, не се подчинява на сезонни модели и е възможно да има нов ръст на случаите. Това обясни в "Направление здраве" вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова . По думите ѝ вирусът не трябва да бъде подценяван и хората от рисковите групи е добре да се ваксинират. "Виждаме, че предизвиква..

публикувано на 08.10.24 в 11:10

Неделното училище във Видин отваря врати

На 12 октомври започва учебната година в Неделното училище към митрополитския храм "Св. Николай Чудотворец" във Видин . Първоначално ще се изучава вероучение, а впоследствие ще има още една школа - по  иконопис. Мария Борисова , която е учител по религия и православие, ще ръководи школата по вероучение.   "Обучението ще е в рамките на един..

публикувано на 07.10.24 в 16:00