Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 октомври 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Тържествено връчване на дипломите на абсолвентите от випуск 2024 на видинския филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев" се проведе във Видин. Официалната церемония започна с шествие от площад "Бдинци", което продължи до сградата на драматичния театър "Владимир Трандафилов". Там бяха раздадени дипломите на абсолвентите.

Близо 350 000 противогрипни ваксини са осигурени от държавата за безплатна ваксинация на хората на и над 65-годишна възраст у нас и те вече се доставят при личните лекари. Това съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Към момента в страната няма доказани грипни вируси, съобщи проф. Нели Корсун - завеждащ лабораторията "Грип и остри респираторни заболявания" в Националния център по заразни и паразитни болести. От 1 октомври, когато започна безплатната ваксинация на възрастните хора при личните лекари, вече са поставени 15 000 ваксини, съобщи д-р Николай Брънзалов - председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз. 

Община Враца се включва в национална кампания срещу рака на гърдата, съобщиха от местната управа. Кампанията се организира от Сдружение на жените мотористи "Lady Bikers MPowered Bulgaria". 


Прокуратурата във Видин проверява три сигнала, свързани с буферния паркинг край Дунав мост 2. През последните месеци шофьори на тирове се оплакаха, че са принуждавани да се отбиват на въпросния паркинг, а ако не го направят, биват преследвани и заплашвани.


Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра единодушно за втори мандат Ваня Ненкова за административен ръководител - окръжен прокурор на Видин. Тя има над 25 години юридически стаж изцяло в Прокуратурата. Професионалната ѝ кариера започва в Районна прокуратура - Кула и продължава в районната и окръжните прокуратури във Видин. Сред набелязаните цели за развитие на Окръжна прокуратура - Видин са повишаване квалификацията на магистратите и служителите и надграждане на способите за комуникация с обществото за повишаване на общественото доверие. 


Засилени проверки за работа без трудови договори е извършила "Инспекцията по труда" във Враца. Проверени са 50 обекта. В тях са били 53 лица, 3 от които са без сключени трудови договори. От началото на годината инспекторите по труда са установили общо 30 работещи без трудов договор. Санкцията за работодателя, при установяване на работещ без трудов договор е от 1500 до 15 000 лв. за първо нарушение. При повторно нарушение тя е от 20 000 до 30 000 лв. или имуществена санкция, напомнят от трудовата инспекция.


Общинските съветници в Кула приеха на извънредно заседание отпускането на заем от 100 000 лева за местното училище. Докладът на кмета д-р Владимир Владимиров е за отпускане на заем от Общината на СУ „Васил Левски“ за погасяване на натрупани задължения.


Три последователни концерта, посветени на творчеството на Рихард Вагнер, ще представят в партньорство Симфониета-Видин и Софийски университет "Св. Климент Охридски", катедра "Музика и мултимедийни технологии". Първият е тази вечер, в Културен център "Жул Паскин" във Видин. 


Международният ден "Пеша на училище" бе отбелязан за четвърта поредна година в Природоматематическата гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. За да популяризират ползите от ходенето и самата инициатива, пеша на училище дойдоха учениците от 8-и "в" клас, с класен ръководител Десислава Крумова. 


Колективът на ПГ ”Васил Левски” в Мездра организира среща на ученици от 16 до 18-годишна възраст с представители на Инспекция по труда във Враца. Темите на срещата бяха "Видове трудови договори" и "Трудовият договор ни пази". 


В Кула отбелязаха Световния ден на ходенето с поход до местността Салореца. Инициативата е по проект на спортния клуб „Кула-спорт за всички“ и на Общинската организация на инвалидите в града, под мотото „Спортуваме, пеем, танцуваме“. 


Община Кула приканва всички деца да се включат в национален детски конкурс за фотография, колаж и есе на тема: „Светът е по-добро място без насилие", инициатива на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Срокът за участие е  до 31 октомври, като всички деца на възраст от 7 до 17 години могат да вземат участие в него. 


Благотворителна изложба организират жители на врачанското село Паволче, което се намира от няколко километра от града. Събитието е наречено "На чай със сладки изкушения", а идеята е да съберат средства за ремонт на покрива на своето читалище, това съобщи Мария Божковска, секретар-библиотекар на Народно читалище  "Фар 1930".


Движението на всички автомобили ще бъде забранено по общинския път Мездра- пътен възел Моравица от 6:00 часа утре до 24:00 часа в петък, 11 октомври. Трасето е един от алтернативните маршрути след затварянето на участъка Мездра - Лютидол. Ограничението се налага заради извършване на неотложни ремонтни дейности. Автомобилният трафик ще бъде пренасочен по обходни маршрути. Тежкотоварните автомобили в посока Видин и Оряхово, ще бъдат пренасочвани през Горна Бешовица -  Габаре - Бяла Слатина, а леките автомобили, пътуващи в посока София и обратно, ще бъдат пренасочвани през Паволче - Челопек - Лютиброд и обратно. Междувременно от Община Мездра съобщиха, че Агенция „Пътна инфраструктура“ е включила в Инвестиционната си програма проекта за текущ ремонт и поддръжка третокласния път Мездра - Горна Бешовица - Роман в чертите на гр. Мездра. 


"Ден на отворените врати" в Районен съд - Видин ще се проведе утре, 10 октомври, съобщават от пресцентъра на ведомството. Специални гости на инициативата ще са ученици от ППМГ "Екзарх Антим I" - гр. Видин. Провеждането на Дните на отворени врати е част от информационната кампания на Висшия съдебен съвет под наслов „Открито за съдебната власт“, с която се цели постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, повишаване на правната култура на гражданите, и укрепване на доверието на обществото в българското правосъдие. Инициативата ще започне от 10 часа в Съдебната палата на Крайдунавския град.

По публикацията работи: Соня Валериева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученици се срещнаха с инспектори по труда в Мездра

Колективът на ПГ ”Васил Левски” в Мездра организира среща на ученици от 16 до 18-годишна възраст с представители на Инспекция по труда във Враца. Темите на срещата бяха "Видове трудови договори" и "Трудовият договор ни пази". Така учениците получиха полезни съвети за отношенията между работодател и работник, с които скоро им предстои да се сблъскат в..

публикувано на 09.10.24 в 16:29

Кула отбеляза Световния ден на ходенето

В Кула отбелязаха Световния ден на ходенето с поход до местността Салореца. Инициативата е по проект на спортния клуб „Кула-спорт за всички“ и на Общинската организация на инвалидите в града, под мотото „Спортуваме, пеем, танцуваме“. Дейностите са съфинансирани от фондация „Софийска платформа“ по програма „PROTEUS” на Европейския съюз, съобщи..

публикувано на 09.10.24 в 15:34

Прокуратурата проверява 3 сигнала за буферния паркинг край Дунав мост 2

Прокуратурата във Видин проверява три сигнала, свързани с буферния паркинг край Дунав мост 2 . През последните месеци шофьори на тирове се оплакаха, че са принуждавани да се отбиват на въпросния паркинг, а ако не го направят, биват преследвани и заплашвани. От журналистически разследвания стана ясно, че цената за еднодневен престой на..

публикувано на 09.10.24 в 15:25

Движението по пътя Ботево-Арчар е ограничено заради катастрофа

Временно е ограничено движението по пътя Ботево – Арчар поради пътнотранспортно произшествие, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва по обходен маршрут: път I-1 Видин – Монтана – Враца и се регулира от "Пътна полиция". Днес, в 13.05 часа на тел.112 постъпил сигнал за пътнотранспортно произшествие преди село Арчар –..

публикувано на 09.10.24 в 15:18

Съветниците в Кула одобриха заем от 100 000 лева за училището в града

Общинските съветници в Кула приеха  на извънредно заседание  отпускането на заем от 100 000 лева за местното училище . Докладът на кмета  д-р Владимир Владимиров е за отпускане на заем от Общината на СУ „Васил Левски“ за погасяване на натрупани задължения. „Училището иска от Общината временен безлихвен заем в размер на 100 000..

публикувано на 09.10.24 в 15:10

„Кошмарна комедия” забавлява публиката в Белоградчик

Кирил Ефремов, Антоанета Добрева - Нети, Поли Недкова, Ралица Ковачева - Бежан и Петър Данов от Драматично-куклен театър - Враца препълниха залата на Народно читалище „Развитие – 1893” в Белоградчик. Зрителите се насладиха на "Кошмарна комедия" от Жан Поаре - забавна пиеса, която разказва историята на петима възрастни, чиито животи се..

публикувано на 09.10.24 в 13:45

Полицейска акция срещу купуването на гласове се провежда в Монтана

Акция на полицията срещу купения вот тече в Монтана. Тя стартира тази сутрин. До момента няма задържани лица, каза комисар Йордан Христов, началник на "Охранителна полиция" в Монтана. "Извършват се проверки в съответни тържища за продажба на дървесина, автокъщи, автоморги, включително търговски обекти, хранителни магазини", поясни той. Проверяват се..

публикувано на 09.10.24 в 11:50