Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Рачев: Колкото по-топла е атмосферата, толкова по-обилни са валежите

Проф. Георги Рачев
Снимка: Ани Петрова

Климатът не е постоянно явление. Той е непрекъснато променящо се във времето и пространството природно явление. Ние сме в период на увеличаване на температурите в глобален мащаб. В това отношение България, Балканския полуостров и Европа не правят изключение, заяви климатологът проф. Георги Рачев.

"И оттук всеки си прави изводи, които са му удобни на него. Спекулациите са безкрайно много... Трябва да ви кажа, че само преди няколко десетки години е било много по-топло... Сега природното затопляне е силно припокрито и размито от човешката дейност, която се заключава главно във видоизменяне на химическия състав на приземния слой въздух. Отделяне на колосални количества парникови газове, които пък от своя страна служат като едно одеяло, завило Земята, което пречи на земното излъчване да напуска пределите на земната атмосфера, в резултат на което през последните 100 години температурата на Земята се е увеличила с около градус-градус и нещо. Говоря на цялата Земя", каза проф. Георги Рачев.

Всяка година в света се добиват някъде около 17 милиарда тона фосилни горива- въглища, нефт, природен газ. Тези 17 милиарда тона дават около 37-38 милиарда тона въглероден диоксид. Който се поглъща в дивата природа, разтваря се в океана, складира се в дърветата, има го кръговрата на въглеродния диоксид, но големи количества остават в атмосферата, в резултата на което се повишават температурите. 

"И не толкова въглеродният диоксид, макар че той е много важен фактор, а колкото водната пара. Водната пара, водата във вид на облаци, това са водни капки или на водна пара, която ние не виждаме в атмосферата, е много мощен парников газ. В резултат на затоплянето на атмосферата тя почва да притежава и по-голяма кинетична енергия. Т.е. енергията, това е температурата на въздуха. В резултат на което има основание да се разсъждава в линейна зависимост колкото по-топла атмосферата, толкова по-бързи са процесите, които образуват циклони, антициклони, по-бързо се движи въздухът, повече влага има, по-обилни, по-интензивни и по-широкомащабни са валежите", обясни климатологът.

Цялото интервю с проф. Георги Рачев може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Еколог от Мездра маркира екопътеки

Борислав Леонкев е добре познат турист, треньор по планинарство, секретар на туристическото дружество в Мездра допреди 1997 година. И сега продължава да организира преходи, а от 2021 година маркира пътеки. Иска да свърже всички селища в община Мездра. "Имам около 20 пътеки готови- просичане, маркиране и ще правя един кръг, както е Ел..

публикувано на 10.10.24 в 15:55

Нов живот за стари дървета в Крайдунавския парк във Видин

Днес говорим за добрия пример или както се казва - как от нищо можем да направим нещо. Поводът за това са две изсъхнали дървета в Крайдунавския парк на Видин , в района на Художествената галерия. Каква е тяхната история ни разказва Емилиян Евтимов , директор на Общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство": "В първото каре до..

публикувано на 10.10.24 в 14:27

Държавен архив-Видин отбелязва Деня на архивиста с изложба и почетен знак за Светлана Кръстева

"В Държавен архив Видин се осъществява подбор, комплектуване, регистриране, обработване, съхраняване и предоставяне за използване на определените за постоянно запазване документи, както и научно-методическото ръководство и контрол на организацията на работата с документите в деловодствата и учрежденските архиви, тяхното опазване и използване." Това..

публикувано на 10.10.24 в 13:30

В "Музикална зона" на 10 октомври 2024 слушаме Джузепе Верди

На 10 октомври се навършват 211 г. от рождението на италианския оперен композитор Джузепе Верди.  И до ден днешен музикално-сценичните му произведения са неизменна част от оперния репертоар, като повечето от тях се превръщат в шедьоври. Звучат арии и номера из оперите "Травиата", "Риголето", "Аида", "Набуко", "Дон Карлос", "Трубадур"...

публикувано на 10.10.24 в 09:00

Борислав Вълов – актьорът от Монтана, който покорява сцената и социалните мрежи

Днес ви срещам с Борислав Вълов , актьор и инфлуенсър от Монтана, по-известен в социалните мрежи като Ей Бо . Борислав е горд със своите корени от Северозападния край, като смята, че те са важна част от идентичността му и оказват влияние върху неговия характер. Завършил е природо-математическата гимназия в Монтана, но пътят му го отвежда..

публикувано на 09.10.24 в 17:30
Лъчезар Ошавков, художник

Документален филм разказва за родения във Видин художник Лъчезар Ошавков

Документален филм за музикалния период на големия български художник, роден във Видин и творящ в Париж, Лъчезар Ошавков , бе представен наскоро в София. Прожекцията на "Имало едно време в Париж" бе по повод завръщането на твореца в България и представянето на изложбата "70 години живопис". В документалната лента, редом с Лъчезар Ошавков,..

публикувано на 09.10.24 в 14:00

Какво е да си пощальон в днешно време

Пощенските служители празнуват на 9 октомври, обявен преди 55 години за Световен ден на пощите . През последните 40 празник има и Соня Ружева - един от най-дългогодишните служители на видинската поща. Всеки ден тя разнася пратките на видинчани - писма, периодични издания, пенсии. Придвижва се само и единствено пеша, независимо от сезона и адреса на..

публикувано на 09.10.24 в 13:45