Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 октомври 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Община Видин призовава своите жители, неправителствени организации, фондации и граждански движения да споделят идеите си за подобряване условията на живот в общинския център. Приемат се предложения, свързани с облагородяване на междублокови пространства, създаване на зелени площи, спортни зони, освежаване на обществени пространства, организиране на спортни турнири и други. 


Със 160 минути закъснение е отпътувал от гара Дреновец обедният влак Видин- София, съобщават от БДЖ. Бързият влак е потеглил от Видин в 12:30 часа, но поради инцидент след неправомерно пресичане на железопътната линия е спрян на гара Дреновец, уточняват от железопътната компания. След разчистване на железния път и приключване на следствените действия влакът е потеглил отново в 16:42 ч.  


Промени в поименния списък за капиталови разходи приеха общинските съветници във Видин на днешното си заседание. Касаят главно обзавеждане и оборудване за помещение, което ще се ползва от дирекция "Местни данъци и такси", каза началникът на отдел "Устройство на територията“ в общинската администрация Румен Лилов.


Напълно готова за въвеждане в експлоатация е нова електронна система за таксуване на пътниците, както и софтуер за информиране на гражданите, използващи обществения транспорт в община Враца. Основната цел на системата е както удобство за пътниците, така и мониторинг в реално време от страна на администрацията и подобряване на предоставяните услуги от транспортното дружество на Враца. 


Рангел Иванов е новият-стар кмет на Габровница. На вота вчера, за издигнатия от Партия на "Зелените", гласуваха 324-ма жители на монтанското село. Иванов спечели битката за кметския пост с Ваня Младенова от местна коалиция ГЕРБ-СДС.


Детските градини, училищата и гимназиите в община Берковица получиха екоконтейнери за разделно събиране на отпадъци. Контейнерите са от рециклиран пресован картон. В тях се събират за рециклиране метал, пластмаса, хартия и стъкло. С това се продължава инициативата за екологичното образование на децата и учениците, която се осъществява от годни в учебните заведения в Берковица със съдействието на "Екопак".


Монтана ще чества Деня на народните будители с факелно шествие, съобщават от общинската администрация. В него ще се включат всички образователни и културни институции, водени от Духов оркестър „Дико Илиев“ към Народно читалище „Разум 1883“. 


Местната управа във Враца учредява Общинска академия по математика. Целта е да се подпомага обучението на врачанските ученици по този предмет. Причината са тревожно ниските резултати на възпитаниците на местните училища на тестовете след 7 клас и матурите.


Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин ще отбележи края на "Радичковите дни", посветени на патрона на училището,с раздаване на награди на ученици. Тържеството ще се състои на 24 октомври, каза за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение Боянка Никова.


Митнически служители са задържали две недекларирани надуваеми лодки при проверка на товарен микробус в района на граничния пункт на Дунав мост 2 при Видин-Калафат. Според британските власти плаването с този тип лодки са предпочитан, но много опасен начин за нелегален превоз на мигранти през Ламанша.


Всеки трети проверен пешеходец при акция в Монтанско е глобен. Униформените са съставили актове на родителите на четирима непълнолетни, управлявали електрически тротинетки.Над 100 проверки са извършили униформените в област Монтана на водачи на мотоциклети, мотопеди, велосипеди, електрически тротинетки и пешеходци. 


Фентъзи романът "Змей Омайник" ще бъде официално представен днес, 21 октомври, в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Той е последната творба от трилогията на видинската авторка Симона Панова, в която се преплитат местни митове, легенди и същества от българския фолклор. 


Читалището в ломското село Замфир отпразнува 125-годишен юбилей. За постижения в областта на самодейното творчество и по повод юбилея, Народно читалище „Замфир Хаджийски 1899“ бе удостоено със званието "Почетен знак на Кмета на Община Лом“.


Тази седмица Врачанският драматично-куклен театър представя разнообразна селекция от спектакли за зрители от всички възрасти, съобщават от културната институция. Програмата започва с премиера и продължава с гостувания както в други градове, така и с представления за децата в областния град.


Второто издание на Фолклорния фестивал на занаятите „Златна есен” се проведе във видинското село Слана бара. Проявата се организира от местното читалище „Съгласие – 1936г.” и кметството.

По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Един човек е задържан при полицейска акция в Монтанско

Полицията в Монтана проверява сигнал за евентуално нарушение, свързано с предстоящите парламентарни избори. При специализирана акция днес на територията на областта е задържано едно лице и е издирено едно, обявено за общодържавно издирване Това е третата полицейска операция в Монтанско за последните две седмици за предотвратяване на престъпления,..

публикувано на 21.10.24 в 17:47

Инцидент забави обедния влак от Видин за София

Със 160 минути закъснение е отпътувал от гара Дреновец обедният влак Видин- София, съобщават от БДЖ. Бързият влак е потеглил от Видин в 12:30 часа, но поради инцидент след неправомерно пресичане на железопътната линия е спрян на гара Дреновец, уточняват от железопътната компания. Влакът е ударил човек, съобщи за Радио ВИДИН к метът на село..

публикувано на 21.10.24 в 17:27

Читалището в село Замфир отбеляза 125 години (снимки)

Читалището в ломското село Замфир отпразнува 125-годишен юбилей. За постижения в областта на самодейното творчество и по повод юбилея, Народно читалище „Замфир Хаджийски 1899“ бе удостоено със званието „Почетен знак на Кмета на Община Лом“. Заместник-кметът на Община Лом Хилда Владимирова поздрави юбилярите от името на градоначалника Цветан Петров..

публикувано на 21.10.24 в 16:11

Монтана чества будителите с факелно шествие

Монтана ще чества Деня на народните будители с факелно шествие , съобщават от общинската администрация. В него ще се включат всички образователни и културни институции, водени от Духов оркестър „Дико Илиев“ към Народно читалище „Разум 1883“. Маршрутът на процесията ще премине по бул. „Трети март“. Тя ще тръгне в 18:00 часа  на 30 октомври..

публикувано на 21.10.24 в 15:47

Полицията глоби пешеходци и родители на деца с тротинетки в Монтанско

Всеки трети проверен пешеходец при акция в Монтанско е глобен. Униформените са съставили актове на родителите на четирима непълнолетни, управлявали електрически тротинетки . Над 100 проверки са извършили униформените в област Монтана на водачи на мотоциклети, мотопеди, велосипеди, електрически тротинетки и пешеходци. Засиленият контрол бе..

публикувано на 21.10.24 в 15:34

Видинската езикова гимназия ще награди ученици за "Радичковите дни"

Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин  ще отбележи края на "Радичковите дни" , посветени на патрона на училището,   с  раздаване на награди на ученици . Тържеството ще се състои на 24 октомври, каза за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение  Боянка Никова : "На самия ден, пред барелефа на Радичков, ще има..

публикувано на 21.10.24 в 14:02

Общинска академия по математика ще помага на врачанските ученици

Местната управа във Враца учредява  Общинска академия по математика . Целта е да се подпомага обучението на врачанските ученици по този предмет. Причината са тревожно ниските резултати на възпитаниците на местните училища на тестовете след 7 клас и матурите. Катастрофалните резултати на учениците по математика влязоха във фокуса на местната управа..

публикувано на 21.10.24 в 14:00