Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Росица Кирова: Не може да има контрол в държавата, ако няма силно правителство и редовен кабинет (видео)

Росица Кирова
Снимка: Радио ВИДИН

Росица Кирова е водач на листата кандидати за народни представители на Коалиция ГЕРБ-СДС за предстоящите предсрочни парламентарни избори в Пети многомандатен избирателен район Видин. 


Г-жо Кирова, остават броени дни до края на предизборната кампания. Как премина за Вас тя и стигнахте ли до повече избиратели?

"Все още не усещам да е приключила предизборната кампания, защото срещите продължават и са много интензивни. Тя премина като почти всяка друга кампания. Винаги сме правили опит да стигнем до колкото се може повече хора, обиколихме всички общини, много малки, по-големи населени места. Започваме от рано сутрин и понякога до късно вечер. Снощи към девет и половина се прибрахме от последното село, където, учудващо за късния час, имаше много хора. Тя премина под знака на желанието да може да обясним защо е важно на първо място да се гласува, защо е необходимо да има висока избирателна активност и защо онези, които разказват, че отново ще има избори, не стигайте до урните, всъщност първо, не са прави и второ, причиняват една огромна щета на всички граждани. Защото цената на изборите я плащаме всички ние и може да има избори на три месеца или през три, или през четири, редовно. От това ставаме по-бедни, от това не ставаме по-добре благоустроени, защото всички проекти, които се работят, освен да са започнали те трябва да продължат и на изграждането им трябва да има контрол и тук ще дойдем до липсата на контрол да речем и качество в строителството за пътния възел Ребърково, който е част от пътя Видин- Ботевград, където срутването е било и свлачището е било регистрирано предварително и въпреки всичко се възлага изграждане на този пътен възел. Явно не е имало достатъчно контрол, когато фирмата го е изпълнила. Това е проект, възложен от правителството на Промяната, тогава, когато съществуваше през 2023 година и е изпълнен почти през това време. Всичко е много хубаво до момента, до който не пропада пътят. Целта не е просто само да строим, а да строим така, че да може да остане и след нас. И в това отношение няма как да има контрол върху всичко, което се случва в държавата, ако няма силно правителство, ако няма редовен кабинет. 

Служебните правителства, независимо от това колко се стараят някои от министрите да си вършат работата, винаги стигат до извода, че са временно, за малко. Това пречи. В много населени места се сблъсках с хора, които ме питат: "Защо нямаме достатъчно автобусен транспорт?", "Защо Калин Каменов във Враца е осигурил електрически автобуси, а на нас ни бяха обещани за преди шест месеца и няма?, "Освен че нямаме редовен транспорт, защо не са асфалтирани общинските улици?" или "Защо не са решени проблеми, които са от компетенциите на местната власт?". На хората отговарям, че има два начина да контролират местната власт. Единият е те като граждани чрез своите кметове и кметски наместници, доколкото е възможно, те се оплакват от това, че не им се обръща внимание, а другият въпрос да бъдат контролирани е чрез силно редовно правителство, на което нито един кмет, независимо от това, че е избран директно и че представлява местната власт, не може да откаже да даде отговор на въпрос, който е зададен до него не само от народен представител, но и от министър, който отговаря за съответния ресор. Проблемите трябва да бъдат решавани своевременно. Може да го направим единствено, ако има редовен кабинет. Това е истината, на България ѝ трябва редовен кабинет, за да приключим с тази кошмарна надпревара, в която участваме, която всеки път води до един и същи резултат. Всъщност, изборите и резултатът от тях са извадка от това как мисли българското общество и това, което ме притеснява е онази част от хората, които решават да не гласуват, просто защото си мислят, че нищо не могат да променят.

Аз призовавам на първо място хората да излязат и да гласуват. Да гласуват за някой, на когото вярват, да бъдат готови да живеят с избора, който са направили след това и разбира се винаги им казвам, че трябва да гласуват за хора, които познават, за хора, които са свързани със съответния регион, защото те ще бъдат техни народни представители. Накрая завършвам с това, разбира се, че най-добрите са в "Отборът на Видин" и в листа номер 18, защото това е листата, която аз водя във Видин и смятам, че съм успяла да докажа, не само през последните три години и половина, но през последните 9, станаха почти 10 години от живота си, че на полето на обществения разговор и на защитата на обществения интерес, аз имам своята роля във Видин и в региона и до момента не съм предала никого, и не съм се отказала от онова, което съм поела като ангажимент. Независимо от това какво ми е коствало в личен план."

Защо да гласуват хората за вашия номер 18?

"Първо, защото ГЕРБ-СДС е единственият играч на тези избори, който има реална възможност да състави редовен кабинет. Това е първото. Второ, защото ние ще бъдем победители, но само победата не е достатъчна, ако не сме достатъчно като брой. Не е достатъчна, ако нямаме силата пред останалите парламентарно представени групи да покажем, че имаме достатъчно доверие от българските граждани, за да обединим една или две партии около себе си в една обща програма със силен политически кабинет, носещ отговорност, за да може да сформираме редовно правителство. Защо с номер 18? Защото във Видин листата с номер 18 е една от най-хубавите листи, може би в България, с местни хора, ангажирани с всичко, което се случва тук. Като започнем от Тихомир Станчев, минем през Кристина Михайлова, през Стефан Ванчев, продължим с госпожа Ася Пешева, с д-р Вълчев, с Диляна Стоянова и приключим с Валери Василев. Това са хора, ангажирани с Видин, хора, за които проблемите на Видин са важни, които са готови да ги решават, които живеят тук, които тук отглеждат децата си, които тук имат минало, имат и бъдеще. Защото, изпращайки народни представители, които по някакъв начин бързо забравят откъде са или не са свързани с нашия регион, ние приемаме, че може да ни представлява някой, който повече никога няма да се върне тук. Имаме подобни играчи на предходните избори. Затова с номер 18. Защото аз съм водачът на листа с номер 18 и смятам, че това, което съм започнала и което правя, освен широката обществена подкрепа, заслужава всички усилия, които полагам. Номер 18!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Враца са готови за изборите

Подготовката за предстоящите избори за 51-ото Народно събрание тази неделя върви с добри темпове, съобщи Лора Младенова, председател на РИК във Враца. Броят на избирателите в областта е 149 926 души.  Преброителният пункт, който отново е в театъра, е напълно готов и оборудван за работа. Общият брой на секциите в областта е 327. 28 са подвижните..

публикувано на 26.10.24 в 08:11

Общините в Монтанско получиха бюлетините за изборите

Бюлетините за извънредните избори за парламент са доставени на общините в област Монтана. Днес пристигат и машините за вота в неделя. Под охрана полицията ескортира до 11-те общини в Монтанско автомобилите, натоварени с хартиените бюлетини и ролки за машините за електронно гласуване. Раздават се 114 000 бюлетините за 12 многомандатен избирателен..

публикувано на 25.10.24 в 17:16

400 членове на секционни комисии са сменени в Монтанско

Смениха 400 членове на секционни избирателни комисии (СИК) в област Монтана за изборите в неделя. В три болници разкриват секции. Партиите и коалициите смениха 400 членове в секционните избирателни комисии. Бум на промените в Монтанско се получи в последните дни, а причините съобщи говорителят на Районната избирателна комисия в Монтана Петко..

публикувано на 25.10.24 в 15:43

Преди деня за размисъл: Решиха ли видинчани за кого да гласуват

Днес в полунощ приключва предизборната кампания за парламентарните избори. Утре е ден за размисъл преди седмия предсрочен парламентарен вот на 27 октомври. Някои видинчани коментираха, че вече са решили за кого ще дадат гласа си. Други казват, че никой от кандидат депутатите не успял да ги убеди и не възнамеряват да упражнят правото си на глас...

публикувано на 25.10.24 в 14:44

122 машини за гласуване ще има на вота във Видинско

Общо 256 секционни избирателни комисии ще отворят врати в изборния ден в област Видин . Секции ще има във видинската болница, в дома за стари хора в село Кутово и в ареста към Главна дирекция "Изтърпяване на наказанията". Подвижните ще са 16. В 122 секции ще има възможност да се гласува с машина. Общо 92 от тях са в община Видин, каза председателят..

публикувано на 25.10.24 в 14:14

платена публикация
Росица Кирова от ГЕРБ-СДС се срещна с жители на село Генерал Мариново

Росица Кирова, водач на листата кандидати за народни представители на Коалиция ГЕРБ-СДС за предстоящите предсрочни парламентарни избори в Пети многомандатен избирателен район Видин, се срещна с жители на видинското село Генерал Мариново. "На прага сме на седми поредни предсрочни избори, за съжаление. Оттук нататък, за да имаме едно стабилно..

публикувано на 25.10.24 в 14:00

По-малко бюлетини са доставени в Монтана

С 2800 по-малко бюлетини пристигнаха в област Монтана за извънредния вот в неделя в сравнение с парламентарните избори през юни. Сега са доставени 114 000 бюлетини. От юни до сега гласоподавателите в област Монтана са намалели с близо 600 души, сочи статистиката. За това са поръчани и по-малко хартиени бюлетини за вота в неделя. Областният..

публикувано на 22.10.24 в 16:12