Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокати от Видин протестираха срещу процедурата за избор на главен прокурор

Снимка: Радио ВИДИН

Адвoĸaти от Видин се присъединиха към мирния протест на колегиите си от останалите области у нас, които са против процедурата за избор на нов главен прокурор. Пред Съдебната палата в града видинските юристи изразиха несъгласието си с продължаващата процедура, която според тях е "нелегитимна". Славяна Младенова, председател на Адвокатска колегия - Видин коментира, че протестират не само, за да покажат позицията си като професионалисти, а и за да защитят интересите на всички български граждани.   

"Видинска адвокатска колегия, в лицето на Съвета на колегията, първи в страната изразихме тази позиция. Съдържанието на позицията е в общи линии това, че Висшият съдебен съвет е извън мандат и в този смисъл смятаме, че е нелегитимен и не може да избира такава главна фигура като главен прокурор... Не може да прави такива предложения и да решава на практика професионалната съдба на тази важна част от съдебната система. Самия министър на правосъдието не направи такова предложение, за наша изненада... На практика, процедурата, освен че е порочна, освен че кандидатурата не е подходяща според нас, считаме, че ВСС е този, който трябва най-строго да съблюдава и да спазва законодателството на страната..."

Славяна Младенова допълни, че днес е специален ден за колегиите, защото 25 октомври е ден на европейския адвокат. Отбеляза, че това е и причината днес да се проведе протестът. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

По-висока избирателна активност във Врачанско спрямо предходните избори

При избирателна активност от 41,18 на сто приключи изборният ден в област Враца. Гласували са над 61 хиляди избиратели, което е с близо 10 000 души повече спрямо вота през юни. Според данните на РИК - Враца, най-активни днес са били в община Борован, където са упражнили правото си на глас 55 на сто от вписаните в избирателните списъци. С близо..

публикувано на 27.10.24 в 21:10

Над 40% от избирателите в Монтанско гласуваха

Във всички 296 изборни секции в област Монтана изборният ден е приключил в 20:00 часа, това съобщиха от Областната администрация. Избирателната активност в областта е 41,02%, там са гласували 47 810 души от общо 116 557 включени в избирателните списъци. Спрямо вота от юни те са с 3000 повече.  Най-висока активност е регистрирана в община Георги Дамяново -..

публикувано на 27.10.24 в 20:40

В 7 общини в област Видин са гласували повече от половината от избирателите

38,12% е избирателната активност в област Видин към 20:00 часа, съобщиха от РИК Видин. Най-активни са били гласоподавателите в община Чупрене, където са гласували 61,84%от гласоподавателите. Най-ниска е избирателната активност в община Видин -  32,08%. Над 50% са гласували жителите на общините: Макреш (58,16%); Бойница (56,65%); Ново село (56,41%);..

публикувано на 27.10.24 в 20:20

Ванина Вецина: Да поставим интересите на Северозапада на преден план

Да поставим интересите на Северозапада на преден план- за това гласува Ванина Вецина- водач на листата на ПП-ДБ за област Монтана. "Гласувах за това да поставим интересите на Северозапада на преден план и да създадем условия за по-достоен живот на всеки един от нас. Гласувах за младите хора тук, защото те са надеждата ни да върнем гражданското..

публикувано на 27.10.24 в 20:15

Милен Милчев, ИТН: Надявам се да има правителство, а политиците да намерят допирателните си точки

За нормалността в политиката, за морала и за отговорностите гласува днес Милен Милчев , водач на листата на ПП "Има такъв народ". По думите му това са все качества, които липсват на сегашните политици, но се надява, че този път ще има правителство:  "Гласувам за това- да има правителство и да вкараме политическия живот в България в някакви..

публикувано на 27.10.24 в 20:10

4-годишен мандат на сигурност и стабилност избира Росица Кирова

"Гласувах за сигурност и стабилност. Гласувах пътят Видин-Ботевград да бъде завършен в реално време, в рамките на следващия мандат, който да бъде 4-годишен. Гласувах хората да бъдат оценявани според техните възможности и техните умения, а не според това каква украска са придобили. В обществото ни да настъпи онзи момент, в който освен сигурност и..

публикувано на 27.10.24 в 20:05

Петър Петров гласува за спасението на Монтана

Водач на листата на ПП "Възраждане" в 12 МИР-Монтана Петър Петров упражни правото си на глас днес в Монтана. "Гласувах за спасението на родния ми край от погиване. За едно бъдеще, в което да има адекватно здравеопазване, да имаме ефективна борба с престъпността и да имаме достоен начин на живот с нормални за хората доходи". Петров е..

публикувано на 27.10.24 в 20:05