Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МИГ-Лом в помощ на земеделците от региона

5
Снимка: Радио Видин



В "Земята, която ни храни" ще се срещнем с двама производители от община Лом, които в известна степен са подобрили производството си с помощта на Местна инициативна група-Лом. 

Николай Здравков е от ломското село Ковачица. На 35 години е, а от 2008 година, веднага след завършването на средното си образование, поема в свои ръце семейния бизнес като земеделски производител. 

"Обработвам земя в землището на Ковачица, Станево- към днешна дата около 3000 декара. Когато започнах, бяха около 250, като повечето беше собствена, наследствена земя. Сега повечето е под аренда..."

Произвежда основните зърнени култури, постепенно се снабдява и с модерна земеделска техника. Както навсякъде, така и в неговото стопанство сушата е оказала влияние върху добивите, затова според младия човек трябва да се мисли за възстановяване на напояването- така, както е било някога:

"Сушата ни засегна и нас, имаше малко валежи. Пшеницата успя да се развие, да изхрани зърното, но слънчогледа и царевицата- добивите са наполовина. Основният проблем е, че не се напоява... Сега всичко е разрушено и съсипано..."

Според Николай субсидиите помагат за покриване на текущи нужди:

"Дали ще бъдат част от рента, дали ще бъдат семена, препарати- кой както ги разпредели... но трябва да се мисли в посока напояване, а не толкова за машини и за други технологии... Старая се да разпределя културите, разделям ги на три, на четири, за да намаля риска... Слънчогледа е с ниски добиви, качеството също е по-ниско, семката няма масленост- сушата си оказа влияние... Трябва да се мисли за напояване- това е бъдещето..."

На този етап работи с колегата си и нямат нужда от други работници. Закупил е по проект трактор, другата техника е втора употреба, закупена със заеми... С помощта на Местна инициативна група- Лом е закупил роторна косачка, сеносъбирач и приспособление за царевица.

Николай все още има хъс да работи, въпреки ясното съзнание, че земеделието е завод на открито и никога не се знае дали това, което си засадил, ще поникне и ще върне вложените разходи... Как се справя с реализацията на зърното, какво смята за цените, дали ще има редукция на рентите- чуйте в звуковия файл. 

Ивайло Сибинов е от Лом, заложил е на черупчестите плодове. Това не е случайно- преди 15 години се завръща от Гърция, където е работил във фабрика за преработка на бадеми. Влага печалбата си в изграждането на градина, в която засажда лешници и бадеми. Опитът му показва, че нашият климат не е подходящ за българските сортове заради късните слани, затова залага на гръцки сортове, които виреят добре. Градините са в кв. Младеново на град Лом. Изградил е капково напояване за всяко едно дръвче, прибира реколтата с комбайн, и казва, че грижите за насажденията са почти целогодишни.

"Почти през цялата година, постоянно си има грижи. Зимата- резитбите, пръсканията, през летните месеци поливанията... С капково напояване, на всяко дърво минава маркуч... Събирам продукцията с комбайн, без техника не става. На ръка е просто кошмарно... В добра година от лешниците се изкарват около 350 кг от декар... Това са 90 декара, значи - 27-20 тона на година, но в хубава година. Проблема е, че няма с кого да се консултираш- няма агрономи, няма лаборатория, която да ти направи изследвания нито за гъбни заболявания, нито за бактериални заболявания, за нищо. И сме на принципа проба-грешка... Отделно от това, ЕС спира всички ефикасни препарати, забраняват ги и ти си с вързани ръце. А биоземеделие на практика в България не може да се случи... Не се получава, нищо не вирее без препарати. Съсипахме природата самички... "

Казва, че рядко го проверяват, защото към момента производството му не е обвързано с фонд "Земеделие", но пък има горчив опит с некомпетентни проверки, когато е имал проект по "Млад фермер".

С помощта на местната инициативна група е спечелил проект по Програма за развитие на селските райони за закупуване на прикачна пръскачка, с която да провежда растителната защита. Така се очаква производителността в стопанството му се увеличи. 


В стопанството си дава работа на двама души, но работи предимно със семейството си. Наемал е и затворници- поради липса на други желаещи. Според него тази година продукцията е компрометирана, и най-вероятно ще се използва за преработка. Иначе има собствена линия за първична обработка на ядки. Не смята да инвестира в преработка на ядките, защото не е убеден, че ще има кой да продължи бизнеса му...
По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Защо пазаруваме "като за последно" по празниците

Ако пред големите вериги хранителни магазини, не намираш място за паркиране, опашката пред магазина за месо стига до улицата, а около себе си виждаш повече опаковъчна хартия отколкото паднали листа, а портмонето ти е все по-леко като перце, значи няма какво да се чудим, на прага сме пред  коледните и новогодишни празници. Защо обаче последните..

публикувано на 23.12.24 в 17:00

Децата и празниците: Как да намалим фокуса върху материалното

Забелязали ли сте как през празниците всичко сякаш се върти около подаръците ? Особено при децата - чакат с нетърпение големите кутии под елхата.   Понякога това може да засенчи истинската магия на празника . Но пък подаръците не са само материални неща - те носят послание, грижа, внимание.  Децата често не осъзнават това. За тях подаръкът..

публикувано на 23.12.24 в 16:00

След 30 години чакане: Жители на Видин с нов достъп до домовете си

През октомври ви разказахме за дългогодишния проблем на жителите от няколко жилищни блока във Видин, които нямаха осигурен достъп до улица . С разрешаването на този казус се зае Мартин Цеков , един от жителите в засегнатите сгради, който успя да привлече вниманието на институциите. След месеци на усилия и забавяния, сред които и..

публикувано на 23.12.24 в 15:00

Инспектори засилват контрола върху храните за празниците

Подготовката за празниците върви с пълна сила - трапезите се пълнят, а пазаруването на храни достига своя пик. Магазините са оживени, пазарите - препълнени с хора, които търсят най-доброто за празничната си трапеза . Именно сега от Българската агенция по безопасност на храните засилват контрола върху предлаганите продукти. Целта е..

публикувано на 23.12.24 в 13:59

В “Музикална зона” слушаме Коледните звънчета по света и у нас

  Чувате ли вече коледния звън на хиляди звънчета? Да, Коледа наближава, а празничното настроение вече е при нас! Сега е времето да се позабавляваме и да тръгнем на една коледна разходка по света. Ще разберем кой как празнува Коледа, дали навсякъде децата трепетно очакват идването на Дядо Коледа с пълния с подаръци чувал : ) А кои са най- хубавите Коледни..

публикувано на 23.12.24 в 09:00

"Неделник" от 22 декември 2024 година

Зима-Коледа- Нова година-Трифон Зарезан-Лозичка- Грозде - Вино. И "Неделник". Хайде първо "Неделник". Другото ще почака. "Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен...". Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със..

публикувано на 22.12.24 в 14:55

Преди Рождество Христово, нека изпълним сърцата си с вяра в Бога

Неделята, в която се намираме днес е Неделя пред Рождество Христово , в която се подготвяме за празника Рождество Христово. "Всички тия умряха с вяра, без да получат обещанията, а само отдалеч ги видяха и се увериха, приветствуваха ги и изповядаха, че са чужденци и пришълци на земята"  (Евр. 11:13). "Тъй говори апостолът..

публикувано на 22.12.24 в 08:00