Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Труден ли е пътят от биофермата до трапезата

Новият бранд- зеленолистни бейби салати
Снимка: Радио Видин

Трудно ли е да се развива биоземеделие у нас и в условията на климатични промени? Как се оцелява 10 години като биопроизводител? Влияе ли потребителският вкус на асортимента в производството и труден ли е пътят от оранжерията до трапезата на хората? В "Земята, която ни храни" търсим отговорите от Стела Стойкова, собственик на Био Ферма "Покрайна". 

Преди почти 10 години Стела Стойкова и съпругът й Калин решават да влязат в редиците на биопроизводителите. Започват с оранжерия в село Покрайна, в която отглеждат пролетни зеленчуци и няколко декара ябълки и сливи- нови, наследени и подмладени. Постепенно разширяват производството и асортимента на отглежданите зеленчуци, отварят и цех за производство на сок. Радват на всеки откъснат плод или зеленчук и се стремят да доставят тази здравословна радост на всички. Дори и след като оберат реколтата, не остават без работа. Приключваме с едната дейност и започваме със следващата, няма време за почивка, казва Стела:

"Варосване, следва резитба... Имаме нов бранд- произвеждаме зеленолистни салати- бейби спанак, рукола и марулка... Свежо, хубаво, хората се радват, мирише а зелено... Следим какво се търси, добре навлиза този начин на хранене- здравословното. Във Видин хората все повече започват да търсят такива продукти...
...Биопроизводство сме от 2015 година. Всичко ни е сертифицирано, подлежи на проверка всяка година... Взимат се проби от почвата, от продукцията... При биопроизводството е по-малък процента на добива- около 50 % от конвенционалното, но си заслужава, защото хората се радват. Ние не се стремим да гоним високи цени, но нещата се получават, а продуктите са по-качествени и добри..."

Около 20 декара са насажденията с ябълки и сливи. Сега подготвят нов терен около 2 декара за оранжерии, в които ще отглеждат домати, краставици и пипер.

"Навън все по-малко се стремим да садим растения поради метеорологичните условия. Оранжерийното производство е по-щадящо за растенията и една идея по-лесно. Не садим за ранно производство, така че не се налага да се отопляват оранжериите, което с е голям разход..."

С ясното съзнание, че на дребно не могат да продадат обрания плод и за да избегнат неудобството, че няма организират пазар, младите хора отварят цех за преработка. 

"2019 година беше много добра и обрахме голямо количество ябълки. Това количество не може да се реализира бързо на пазара и да се продаде като плод... Тогава решихме да затворим цикъла и създадохме цех за производство на сок. 2020 година стартирахме официално със сока от ябълки и вече хората разбраха, че това, което произвеждаме, наистина е качествено и истинско... Ще опитаме и със сок от вишни, някога може и сладка да правим..."

За да са сигурни, че овощните дръвчета няма да страдат от все по-горещите лета, в градините са инсталирали система за капково напояване. Тази година със сушата проблеми не са имали, но пък са пострадали от безхаберието на институциите: 

"Стопанската година е успешна, нямаше перипетии. Сушава година, но при нас има капково напояване... Всеки, който иска да се занимава с това, трябва да помисли за капково напояване... Овошките са на открито, не са толкова претенциозни, но в големи суши се налага да влизаме да поливаме...
...Проблемът тази есен е, че на 3 септември се спука тръба и ни наводни ВиК. Точно преди беритба ни наводниха около 5 декара от овощните насаждения... Ябълки огромни седяха по дърветата, не можехме да влезем по никакъв начин близо 10 дни да ги съберем, голяма част от тях паднаха във водата... Подадохме всички документи към ВиК за обезщетение, защото загубихме около 2,5 тона ябълка, но все още нищо, никаква реакция. От община Видин изпрлатиха комисия и направиха протокол със щетите, въпреки всичко, никаква реакция... Не искаме милиони, искаме да ни възстановят сумата, която сме изгубили като плод.  Ще заведем съдебно дело, за да си търсим правата... Ябълките бяха прогизнали, което ни притеснява другата година да няма някакво гниене... Имаме изкоренени и около половин декар ябълкови насаждения, и за това ще ги съдим... Искахме да ни обезщетят, но абсолютно нищо...
...Тези терени са сертифицирани като био. Идваха проверка, уведомени са какво се е случило, засега нямам проблем, но не знам за бъдеще как ще се случат нещата. Обвързана съм с документи, със сертифициращите органи, от тях зависи моето производство, това е проблема... Не мога да разбера как може да унищожиш нещо и след това никакви последствия да няма, все едно нищо не се е случило. Опитахме всякакви начини, писахме до министри, до зам. министри, никой нищо не ни отговори- все едно, че нищо не се е случило..."

Извън този проблем Стела смята, че все повече се обръща внимание на това какво слагаме на трапезата. Интерес има и от училища- наскоро ученици от Брегово са посетили фермата, предстои среща и с други ученици, на които да се обясни как се случва всичко и всичко, свързано с биопроизводството. Има интерес, но държавата ни има още какво да направи в посока популяризиране на биологичното производство:

"Доста добре набира скорост и все повече хора търсят такъв вид продукти, питат кой го е произвел... Има интерес и много се радвам... В Европа много по-добре е развит този бранд, но там по-добре работят институциите и държавата, подпомагат се по-добре финансово и могат да си позволят много повече неща... 
...Търси се такава продукция, но искам да призова институциите- хубаво е да се организира поне веднъж в месеца фермерски пазар. Да излизаме регистрирани земеделски производители с продукцията си. Много е хубаво, но трябва някой да го организира, ние ще се включим, ще помагаме. Има колеги, с мед, с други продукти, бихме излeзли, хората да ни видят, да поговорим, да опитат хубави храни..."

Стела не е оптимист, че видинските земеделски производители могат да се сдружат:

"Проучвала съм, но се оказа, че в нашия регион има много малко регистрирани земеделски производители, което е проблем. Хората бягат от това нещо, а за да се създаде едно такова сдружение, трябва да сме регистрирани. Тогава ще може да отстояваме някакви идеи и да се борим за нещо, иначе няма как... Хората бягат от това, защото е свързано с много разходи. Осигуровките само на месец да ги платиш, ти е достатъчно. Трябва целогодишно да вадиш продукция и да продаваш нещо, за да можеш да устоиш... Сигурен пазар няма, всеки трябва да си намери пазар още преди да произведе... Трябв да проучиш къде да го реализираш. Не говоря за пари, а да има на кого да го дадеш. Защото много хора произвеждат, трупат големи количеста, и накрая остават на улицата или хвърлят на животни. Това е недопустимо..."

Не цената, а качеството и доброто име на производителите са важни, когато предлагаш нещо, убедена е Стела Стойкова.  Доволна е, когато клиентът е доволен и е убедена, че въпреки трудностите, вървят в правилната посока. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 11 септември 2025 слушаме Франсоа Купрен

На днешния 11 септември се навършват 292 г. от кончината на Франсоа Купрен - френски бароков композитор, органист и клавесинист. Наречен е още Купрен Великият. Той е "кралският" органист на Луи XIV. Въвежда Корелиевата трио соната като форма във Франция. Орнаменталната техника на Йохан Себастиан Бах е силно повлияна от "Изкуството на свирене на..

публикувано на 11.09.25 в 09:00
Музей

Възраждането на Видинския край през 18-19 век - акцент в новата експозиция на музей "Конака"

Непоказани досега документ и икони ще бъдат част от раздел "Възраждане" на новата експозиция на исторически музей "Конака" във Видин. Специален акцент в "История на България 15-19 век" е Възраждането на Видинския край. В три зали ще бъдат представени най-важните моменти от хайдутството до Освобождението на Видин. 8 са основните теми, обясни уредникът в..

публикувано на 10.09.25 в 17:08

Какво показва Пътната карта на пенсионната система в България

До увеличениео на възрастта на пенсиониране няма да се пристъпва. Пътната карта за усъвършенстване на пенсионната система в България беше приета в средата на месец май тази година, когато Народното събрание задължи няколко министерства, в това число Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите, Комисията за финансов..

публикувано на 10.09.25 в 14:25

Девети септември 1944 година - превратът, който промени България

На днешния ден ще се върнем назад във времето и ще си припомним събитията от една бележита дата от близкото историческо минало. Утрото на 9 септември 1944 г., което бележи един от най-резките завои в българската история на XX век. За броени часове държавната власт преминава от правителството на Константин Муравиев в ръцете на Отечествения..

публикувано на 09.09.25 в 16:14

Козлодуй се готви за Фестивал на занаятите и изкуствата

Фестивал на занаятите и изкуствата ще се проведе от 12-и до 14-и септември в Козлодуй. Форумът стана традиционен, а стремежът на Общината е да предлага все по-богата и разнообразна програма и за възрастните, и за децата, каза Величка Нейчева, директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в общинската администрация: "Програмата е много..

публикувано на 09.09.25 в 15:00

Как ПГ "Васил Левски" в Мездра посреща новата учебна година

С нови преподаватели и повишен брой ученици,  с добър външен вид, обновени класни стаи, почистени коридори, ръководството на ПГ "Васил Левски" в Мездра започва новата учебна 2025/2026 година.  Общо 138 са учениците, записали се в 4 специалности в 8. клас. С една в повече са паралелките тази година,  каза директорът Мирослав Павлов: "За..

публикувано на 09.09.25 в 14:10

Курс по шев и работа с шевни машини ще се проведе във Видин

Курс по шев и работа с шевни машини започва във Видин в Центъра "Свободата да съм". Преподавател е Иван Попов. "Много хора биха искали да си подгънат дреха или пердета, да си зашият дребни неща, но не знаят как. Ето този курс би им помогнал с основни насоки за шиенето и поддържане на шевните машини. Курсът ще започне на 20 септември и ще се..

публикувано на 09.09.25 в 13:15