Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как работят клубовете по интереси в ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин

13
Снимка: Радио ВИДИН



Представителни изяви на клубовете по интереси се проведоха в ПГТ "Михалаки Георгиев " във Видин.
Във вътрешноучилищните състезания се включиха няколко клуба по интереси - "Млад сервитьор-сомелиер",  "Млад барман", "Млад готвач". 
Шестима са учениците, които се надпреварват в приготвянето на салати. Те са членове на клуб "Млад готвач". Комисия от преподаватели от училището оценяват салатите. Всеки участник получава грамота за  участие. Разговарям с учениците Цветелина, Стела, Ивана, Лора, Анжи: 

"Приготвям салата от тиквички на тиган с мус от сирена, добавяме орехи, сметана, малко майонеза, чесън, копър, за украсата - нар. Зимна салата е, много е вкусна... Салата от рукола, тиква и червено цвекло и дресинг оцет, чесън... Приготвям салата "Ница", салата със сьомга... Моята любима салата е салата "Цезар", приготвя се доста лесно... Това е салата от морски дарове и авокадо..."


Шестима са и учениците, които се състезават като сомелиери - една наистина прецизна, отговорна и специална професия. „Сомелиер е човекът, който определя винената листа в един ресторант, т.е. според храната, която се предлага, трябва да подбере определени сортове вина", обяснява преподавателят Аксиния Петрова:

"Процесът се нарича "декантиране" и основната задача е сомелиерът да отдели утайката от виното и тя да остане в бутилката... Специална техника на отваряне на бутилката има и децата я знаят." 

Преподавателят по професионална подготовка Веселка Василева води клуб "Млад сомелиер". Опитва се да събуди интереса на децата към професията, която са си избрали:

"Сомелиерството е част от сервирането... Децата участват с желание, учим неща, които са им интересни и добиват нови умения... Важна е приемствеността и по-добре се научават, когато видят свои връстници, които предават опита си на по-малките... Декантирането на виното не е просто да се прелее, това се постига с тренировки."

В клуба "Млад барман" се включват момчета от 11-и клас. Те изучават професия "Готвач", но имат интерес към барманството.



Огнян завършва тази година ПГТ "Михалаки Георгиев", специалност "Ресторантьор, кетъринг" и участва в клуб "Млад барман". Има интерес към туризма, освен това се специализира в барманството, прави го с желание и се опитва да става по-добър в уменията си:


"Участвах в национално състезание по барманство и тази година също ще участвам. Аз съм се насочил към туризма, но това е мое хоби, харесва ми да приготвям коктейли за другите... Знам как да правя хубав коктейл... Целта на бармана е не само да направи коктейл, а и да впечатли клиента с приготвянето на коктейла и той те гледа как го правиш и как се държиш... Мечтата ми е да си имам хотел и гледката да е към морето и всяка сутрин от терасата да гледам морето."

Всички участници получиха грамоти. 

Тези състезания са подготовка за вътрешноучилищните кръгове по професии, които ще се проведат през януари 2025 година. От тях ще бъдат излъчени представители за регионално и национално състезание. 

Повече - в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Сдружение помага на нуждаещи се с употребявани вещи и дрехи

Кампания на сдружение "Закрилници" - Монтана   помага на бедни и нуждаещи се хора да обзаведат домовете си. Набира употребявани мебели и електроуреди. Преди дни започна и друга акция на сдружението - за дрехи, обувки и играчки.  Сдружението е гражданска организация, която е лицензиран доставчик на социални услуги в подкрепа на..

публикувано на 11.04.25 в 17:21

Бродерията се завръща - модерна и жива

В последните години бродериите се завръщат с нова сила - не само като занаят, но и като форма на изразяване и модна тенденция. Ръчното изкуство среща модерната технология и резултатът е впечатляващ - фини и сложни шарки върху дрехи, аксесоари и дори интериорен текстил. Днес ще си говорим за машинната бродерия - една комбинация от..

публикувано на 11.04.25 в 16:30

Знаете ли, че "Всички днес се казват Сори"

Тя е на 12 години, казва се Бианка и според майка ѝ е дете със специални инструкции за употреба, които на всичкото отгоре непрекъснато се променят. Според баща ѝ Бианка просто е неуправляема. А според Бианка те изобщо нямат представа какво означава „неуправляема“, защото тя е всичко друго, но не и такава. Тя знае кога няма нужда да е наоколо,..

публикувано на 11.04.25 в 16:25

Дарителският фонд в Бяла Слатина подкрепя нови инициативи

Общественият дарителски фонд " Участвам, дарявам, променям" – Бяла Слатина обяви инициативите на местни общности, за чието изпълнение ще помогне със средства. Договорите са подписани преди седмица, а в следващите три до шест месеца ще бъдат изпълнени проектите,  каза  Наталия Фенерска,  председател на сдружение "Първи юни", учредител на..

публикувано на 11.04.25 в 16:04

Реставрираха полилеите в катедралния храм във Видин

През 2022 година от катедралния храм "Свети Димитър Солунски" във Видин обявиха дарителска кампания за реставрация на старинните полилеи от кристал. Тогава оттам беше обявено, че има възможност това да бъде направено в Чехия.  Семейството на Даниела и Йохан Врановски, които живеят в Чехия и имат фирма за производство на стъклени и кристални..

публикувано на 11.04.25 в 15:55

Рая - от улицата до обичания дом

Днешната история в "97 лапи и 1 опашка" е от онези, които не просто стоплят сърцето, а ни напомнят защо вярваме, че всяко куче заслужава втори шанс . Както и миналия петък, и днес ще ви срещнем с едно осиновено куче. А знаете, по-хубави истории от тези няма. Представяме ви Рая - микс между пинчер и британската порода ланкашир хилер ...

публикувано на 11.04.25 в 15:30
Снежана Гарданска

Директорът на горското стопанство в Оряхово с награда "Лесовъд на годината и цялостен лесовъдски принос"

Директори на държавни горски стопанства присъстваха на тържественото честване на Седмицата на гората , което се проведе в Берковица. В миналото Седмицата на гората се е наричала Празник на залесяването. Тази година се навършват 100 години от неговото първо честване, макар че действията по възстановяването, стопанисването и опазването на българските..

публикувано на 10.04.25 в 15:50