Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Консумираме под 50% българско свинско месо

Снимка: Ани Петрова

Отдавна отмина времето, в което във всеки двор се отглеждаше поне по едно прасе, което в повечето случаи беше достатъчно за семейството. Затова и с наближаването на Коледа все по-често поглеждаме към витрините със свинско месо.

Родните производители задоволяват около 40 % от консумацията на прясно месо, останалото е внос, каза в "Земята, която ни храни" Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България. По думите му няма да се усети липсата на месо: 

"Всяка година в навечерието на коледните и новогодишни празници е най-силният сезон за свинското месо. Очакваните количества за производство тази година са между 80 и 82 хиляди тона... Около 130 хиляди тона е внос от най-големите страни-производителки в ЕС- Испания, Германия, Франция, Дания, Белгия, както и Унгария. Вносът обикновено се използва в по-голямата си част за месопреработвателната промишленост, тъй като нашето производство не може да задоволи изискванията на месопреработвателна промишленост поради липсата на кланици... Част от вносното месо се предлага и за прясна консумация в търговските вериги, но традиционно българите търсят родното производство, защото месото е по-прясно, има малко по-различен вкус- малко по-мазно е и е вкусно..."  

Заради тенденцията да се отглеждат породи с по-малко сланина, се наблюдава повишение на цената на този традиционен деликатес. Месо ще има за всички, каза Димитър Михайлов. 

Според статистика на Министерството на земеделието към месец септември не се наблюдава повишен внос на свинско, около 55 % от внесените продукти са замразени, останалите 45 % са охладени. Замразеното свинско се използва предимно в преработвателната промишленост. И въпреки, че не задоволяваме изцяло родния пазар, България също изнася продукция: 

"Имаме малък износ, в рамките на  7 500 тона на година, основните ни пазари са Румъния и Гърция. За Румъния, освен колбаси и преработени продукти от месо, изнасяме и живи животни..."

 Димитър Михайлов отбеляза, че от седмица румънските власти са забранили вноса, заради огнищата на чума по дребните преживни животни у нас:

"Категорично това е абсурдна причина, свинете не пренасят чума по дребните преживни животни... Има описани правила как се прави износ от една страна за друга на живи животни и ние отговаряме на тези условия... Сезирали сме всички държавни органи- Министерството на земеделието, БАБХ, постоянното представителство на България в Брюксел, за да се разреши много бързо този казус... В област Пазарджик имаме две ферми, които не са със затворен цикъл на производство и са почти бедстващи. Подрастващите животни, които те изнасят за Румъния, в момента са в производствените помещения, няма къде да бъдат преместени, за да бъдат доугоени... Надяваме се този проблем много бързо да бъде решен, тъй като само за декември се очакват загуби за около 150 хиляди евро... Не дай боже това заболяване да се разпространи из цялата страна, ще повлияе и на други колеги, които изнасят за Румъния, това ще доведе до огромни загуби..."

С над 3 милиона тона е намаляло производството на свинско месо през последните три години, заради изискванията по Зелената сделка, а в Нидерландия и Белгия, където има свръхпроизводство, са затваряни ферми. Според Димитър Михайлов, когато всяка една от тези страни започне да произвежда предимно за нуждите на собствения си пазар,  може да се окаже, че вносът за преработвателната промишленост у нас е прекалено скъп, а това ще се отрази и на цените за крайния потребител. Другата опасност, от която производителите у нас все още са нащрек, е африканската чума по свинете:

"... В България и към момента има случаи на AЧС при диви свине, което означава, че популацията на дивата свиня се възобновява. Дивата свиня е основният вектор за разпространение на това заболяване и популацията трябва да бъде контролирана с цел заболяването да не бъде разпространено отново и да не стигне отново до индустриалните производители..."

Димитър Михайлов пожела на слушателите на Радио Видин да са здрави и успешни, да вярват на специалистите от всяка една област на селското стопанство, да четат повече достоверни източници и да консумират българските продукти, които са с добро качество:

"Здравето е важно за всички", посочи Димитър Михайлов. 

Какво месо предпочитат видинчани и цената или качеството е водеща при избора им - чуйте в анкетата на Соня Валериева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Реплика на средновековен таран е възстановена в "Баба Вида"

Възстановиха средновековния таран в крепостта „Баба Вида“ във Видин. Древното стенобойно оръжие е останало от снимките на някои от многото исторически филми, снимани в крепостта, но с течение на годините е започнало да се руши. С помощта на майстора дърводелец Венелин Йорданов вече е възстановено.  Тараните са мощни машини за разбиване на..

публикувано на 08.04.25 в 16:55

Ромски младежи от Видин - пример за успешна реализация

В Международния ден на ромите, 8 април, успяхме да съберем четирима приятели от квартал "Нов път" във Видин. Те са успешни млади хора, които се реализират в различни области на живота, но неизменно с тях вървят музиката и артистичността. Приятелството им става по-силно, защото създават своя музикална група - "Northwest 3700". В нея всеки дава..

публикувано на 08.04.25 в 15:25
Ясмина Витанова

Видинска ученичка получи награда за най-добра бизнес идея

Дванайсетокласничката Ясмина Витанова, която учи специалност "Търговия" в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин се класира на трето място в Националното състезание по предприемачество "Най-добра бизнес идея". Съревнованието на тема "Устойчиво развитие на селския туризъм" се проведе в град Кюстендил.  Проектът на Ясмина и нейния екип показва..

публикувано на 08.04.25 в 14:20

Зрелостник от Видин вече е студент след силно представяне на национално състезание

  Николай Евгениев, зрелостник на видинската природо-математическа гимназия, вече е студент във Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет "Свети Климент Охридски".  Това стана възможно след като той се нареди на четвърто място във втория кръг на Националното състезание по елементарна математика "Проф. Борислав..

публикувано на 08.04.25 в 13:10
 ОУ

8 април - Международен ден на ромите

На 8 април отбелязваме Международния ден на ромите , който се се чества от 1992 г. от ООН и Европейския съюз. Началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност се поставя през 1971 година  в Лондон, когато се провежда за първи път световен ромски конгрес.  Днес този ден се смята за "Ромското..

публикувано на 08.04.25 в 11:00
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Когато удобството стана мода - как пандемията оформи стила на обличане

Пандемията от COVID-19 оказа дълбоко въздействие върху всички аспекти на живота, но тя повлия включително и върху начина, по който се обличаме. Тази внезапна промяна в ежедневието, преминаването към работа от вкъщи и ограниченията върху социалния живот доведоха до коренна трансформация в модните тенденции. Какво се случи? Комфортът се превърна..

публикувано на 07.04.25 в 16:25

Първокласници поздравиха медици във Видин за професионалния им празник

На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето. На тази дата през 1948 година е приет уставът на Световната здравна организация. Денят е професионален празник на работещите в областта на хуманната медицина.  Във Видин ученици от Основно училище "Любен Каравелов" поздравиха медиците в Многопрофилната болница за активно лечение „Света Петка“...

публикувано на 07.04.25 в 15:56