Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Коледната магия във Видин - ароматно пътешествие с Ивайло Захариев

| Интервю
Снимка: личен архив



По това време на годината в почти всеки град се организират коледни базари - онези приказни места с дървени къщички, украсени със светлинки, където търговци и производители от региона събират магията на празника. На нашия коледен базар във Видин всяка година има едно неизменно присъствие, това на Ивайло Захариев, истински майстор бариста, когото вече познавате.
При Ивайло можете да опитате кафе, което не просто се пие, а се преживява - ухае на събуждане и уют от метри разстояние. Топлият му шоколад е толкова плътен и ароматен, че всяка глътка носи усещането за домашен комфорт. А какъв коледен базар би бил това без чаша греяно вино, сладки изкушения или дори греяна ракия, която стопля не само ръцете, но и душата?



Около неговата къщичка витае ароматна симфония - на канела, меденки, портокалови кори и какао, които те пренасят на дивана до камината, под меко одеяло, с мечтание за снежни вечери. Размечтахте се, нали? 



"Специалните кафета ги има и тази година, като основният бленд, който е Мексико-Индонезия, но новото е, че имам две нови чисти Арабики, които са от Колумбия, съответно и от Етиопия, като то се точкува от професионални дегустатори. Етиопия е  88 точки, то е най-високо оцененото, и наистина е просто една експлозия от вкусове. Неслучайно е най-високо оцененото кафе, което имам в момента и ще се радвам хората да се докоснат до него, както и до другите блендове, и да усетят нещо по-различно, и да имат възможността да опитат качествено и хубаво кафе, което е прясно изпечено."



Ивайло залага на семпли и изчистени напитки. 

"Винаги гледам да е сезонно и да е актуално. И в този ред на мисли, кленово лате е ново тази година. Миналата година нямаше кленово лате, имаше други разновидности. То е с канела. Кленовият сироп и канелата много си отиват, особено с кафе. Другото, което е ново в менюто е белият шоколад с боровинки, който всички опитаха и останаха доста доволни. Греяното винце, малко така, съм го "тунинговал", така да се каже, пак е от региона, гледам да подпомагам нашите хора, производителите. Леко съм попроменил рецептата, но съм го направил много интересно, много приятно сладко-стипчиво... Има го и актуално, с добавки, които му вдигат градуса деликатно, подслаждат го и вкарват различните нотки. Примерно, тази канелена ракия, към която подхождаха малко недоверчиво, тя е като ликьорче, много деликатно подслажда виното, вдига градуса лекичко и го прави много приятно, като го обогатява на канела. Другият вариант е с тъмен ром, който вкарва едни такива много интересни шоколадови нотки, даже, леко горчи и съответно портокалов ликьор, с него става също много добре, защото е основният цитрус във виното."

Бутиковият чай тази година също е част от коледното меню, което предлага Ивайло на базара.

"Тази година имам няколко екзотични вкуса, но пък тях ще ги запазя в тайна, няма да казвам всичко. Има два, три нови вкуса, които могат да минат да опитат любителите на чая. По-запознатите знаят, че предлагам чая и с няколко вида ром, за който искам да вкара малко градус в самата напитка."

Освен всички напитки, Иво предлага и домашно направени бисквитки, меденки и ореховки. 

А сега, стига мечти - време е за действие! Хайде, слагайте шала и ръкавиците, защото Ивайло ни чака! Гарантирано ще ни посрещне с усмивка, чаша топлина и щипка коледно настроение. И кой знае - може би между една глътка кафе и сладка приказка ще откриете онзи празничен уют, който да ви стопли до дъното на сърцето. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Главен инспектор Генади Янчовски, "ПБЗН" - Видин: Екипите са реагирали на над 120 произшествия

На днешния ден  спасителите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"  отбелязват п рофесионалния си празник. За да разкаже за отговорността и предизвикателствата на тази нелека професия, в студиото на Радио Видин гостува главен инспектор Генади Янчовски - началник на сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност..

публикувано на 18.07.25 в 16:49

Коя е "Сестра ми"

През целия си живот доктор Ирини Харингфорд е живяла с мисълта, че е била изоставена от родителите си. „Подарена“ на леля си. Вярвала е, че майка ѝ и баща ѝ са я отхвърлили, избирайки да оставят в семейството само прекрасната ѝ сестра Елинор. Романът „Сестра ми“ на Мишел Адамс е от книгите, които през цялото време ти се иска да..

публикувано на 18.07.25 в 16:30

От боклука до любовта: Историята на Лиза

Днес ще ви разкажем една от онези истории, които топлят сърцето . Преди повече от две години Стефка Иванова от Видин намира малко кученце, захвърлено сред боклуците. Кръщава го Лиза. Изтощена, слаба и отчаяно нуждаеща се от грижа, Лиза започва да разцъфтява с всеки изминал ден от вниманието и обичта на Стефка. Животът,  и на двете, се..

публикувано на 18.07.25 в 16:03

Самодейци от Монтанско отиват на събора в Копривщица

Групи и индивидуални изпълнители на автентичен фолклор ще представят област Монтана на 13-ия Национален събор на българското народно творчество в Копривщица, който тази година ще се проведе от 8 до 10 август. Определени са от жури с председател д-р  Стела Ненова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. За Славейко..

публикувано на 18.07.25 в 15:45

Индустриален парк правят във Видахим

Със символична "първа копка" днес беше дадено началото на изграждането на индустриалния парк "Видин-юг", обособена територия, за която са осигурени устройствени, технически и организационни условия за производствени дейности. Южната индустриална зона в крайдунавския град е разположена върху част от терена на бившия завод за гуми "Видахим" и е..

публикувано на 18.07.25 в 14:54

"Едно" на 18 юли 2025 година

В "Едно" представяме събитията, които от фондация "Подкрепа за реализация"- Видин организираха през последните седмици.  Във видинското село Майор Узуново се проведе десетото издание на международния етнофестивал за хора с увреждания "Балканска среща". Организира се от фондация "Подкрепа за реализация" в партньорство със сдружение от..

публикувано на 18.07.25 в 14:44

"Вечер(на) дума": Когато литературата се поднася с коктейл и залез над Дунав

Днес ще си говорим за литература... и ако тя, литературата, беше напитка, тази вечер във Видин щеше да бъде поднесена с резен залез, щипка музика и коктейл от изящни думи. Ще ви разкажем за събитието Вечер(на) дума , което не просто събира поети и писатели. Стилът? Официален. Етикетът? Изискан. В тази вечер, в която думите ще звучат..

публикувано на 18.07.25 в 14:20