Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пътят на шеф Веселин Бойкинов към висшата кухня в Северозапада

| Интервю



Продължавам да разказвам любимите си истории за хора, които са избрали да живеят в Северозапада, оставяйки зад гърба си големите градове и динамиката на забързания живот. Днешната история е вдъхновяваща, защото представя не само личния избор за промяна, но и стремежа да следваш мечтите си, дори когато пътят изглежда нетрадиционен.

Запознавам ви с Веселин Бойкинов – 37-годишен кулинар, роден в Пловдив. Завършил е строителство, но още в младежките си години осъзнава, че страстта му е готвенето. Силата на това решение го отвежда до професионална кухня, където отдадено се развива вече близо 17 години. Кулинарният му път започва от родния му град, преминава през най-добрите ресторанти в София, и се обогатява с партньорства с изявени шеф готвачи от България и чужбина.

Но най-важното е, че любовта го довежда до Северозапада – конкретно във Враца, откъдето е неговата съпруга Татяна. Днес Веселин е шеф готвач в изискания Restaurant TEYA, сгушен в сърцето на величествения Балкан в Петрохан. Тук той има свободата да твори и прилага всичко, което е научил през годините, като същевременно остава верен на идеята за създаване на изключително преживяване за своите гости.




"Смятам, че това е правилният път, за да вървиш нагоре се иска постоянство и отдаденост на дадената професия, колкото и трудна да е тя. Наистина напрежението е доста, но на мен ми харесва да съм под пара. Занимавам се с такъв тип кухня, откакто заминах за София да се уча на това нещо и да развивам професията, в личен план и т.н. Файн дайнингът в България навлиза с пълна сила и някои хора не са готови за това нещо, но смятам, че както има хора, които не са готови, така има и хора, които са готови за това нещо и заслужават да са на висшата кулинарна сцена в България."



Главната причина Веселин да дойде в този регион е неговата съпруга.

"Както е казано: "Откъдето е жената, там е и родата." Не съжалявам въобще за решението си. Мога да кажа, че имам прекрасно семейство, които ме подкрепят и са до мен винаги. Не е лесно да покажеш на Северозапада файн дайнинг културата, но с общи усилия мисля, че ще се получат нещата доста добре и се получават."



Според Веселин твърдението, че Северозападът е западнал, не е вярно.

"Както казват повечето хора "северозападнала България", това не е вярно. Въобще не е северозападнала, аз смятам, че хората адски много се стараят да развиват дадения регион. Аз лично виждам огромно развитие и потенциал в сферата на туризма и развитието на региона като цяло. Нашият план е доста комплексен и нашата идея е доста интересна."

Веселин ни разказва още за концепцията на ресторанта, която обединява традиционните вкусове с модерната висша кухня. Всеки детайл – от свежите местни продукти до вниманието към презентацията на ястията – е насочен към създаването на уникално изживяване.

"Ние изготвяме изцяло дегустационни менюта. Работим с ферми, малки производители, които съответно подкрепяме и идеята е като цяло за напред да направим и наши ферми, съответно да дадем и работна ръка на хората от самия регион."



Веселин споделя, че му харесва регионът и Враца.

"Хубаво градче е Враца. Ние живеем почти до гората, в Балкана и това ни дава смисъл - чист въздух. Чувстваме се добре. Винаги има и минуси и плюсове, но за нас преобладават, слава Богу, плюсовете и смятам, че когато едни хора са заедно, вървят напред и мислят в една посока, всичко се случва."

Не можех да пропусна да попитам и Татяна, съпругата на Веселин - причината той да вземе решението да я последва и да дойде в Северозапада:

"Аз за няколко години също бях в този бранш, но преди три години се върнах в родния си град, сега работя в друга сфера и имам повече време за децата. Малкият град позволява повече разходки, спестяване на време. Ние сме голямо щастливо семейство и много ни помагат и близките, по-скоро и това беше от значение да имаме и опора. Аз съм в банковата сфера, но с придобития опит в годините съм опора в момента на Веселин и му помагам като съвети, каквото е нужно, за начинанието, което е поел. Щастливи сме, всичко се гради и на много компромиси. Развитието му е успешно за момента в региона и сме щастливи много, че и местните хора възприемат добре това, което и той прави. 

Когато питах Веселин какво го вдъхновява да прилага висша кухня в регион, където повечето заведения предлагат традиционно меню, Веселин отговаря с усмивка:



"Вдъхновява ме това, че съм заобиколен буквално отвсякъде от гората, от зеленината, от Балкана. Фактът, че дишаме чистия въздух, а той дава много сила, емоция, вдъхновение и мотивация. Ходим до Вратцата да берем чайове, които са изцяло от български билки... Осем стъпки е вечерята при нас, като всеки продукт е внимателно подбран от а до я... и съответно за нас е много важно храната откъде идва, трябва да има произход. Сменяме постоянно менютата според сезоните и това е нашата идея, за да вървим напред. Съответно хората, като ги предразположиш и им обясниш и най-малката подробност, и ги накараш да видят храната през твоята призма, както ти я виждаш, тя се превръща в една емоция, която оставяш от себе си у тях. Когато човек прави нещо със сърцето и с душата си, то се случва, няма значение къде е." 


Историята на Веселин Бойкинов е пример за това как любовта към професията, смелостта да поемеш риск и желанието да следваш сърцето си могат да те отведат на място, където да откриеш истинското щастие. А финалният акорд на разговора ни идва от самия Веселин, който заключава: 

"Важно е не само да мечтаеш, но и да действаш. Да вярваш в себе си, в семейството си и в това, което можеш да дадеш на света. Тогава дори и най-големите предизвикателства стават част от пътя към успеха."

Чуйте повече в прикачения файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Фредерик Бегбеде и неговата изповед

Има книги, които звучат като закъсняло извинение. Други са като пиянски монолог в два след полунощ. „Изповедта на един назадничав хетеросексуален мъж“ на френския писател Фредерик Бегбеде е и двете едновременно. Тя е своеобразен негов автопортрет, рисуван сякаш с премигващ неон, доза цинизъм и плахо чувство за вина. Макар да е родом..

публикувано на 15.08.25 в 17:10

България да поиска промени в регламента на ЕС за пътници с увреждания, предлага юрист

След случая със сваленото от самолет дете в инвалидна количка , България трябва да предложи промени в европейския регламент и да засили защитите за пътниците с увреждания, коментира юристът Петър Кичашки. Според него трябва да бъдат инициирани разговори на ниво Европейски парламент и Европейска комисия. Според Петър Кичашки, който е и бивш член на..

публикувано на 15.08.25 в 16:45

Творческият свят на художничката Кристина Василева от Лом

В рубриката "Професия хоби" ви срещаме с талантливи артисти или хора с професии, които вдъхновяват. Днес ще се потопим в света на една изключително даровита дама от Лом. Тя се казва Кристина Василева и рисува откакто се помни … а може би дори и отпреди това - започнала е още на две години, когато повечето от нас едва държат молив...

публикувано на 15.08.25 в 16:30

Избраха новите "Мис и Мистър Северозападна България"

Избраха новите лица на Северозапада за 2025 година. Титлите "Мис" и "Мистър" отидоха при 18-годишната Ралица Кирилова и 28-годишния Силвио Хилмиев. Конкурсът "Мис и Мистър Северозападна България" се проведе преди дни в Лом и беше част от събитията, свързани с фолклорните празници "Поломие". Тазгодишното издание на конкурса мина под надслов "Да се..

публикувано на 15.08.25 в 16:05

"Фабрика за емоции" предлага занимания за децата във Видин през лятото

"Фабрика за емоции" събира всеки вторник децата в Библиопощата във Видин . Организира се от Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно информационния център към него. Заниманията са всеки вторник в Център за обучение, изкуство и култура към Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” - Видин. Психологът Боряна Ангелова обясни:..

публикувано на 15.08.25 в 15:53

Бъди – малкият трицветен чаровник, който завладява сърцето на Радина

Днешният домашен любимец, който ни гостува в рубриката "97 лапи и една опашка", е порода "Йоркширски териер"… но не какъв да е, а истински бийвър! Йоркширският териер бийвър , или просто бийвър териер, е сравнително нова и невероятно чаровна порода, произлязла от стандартния йоркширски териер, но с уникално трицветно оцветяване, което го прави..

публикувано на 15.08.25 в 15:30

Какво бъдеще чака Младежкия дом във Видин

Младежкият дом е специално място за поколения видинчани, израснали в клубовете му за талантливи деца, пазещи вълнуващи спомени от събитията и дискотеките, провеждани там. Постепенно институцията спира дейността си, закрита е и от нея  сега са останали само сградата и свидетелствата за годините, когато под покрива ѝ са се събирали стотици..

публикувано на 15.08.25 в 14:23