Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пътят на шеф Веселин Бойкинов към висшата кухня в Северозапада

| Интервю



Продължавам да разказвам любимите си истории за хора, които са избрали да живеят в Северозапада, оставяйки зад гърба си големите градове и динамиката на забързания живот. Днешната история е вдъхновяваща, защото представя не само личния избор за промяна, но и стремежа да следваш мечтите си, дори когато пътят изглежда нетрадиционен.

Запознавам ви с Веселин Бойкинов – 37-годишен кулинар, роден в Пловдив. Завършил е строителство, но още в младежките си години осъзнава, че страстта му е готвенето. Силата на това решение го отвежда до професионална кухня, където отдадено се развива вече близо 17 години. Кулинарният му път започва от родния му град, преминава през най-добрите ресторанти в София, и се обогатява с партньорства с изявени шеф готвачи от България и чужбина.

Но най-важното е, че любовта го довежда до Северозапада – конкретно във Враца, откъдето е неговата съпруга Татяна. Днес Веселин е шеф готвач в изискания Restaurant TEYA, сгушен в сърцето на величествения Балкан в Петрохан. Тук той има свободата да твори и прилага всичко, което е научил през годините, като същевременно остава верен на идеята за създаване на изключително преживяване за своите гости.




"Смятам, че това е правилният път, за да вървиш нагоре се иска постоянство и отдаденост на дадената професия, колкото и трудна да е тя. Наистина напрежението е доста, но на мен ми харесва да съм под пара. Занимавам се с такъв тип кухня, откакто заминах за София да се уча на това нещо и да развивам професията, в личен план и т.н. Файн дайнингът в България навлиза с пълна сила и някои хора не са готови за това нещо, но смятам, че както има хора, които не са готови, така има и хора, които са готови за това нещо и заслужават да са на висшата кулинарна сцена в България."



Главната причина Веселин да дойде в този регион е неговата съпруга.

"Както е казано: "Откъдето е жената, там е и родата." Не съжалявам въобще за решението си. Мога да кажа, че имам прекрасно семейство, които ме подкрепят и са до мен винаги. Не е лесно да покажеш на Северозапада файн дайнинг културата, но с общи усилия мисля, че ще се получат нещата доста добре и се получават."



Според Веселин твърдението, че Северозападът е западнал, не е вярно.

"Както казват повечето хора "северозападнала България", това не е вярно. Въобще не е северозападнала, аз смятам, че хората адски много се стараят да развиват дадения регион. Аз лично виждам огромно развитие и потенциал в сферата на туризма и развитието на региона като цяло. Нашият план е доста комплексен и нашата идея е доста интересна."

Веселин ни разказва още за концепцията на ресторанта, която обединява традиционните вкусове с модерната висша кухня. Всеки детайл – от свежите местни продукти до вниманието към презентацията на ястията – е насочен към създаването на уникално изживяване.

"Ние изготвяме изцяло дегустационни менюта. Работим с ферми, малки производители, които съответно подкрепяме и идеята е като цяло за напред да направим и наши ферми, съответно да дадем и работна ръка на хората от самия регион."



Веселин споделя, че му харесва регионът и Враца.

"Хубаво градче е Враца. Ние живеем почти до гората, в Балкана и това ни дава смисъл - чист въздух. Чувстваме се добре. Винаги има и минуси и плюсове, но за нас преобладават, слава Богу, плюсовете и смятам, че когато едни хора са заедно, вървят напред и мислят в една посока, всичко се случва."

Не можех да пропусна да попитам и Татяна, съпругата на Веселин - причината той да вземе решението да я последва и да дойде в Северозапада:

"Аз за няколко години също бях в този бранш, но преди три години се върнах в родния си град, сега работя в друга сфера и имам повече време за децата. Малкият град позволява повече разходки, спестяване на време. Ние сме голямо щастливо семейство и много ни помагат и близките, по-скоро и това беше от значение да имаме и опора. Аз съм в банковата сфера, но с придобития опит в годините съм опора в момента на Веселин и му помагам като съвети, каквото е нужно, за начинанието, което е поел. Щастливи сме, всичко се гради и на много компромиси. Развитието му е успешно за момента в региона и сме щастливи много, че и местните хора възприемат добре това, което и той прави. 

Когато питах Веселин какво го вдъхновява да прилага висша кухня в регион, където повечето заведения предлагат традиционно меню, Веселин отговаря с усмивка:



"Вдъхновява ме това, че съм заобиколен буквално отвсякъде от гората, от зеленината, от Балкана. Фактът, че дишаме чистия въздух, а той дава много сила, емоция, вдъхновение и мотивация. Ходим до Вратцата да берем чайове, които са изцяло от български билки... Осем стъпки е вечерята при нас, като всеки продукт е внимателно подбран от а до я... и съответно за нас е много важно храната откъде идва, трябва да има произход. Сменяме постоянно менютата според сезоните и това е нашата идея, за да вървим напред. Съответно хората, като ги предразположиш и им обясниш и най-малката подробност, и ги накараш да видят храната през твоята призма, както ти я виждаш, тя се превръща в една емоция, която оставяш от себе си у тях. Когато човек прави нещо със сърцето и с душата си, то се случва, няма значение къде е." 


Историята на Веселин Бойкинов е пример за това как любовта към професията, смелостта да поемеш риск и желанието да следваш сърцето си могат да те отведат на място, където да откриеш истинското щастие. А финалният акорд на разговора ни идва от самия Веселин, който заключава: 

"Важно е не само да мечтаеш, но и да действаш. Да вярваш в себе си, в семейството си и в това, което можеш да дадеш на света. Тогава дори и най-големите предизвикателства стават част от пътя към успеха."

Чуйте повече в прикачения файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Хора без дом посрещат зимата в Центъра за временно настаняване във Видин

Осем души са получили подслон и подкрепа от началото на зимата в Центъра за временно настаняване във Видин . До края на днешния ден още един човек ще бъде настанен и ще може да изкара зимата на топло. Приютените са мъже и жени, на възраст от 49 до 70 години. Двама от тях - мъже на 49 и 63 години, споделиха как са стигнали до решението да потърсят..

публикувано на 15.01.25 в 15:25

Токов удар повреди техника и наруши дейността на Община Бойница

Частично блокирана е работата на общинската администрация в Бойница . Обслужването на населението обаче не е възпрепятствано. Това увери кметът Анета Генчева , след като стана ясно, че токов удар на Бъдни вечер е причинил щети на част от техниката и отоплителните уреди в Общината. Засегнати са също училището, някои от социалните услуги в селото,..

публикувано на 15.01.25 в 14:00

Чудотворната икона на свети Ефрем Нови пристига във Видин

Документален филм, посветен на живота и чудесата, извършени от Свети Ефрем Нови - „Светецът светкавица", ще бъде представен утре във Видин. Лентата е създадена от водещия на новините „По света и у нас“ по БНТ Ангел Бончев. Същия ден в митрополитския храм "Св. Николай" ще бъдат донесени за поклонение иконата и чудотворните мощи на светеца. Кой е..

публикувано на 15.01.25 в 12:15

Васильовден: Традиции и обичаи от Северозапада

Васильовден , или Банго Васили (буквално "Куцият Васил"), се празнува от всички ромски групи в България. Известен е и като ромската Нова Година. Празнуването му е свързано с няколко легенди сред общността. В първата Банго Васил е свети Васил - застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, по който те преминават, след като този мост е бил..

публикувано на 14.01.25 в 14:43

Ученици помагат на бездомни животни във Видин

Благотворителна кауза в помощ на бездомните животни организираха учениците от IV "б" клас на СУ "Петко Рачов Славейков" във Видин.  Парите, предназначени за подаръци за Коледа и Нова година те дадоха за закупуването на храна за бездомните кучета, за които се грижат от Сдружение за защита на животните "Добрина, Хуманност, Състрадание" в града...

публикувано на 14.01.25 в 14:05

Фондация ще събира средства за талантливи деца във Видинско

Фондация за млади музикални надежди за Видин е създадена в крайдунавския град.  Организацията е по инициатива на  Николай Илиев,  учител по музика и духови и ударни инструменти  във видинското училище по изкуствата "Св. св. Кирил и Методий" . Фондацията има за цел да подпомага финансово ученици с музикални заложби за тяхното бъдещо..

публикувано на 14.01.25 в 13:00

Ще го има ли градският плаж "Баба Вида" във Видин

Какво се случва с градския плаж "Баба Вида" във Видин? Ще го има ли мястото за плажуване или не?  Почти една година измина от момента, когато започнаха реставрационните дейности на крепостните стени на средновековния замък "Баба Вида", където е разположен и видинският плаж. Наскоро видео, заснето от дрон от Радио ВИДИН показа новия вид на..

публикувано на 14.01.25 в 12:05