Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пътят на шеф Веселин Бойкинов към висшата кухня в Северозапада

| Интервю



Продължавам да разказвам любимите си истории за хора, които са избрали да живеят в Северозапада, оставяйки зад гърба си големите градове и динамиката на забързания живот. Днешната история е вдъхновяваща, защото представя не само личния избор за промяна, но и стремежа да следваш мечтите си, дори когато пътят изглежда нетрадиционен.

Запознавам ви с Веселин Бойкинов – 37-годишен кулинар, роден в Пловдив. Завършил е строителство, но още в младежките си години осъзнава, че страстта му е готвенето. Силата на това решение го отвежда до професионална кухня, където отдадено се развива вече близо 17 години. Кулинарният му път започва от родния му град, преминава през най-добрите ресторанти в София, и се обогатява с партньорства с изявени шеф готвачи от България и чужбина.

Но най-важното е, че любовта го довежда до Северозапада – конкретно във Враца, откъдето е неговата съпруга Татяна. Днес Веселин е шеф готвач в изискания Restaurant TEYA, сгушен в сърцето на величествения Балкан в Петрохан. Тук той има свободата да твори и прилага всичко, което е научил през годините, като същевременно остава верен на идеята за създаване на изключително преживяване за своите гости.




"Смятам, че това е правилният път, за да вървиш нагоре се иска постоянство и отдаденост на дадената професия, колкото и трудна да е тя. Наистина напрежението е доста, но на мен ми харесва да съм под пара. Занимавам се с такъв тип кухня, откакто заминах за София да се уча на това нещо и да развивам професията, в личен план и т.н. Файн дайнингът в България навлиза с пълна сила и някои хора не са готови за това нещо, но смятам, че както има хора, които не са готови, така има и хора, които са готови за това нещо и заслужават да са на висшата кулинарна сцена в България."



Главната причина Веселин да дойде в този регион е неговата съпруга.

"Както е казано: "Откъдето е жената, там е и родата." Не съжалявам въобще за решението си. Мога да кажа, че имам прекрасно семейство, които ме подкрепят и са до мен винаги. Не е лесно да покажеш на Северозапада файн дайнинг културата, но с общи усилия мисля, че ще се получат нещата доста добре и се получават."



Според Веселин твърдението, че Северозападът е западнал, не е вярно.

"Както казват повечето хора "северозападнала България", това не е вярно. Въобще не е северозападнала, аз смятам, че хората адски много се стараят да развиват дадения регион. Аз лично виждам огромно развитие и потенциал в сферата на туризма и развитието на региона като цяло. Нашият план е доста комплексен и нашата идея е доста интересна."

Веселин ни разказва още за концепцията на ресторанта, която обединява традиционните вкусове с модерната висша кухня. Всеки детайл – от свежите местни продукти до вниманието към презентацията на ястията – е насочен към създаването на уникално изживяване.

"Ние изготвяме изцяло дегустационни менюта. Работим с ферми, малки производители, които съответно подкрепяме и идеята е като цяло за напред да направим и наши ферми, съответно да дадем и работна ръка на хората от самия регион."



Веселин споделя, че му харесва регионът и Враца.

"Хубаво градче е Враца. Ние живеем почти до гората, в Балкана и това ни дава смисъл - чист въздух. Чувстваме се добре. Винаги има и минуси и плюсове, но за нас преобладават, слава Богу, плюсовете и смятам, че когато едни хора са заедно, вървят напред и мислят в една посока, всичко се случва."

Не можех да пропусна да попитам и Татяна, съпругата на Веселин - причината той да вземе решението да я последва и да дойде в Северозапада:

"Аз за няколко години също бях в този бранш, но преди три години се върнах в родния си град, сега работя в друга сфера и имам повече време за децата. Малкият град позволява повече разходки, спестяване на време. Ние сме голямо щастливо семейство и много ни помагат и близките, по-скоро и това беше от значение да имаме и опора. Аз съм в банковата сфера, но с придобития опит в годините съм опора в момента на Веселин и му помагам като съвети, каквото е нужно, за начинанието, което е поел. Щастливи сме, всичко се гради и на много компромиси. Развитието му е успешно за момента в региона и сме щастливи много, че и местните хора възприемат добре това, което и той прави. 

Когато питах Веселин какво го вдъхновява да прилага висша кухня в регион, където повечето заведения предлагат традиционно меню, Веселин отговаря с усмивка:



"Вдъхновява ме това, че съм заобиколен буквално отвсякъде от гората, от зеленината, от Балкана. Фактът, че дишаме чистия въздух, а той дава много сила, емоция, вдъхновение и мотивация. Ходим до Вратцата да берем чайове, които са изцяло от български билки... Осем стъпки е вечерята при нас, като всеки продукт е внимателно подбран от а до я... и съответно за нас е много важно храната откъде идва, трябва да има произход. Сменяме постоянно менютата според сезоните и това е нашата идея, за да вървим напред. Съответно хората, като ги предразположиш и им обясниш и най-малката подробност, и ги накараш да видят храната през твоята призма, както ти я виждаш, тя се превръща в една емоция, която оставяш от себе си у тях. Когато човек прави нещо със сърцето и с душата си, то се случва, няма значение къде е." 


Историята на Веселин Бойкинов е пример за това как любовта към професията, смелостта да поемеш риск и желанието да следваш сърцето си могат да те отведат на място, където да откриеш истинското щастие. А финалният акорд на разговора ни идва от самия Веселин, който заключава: 

"Важно е не само да мечтаеш, но и да действаш. Да вярваш в себе си, в семейството си и в това, което можеш да дадеш на света. Тогава дори и най-големите предизвикателства стават част от пътя към успеха."

Чуйте повече в прикачения файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Един процент промяна" с кауза в Ослен Криводол

Сдружение "Един процент промяна" набира  средства за осигуряване на отопление в читалището във врачанското село Ослен Криводол. Необходими са 17 200 лв., с които да бъдат закупени климатици. Читалището е   създадено преди три години и се помещава в бившето училище. Сградата е предоставена от Общинския съвет в Мездра, а с дарения и доброволен труд..

публикувано на 05.09.25 в 16:47

Кой е "Каръкът в мен..."

За какво може да си мисли човек, докато пада от петнайстия етаж? Казват, че в такива моменти животът ти минава пред очите като кинолента, а Иван Георгиев, по-познат на цяла България като Джони Шкейца, може да го потвърди. Оказва се обаче, че едно падане от петнайстия етаж далеч не е толкова кратко, колкото изглежда и, докато лети неконтролируемо..

публикувано на 05.09.25 в 16:35

Ажурните дърворезби на Соня Маркова

Чудно нещо е дърворезбата - от едно парче дърво се издълбават различни форми и мотиви върху дървесината, създавайки релефни изображения. Резултатът от дърворезбата е декоративен продукт, често използван за създаване на сувенири, интериорни елементи и украшения, които могат да запазят вида си за дълго време.  Дърворезбата съществува от много..

публикувано на 05.09.25 в 16:05

Седем кученца си търсят стопанин

Днешната история в "97 лапи и една опашка" е за всеки, който има нужда от верен приятел. Става въпрос за седем малки и симпатични кученца, които търсят своя нов дом и любящи стопани. Ивайло Йосифов намира едно куче, което е обект на враждебно отношение от страна на хора, които живеят около негов имот в град Лом . Прибира животното и му дава името..

публикувано на 05.09.25 в 15:30

Доброволци от Младежкия червен кръст във Видин създадоха настолна игра

Играта "Мисията възможна: Спаси човечността!" съчетава въображение, съпричастност и сила на посланието. Същевременно представя принципите на червенокръсткото движение по атрактивен за младите хора начин, обясни Галина Йорданова, главен специалист към Секретариата на Областния съвет на БЧК (Българския червен кръст) във Видин. "Тази..

публикувано на 05.09.25 в 15:17

Благотворителна кампания събира ученически пособия за 400 деца в нужда

На 5 септември отбелязваме Международния ден на благотворителността - дата, включена в календара на ООН в чест на годишнината от кончината на Майка Тереза, символ на милосърдието и всеотдайната помощ към най-нуждаещите се. Този ден е призив към всеки -  независимо дали е представител на неправителствена организация, корпорация, благотворително..

публикувано на 05.09.25 в 14:28

Детските игри: Забавленията навън срещу дигиталния свят

В днешно време децата прекарват все повече време пред екраните - телефони, таблети и компютри. За разлика от това, през 90-те години игрите бяха на улицата, на двора или в парковете. Децата тичаха, скачаха, катереха се, събираха се по групи и измисляха нови забавления. Но каква е разликата между тогавашните игри и днешните? Къде е по-добре да..

публикувано на 04.09.25 в 17:05