Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пътят на шеф Веселин Бойкинов към висшата кухня в Северозапада

| Интервю



Продължавам да разказвам любимите си истории за хора, които са избрали да живеят в Северозапада, оставяйки зад гърба си големите градове и динамиката на забързания живот. Днешната история е вдъхновяваща, защото представя не само личния избор за промяна, но и стремежа да следваш мечтите си, дори когато пътят изглежда нетрадиционен.

Запознавам ви с Веселин Бойкинов – 37-годишен кулинар, роден в Пловдив. Завършил е строителство, но още в младежките си години осъзнава, че страстта му е готвенето. Силата на това решение го отвежда до професионална кухня, където отдадено се развива вече близо 17 години. Кулинарният му път започва от родния му град, преминава през най-добрите ресторанти в София, и се обогатява с партньорства с изявени шеф готвачи от България и чужбина.

Но най-важното е, че любовта го довежда до Северозапада – конкретно във Враца, откъдето е неговата съпруга Татяна. Днес Веселин е шеф готвач в изискания Restaurant TEYA, сгушен в сърцето на величествения Балкан в Петрохан. Тук той има свободата да твори и прилага всичко, което е научил през годините, като същевременно остава верен на идеята за създаване на изключително преживяване за своите гости.




"Смятам, че това е правилният път, за да вървиш нагоре се иска постоянство и отдаденост на дадената професия, колкото и трудна да е тя. Наистина напрежението е доста, но на мен ми харесва да съм под пара. Занимавам се с такъв тип кухня, откакто заминах за София да се уча на това нещо и да развивам професията, в личен план и т.н. Файн дайнингът в България навлиза с пълна сила и някои хора не са готови за това нещо, но смятам, че както има хора, които не са готови, така има и хора, които са готови за това нещо и заслужават да са на висшата кулинарна сцена в България."



Главната причина Веселин да дойде в този регион е неговата съпруга.

"Както е казано: "Откъдето е жената, там е и родата." Не съжалявам въобще за решението си. Мога да кажа, че имам прекрасно семейство, които ме подкрепят и са до мен винаги. Не е лесно да покажеш на Северозапада файн дайнинг културата, но с общи усилия мисля, че ще се получат нещата доста добре и се получават."



Според Веселин твърдението, че Северозападът е западнал, не е вярно.

"Както казват повечето хора "северозападнала България", това не е вярно. Въобще не е северозападнала, аз смятам, че хората адски много се стараят да развиват дадения регион. Аз лично виждам огромно развитие и потенциал в сферата на туризма и развитието на региона като цяло. Нашият план е доста комплексен и нашата идея е доста интересна."

Веселин ни разказва още за концепцията на ресторанта, която обединява традиционните вкусове с модерната висша кухня. Всеки детайл – от свежите местни продукти до вниманието към презентацията на ястията – е насочен към създаването на уникално изживяване.

"Ние изготвяме изцяло дегустационни менюта. Работим с ферми, малки производители, които съответно подкрепяме и идеята е като цяло за напред да направим и наши ферми, съответно да дадем и работна ръка на хората от самия регион."



Веселин споделя, че му харесва регионът и Враца.

"Хубаво градче е Враца. Ние живеем почти до гората, в Балкана и това ни дава смисъл - чист въздух. Чувстваме се добре. Винаги има и минуси и плюсове, но за нас преобладават, слава Богу, плюсовете и смятам, че когато едни хора са заедно, вървят напред и мислят в една посока, всичко се случва."

Не можех да пропусна да попитам и Татяна, съпругата на Веселин - причината той да вземе решението да я последва и да дойде в Северозапада:

"Аз за няколко години също бях в този бранш, но преди три години се върнах в родния си град, сега работя в друга сфера и имам повече време за децата. Малкият град позволява повече разходки, спестяване на време. Ние сме голямо щастливо семейство и много ни помагат и близките, по-скоро и това беше от значение да имаме и опора. Аз съм в банковата сфера, но с придобития опит в годините съм опора в момента на Веселин и му помагам като съвети, каквото е нужно, за начинанието, което е поел. Щастливи сме, всичко се гради и на много компромиси. Развитието му е успешно за момента в региона и сме щастливи много, че и местните хора възприемат добре това, което и той прави. 

Когато питах Веселин какво го вдъхновява да прилага висша кухня в регион, където повечето заведения предлагат традиционно меню, Веселин отговаря с усмивка:



"Вдъхновява ме това, че съм заобиколен буквално отвсякъде от гората, от зеленината, от Балкана. Фактът, че дишаме чистия въздух, а той дава много сила, емоция, вдъхновение и мотивация. Ходим до Вратцата да берем чайове, които са изцяло от български билки... Осем стъпки е вечерята при нас, като всеки продукт е внимателно подбран от а до я... и съответно за нас е много важно храната откъде идва, трябва да има произход. Сменяме постоянно менютата според сезоните и това е нашата идея, за да вървим напред. Съответно хората, като ги предразположиш и им обясниш и най-малката подробност, и ги накараш да видят храната през твоята призма, както ти я виждаш, тя се превръща в една емоция, която оставяш от себе си у тях. Когато човек прави нещо със сърцето и с душата си, то се случва, няма значение къде е." 


Историята на Веселин Бойкинов е пример за това как любовта към професията, смелостта да поемеш риск и желанието да следваш сърцето си могат да те отведат на място, където да откриеш истинското щастие. А финалният акорд на разговора ни идва от самия Веселин, който заключава: 

"Важно е не само да мечтаеш, но и да действаш. Да вярваш в себе си, в семейството си и в това, което можеш да дадеш на света. Тогава дори и най-големите предизвикателства стават част от пътя към успеха."

Чуйте повече в прикачения файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Моя вина" или на другите

Романът „Моя вина“ на испанската писателка Мерседес Рон на пръв поглед е пълен с клишета, характерни за романтичните истории, предпочитани от тийнейджърите през последните години. Момиче с тъмно минало среща момче с тъмно настояще. И двамата имат какво да крият. И двамата имат причини да не се харесват. Привличането, разбира се, е..

публикувано на 17.10.25 в 17:05

Венцислав Нинков: Човекът, който рисува душата на Видин

В навечерието на Международния ден на художника ви срещаме с видинчанина Венцислав Нинков - човек, за когото изкуството не е просто работа, а път, по който върви цял живот. Венци рисува, откакто се помни. Завършил е училището по изкуствата в родния си град, където овладява различни техники - от графика и живопис до натюрморт, акварел и..

публикувано на 17.10.25 в 16:30

Пеперудената фея се превърна в един от символите на борбата с рака на гърдата

Пеперудената фея стана един от символите на Националната кампания за борба с рака на гърдата , организирана от Сдружението на жените мотористи "Lady Bikers MPowered Bulgaria" и Българското дружество за борба с рака на гърдата. Зад това приказно име всъщност се крие  розовият трабант на доброволеца Ина Николова от София. С него доброволката, която..

публикувано на 17.10.25 в 16:09

Без седмична грижа ще е дневният център към фондация "Уникалните деца на Видин"

От следващата година отпада една от дейностите, които се изпълняват от фондация "Уникалните деца на Видин". Няма да функционира Дневният център за деца с увреждания - Седмична грижа.  Според приетите промени, дейността не фигурира в Закона за социалните услуги, както не е включена и в Наредбата за качеството на социалните услуги, каза..

публикувано на 17.10.25 в 15:40

Актрисата Иоана Христова: Колкото по-често ходиш на зъболекар, толкова по-приятно ти става

С профилактични посещения в зъболекарския кабинет могат да бъдат избегнати по-големи проблеми. Това каза в    "Час при зъболекаря" актрисата от Държавен куклен театър - Видин Иоана Христова, благодарение на която на сцената оживява Малкото мравоядче - главният герой в най-новия спектакъл на трупата. Актрисата си спомни как самата тя е преодоляла..

публикувано на 17.10.25 в 15:31

Майка и дъщеря стоплят зимата за над 100 животни

Джулиана Цветкова и Камелия Русинова от Видин са майка и дъщеря, които посвещават живота си на това да помагат на животни без дом . Те стоят зад неправителствената организация " Четирикраки ангели " - едно малко, но изключително силно дело, родено от любов, упоритост и огромно сърце. В дома си, намиращ се в село Капитановци,..

публикувано на 17.10.25 в 15:30

Застрашена ли е свободата на словото?

Застрашена ли е свободата на словото в България? Постоянният въпрос, който вълнува в последните декади, изплува на дневен ред през пролетта, когато стана ясно, че страната ни се срива до незавидната 70та позиция в Индекса за свобода на словото на "Репортери без граници". Анализът показва, че свободата на медиите у нас е крехка и нестабилна, а..

публикувано на 17.10.25 в 14:59