Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ивайло Йотов: Виното на България е с изключително високо качество

Снимка: Радио Видин


В най-големия лозов масив във Видинско, между селата Гомотарци и Кошава, отбелязаха Трифон Зарезан и символично зарязаха лозята. Над 20 винени сорта се отглеждат на площ от над 1600 декара, а виното от местния сорт гъмза има своето запазено място. Това каза Ивайло Йотов- един от собствениците на винения комплекс "Бонония Естейт":

"... Една голяма част от сортовете са български, успяхме да ги възстановим. Гъмзата е "перлата в короната ни" и вече е едно от най-търсените вина в България. Беше позабравена две-три десетилетия като сорт вино и не се търсеше на пазара, но откакто направихме изключително хубави и качествени масиви, гъмзата е едно от вината, които най-много се търсят на пазара и най-добре се приема от дегустатори и от пиячите на вино..." 

По думите на Йотов, работната ръка е проблем във всички сектори на икономиката, но цялостна автоматизация в лозарския сектор е невъзможна:

"Борим се с този проблем, трудно е, но през годините успяхме да съберем един здрав колектив, задържахме добри специалисти... Що се касае до автоматизацията, лозята са особен вид дейност, автоматизирането е трудно възможно, въпреки че прилагаме усилия, придобихме специални машини, комбайни, машини за привързване, за лентоване... Правим опити да автоматизираме, но лозата с това е хубава, че чака човешка ръка..."

Според Йотов, промяната в климата създава още по-добри условия в Северозападна България за отглеждането на лозя, но българските вина са недооценени както на световния, така и на родния пазар:

"Районът е богат на вода, почвите са богати, температурните режими са изключително подходящи за отглеждане на лозови масиви... България през последните десетилетия изгуби място на пазара, трудно е завръщането на тези пазари, които вече са заети от производители от новия свят- Чили, Южна Африка, Австралия, Нова Зеландия... За съжаление, у нас българинът, водейки се от тенденцията в модата, започна по-скоро да предпочита чужди вина, а не български, а всъщност, българските вина са с много по-високи качествени показатели от чуждите. В България все още се отглеждат истински биологични типове и сортове грозде. Виното на България е на изключително високо ниво като качество..." 

Според Йотов, все повече гости и туристи идват в Северозапада заради качественото вино:

"Появата ни през последните десетина- петнайсет години позволи да създадем такива възможности и да предложим на гостите на района на Видин и околията много красоти и това, което не навсякъде може да бъде видяно... Имаме най-новите технологии, съхранихме много стари традиции, нашият екип полага огромни старания и това носи успех! "

По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 2 ноември 2025 година

Здравейте приятели! Зима идва… време за топли чорапи, усмивки и добри новини! „Неделник“ е добра новина и вече е на сайта. За начало отново прелистваме старите вестници и с усмивка си припомняме онези хубави новини от близкото минало - защото хубавите истории никога не остаряват! Първата ни спирка е Бяла Слатина , където..

публикувано на 02.11.25 в 14:35

Да бъдем милостиви с надежда за вечния живот

Днес е Пета неделя след Неделя подир Въздвижение "Аврам пък рече: чедо, спомни си, че ти получи вече доброто си приживе, а Лазар – злото;  сега пък той тук се утешава, а ти се мъчиш."  /Лук.16:25/ Разказът на Господ Иисус Христос за богаташа и бедния Лазар има непреходна стойност. Ако миналото време преведем в сегашно и единственото число..

публикувано на 02.11.25 в 08:00

Търсите изход? Това е смехът.

Когато се казваш Грозьо Грозев и всички ти викат Грозния – колкото заради името, толкова и поради факта, че наистина не си измил зорите, – имаш два избора: да пораснеш смачкан до обезличаване комплексиран човечец, или да обърнеш негативите в позитиви по най-нахалния, но безотказно работещ начин – чрез хумор и демонстративен индивидуализъм,..

публикувано на 31.10.25 в 17:05

"Едно" на 31 октомври 2025 година

В "Едно" представяме събитията, които от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" организираха през месеца.  В Центъра за социална рехабилитация и интеграция за пълнолетни към фондацията отбелязаха Международния ден на готвача с кулинарно състезание. П роведоха и отборно спортно състезание по дартс. Използваха едни от топлите и слънчеви дни на..

публикувано на 31.10.25 в 16:49

Когато радостта се шие с любов – историята на Илиана Кънчева

Днес в рубриката "Професия-хоби" ще ви запознаем с Илиана Кънчева. Илиана от дете обича да шие и някак си съдбата цял живот я води към това да стане шивач. От десет години тя вече има и собствено ателие в град Видин и описва своята професия като удоволствие. Обича да шие народни носии и официални рокли, а най-голямата награда за труда и е..

публикувано на 31.10.25 в 16:10

Маска и тиква или буквар- кое да изберем?

Всяка година в края на октомври се изправяме пред вечната "битка" - тикви срещу буквари! От едната страна е Хелоуин, с костюми, маски и лакомства. От другата - Денят на народните будители, когато свеждаме глава пред делото на духовниците, книжовниците и възрожденците, които са събудили българския дух и го държат жив вече векове!  В последните..

публикувано на 31.10.25 в 16:00

Където е Хера, има усмивки!

Кучетата - най-добрите приятели на човека!  Знаете ли, че те са били опитомени още преди трийсет и три хиляди години? Представяте ли си! Толкова време рамо до рамо с нас, хората - и през всичките тези хилядолетия, ние заедно сме се променяли, ставали сме си все по-близки, почти като семейство. И днес, няма спор - кучето е не просто домашен..

публикувано на 31.10.25 в 15:05