Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Климатичните промени и грижата за лозята

Снимка: Радио Видин

Промените на климата са все по-осезаеми през последните години. Свидетели сме на все по-големи горещини, все по-чести са и екстремни климатични явления- наводнения, бури, суши, градушки, екстремно високи температури. Всичко това изправя земеделците пред сериозни предизвикателства, най-вероятно ще има и  негативно въздействие върху земеделието и природните ресурси. 

Дни преди празника на лозари и винари, който по стар стил отбелязваме на 14 февруари, в "Земята, която ни храни" ще потърсим отговор на въпросите как климатичните промени се отразяват на лозарството и има ли начин да се противодейства на летните горещини и недостига на вода, как влияят минусовите температури на лозовите насаждения и време ли е за първата и най-важна операция- резитбата. Темата коментираме с Красимира Владимирова- гл. асистент по лозарство и преподавател по Лозаро-винарство в училището в село Арчар. 

Отива си поредната зима, в която почти няма сняг. Това със сигурност ще се отрази на запасите от влага в почвата и развитието на растенията. Според Красимира Владимирова, проблемът с недостига на вода е налице. Свидетелство за това са безводните язовири, водния режим в редица населени места и пресъхналите кладенци:

"Вероятно в бъдеще ще се забрани използването на питейна вода за поливане и за битови нужди, а ще се разчита на подпочвени води... Все още не говорим за тотална липса на влага, но се усеща недостиг... При почвата има влагозадържане, но е необходимо да има достатъчно вода, която да се усвоява от корените на растенията... При големи суши почвата изсъхва на голяма дълбочина и трябва продължително време да вали, за да си навакса необходимата врага, след което да помисли и за растенията..." 

През миналата година бяхме свидетели на екстремно високи температури, редуващи се с интензивни краткотрайни валежи. Според Красимира Владимирова високите температури не позволяват на гъбните болести да се развиват, но когато се редуват с обилни валежи, е възможна появата на болестта Еска, а тогава растенията трябва да се изкоренят и изгорят. В същото време, високите температури са предпоставка за по-бързо узряване на гроздето, добре се повлияват и самите растения, докато се подготвят за презимуване. Десертните сортове са по-уязвими от природните аномалии:

"И като растителна защита, и като обработка, и като специфични резитби за всеки един сорт... Сортът Велика, например, за да плододава нормално, изисква плодна пръчка с минимум 16 плодни пъпки. Затова там има една по-дълга резитба, една по-сложна конструкция, и една по-тънка ципа на зърното- така е по-лесно нападението и от болести, и от насекоми... "

Заради високите температури, често гроздовете стафидират, защото в моменти на липса на достатъчно влага растенията изтеглят соковете от гроздовете, за да се самосъхранят. Това се отразява и на добивите. За да се отговори на променящия се климат и все по-горещите лета, е необходимо лозарите да инвестират в поливни системи. Дигитализацията навлиза в сектора, въпреки това, човешкият фактор не може да бъде пренебрегнат, особено в дейности като резитбата, от която в голяма степен зависи и реколтата, категорична е Красимира Владимирова:

"Когато става въпрос за лозарство, човек трябва да пипне и да види. Не може да разчиташ на една машина. В зърнопроизводството всичко е механизирано, докато в лозарството и овощарството не е така... Опитват се да правят машини за контурна резитба, гроздокомбайни, но без човешка ръка да мине след това, няма как. Тук е големия човешки фактор... Не мисля, че може от сателита да се забележи акара, под листа, който действа и причинява лозовата краста..."

В големите лозови масиви резитбите започват именно през февруари, но според специалиста, това крие рискове от измръзване, затова трябва да се започне с най-студоустойчивите сортове- каберне совиньон, ризлинг, алиготе:

"И да има повреди, те ще са по-малко. Не бива да се започва резитба на нестудоустойчиви сортове, особено на нашата гъмза, тя е изключително капризна и неиздържлива на отрицателни температури, както и на десертните сортове- за тях е още много рано за резитба..." 

От няколко години Красимира Владимирова предава знанията и опита си на учениците в село Арчар. Там тя преподава в паралелка "Лозаро-винарство". Гори в професията си и по всичко личи, че е предала тази любов и на учениците си в село Арчар. А за да спазят традицията, на 14 февруари в училището ще отбележат празника си Трифон Зарезан.

В навечерието на празника на лозари и винари, Красимира Владимирова пожела на своите колеги:

"Една по-добра година, по-малко растителна защита, по-малко почвени обработки, по-малко разходи, повече приходи, здраво грозде, хубаво вино. Наздраве!"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мизия посреща панаирните дни с богата програма

Вечер на талантите, концерти със звездни изпълнители, автокино, изложби и развлечения за деца ще зарадват жители и гости на Мизия в дните от 2-ри до 9 август. Проявите са част от тазгодишните традиционни панаирни дни в града. Програмата е богата и включва забавления за всички възрастови групи, обясни за Радио ВИДИН Кристине Декова от Община Мизия,..

публикувано на 31.07.25 в 14:00

Една българка и нейното семейство "На мегдана на другата България"

Българка и нейното семейство бяха сред участниците в юбилейното издание на фолклорния събор "На мегдана на другата България", който се провежда зад граница. Тя се казва Андриана Радиум Миткова и е родом от Благоевград, но детството ѝ и първата съзнателна част от живота ѝ преминават в Бяла Слатина, откъдето са родом нейните родители. С..

публикувано на 31.07.25 в 13:26

Нововъведение улеснява плащането на синята зона във Видин

Нов начин за разплащане е въведен за синята зона във Видин. За улеснение на гости и жители на града плащането може да се извършва и чрез така наречените QR-кодове (кюар кодове), които може да бъдат сканирани с помощта на камера на мобилен телефон и чрез бърз достъп да ви насочат към разплащателна платформа. Самите стикери с QR-кодовете може да бъдат..

публикувано на 31.07.25 в 13:00

В "Музикална зона" на 31 юли 2025 слушаме Дейвид Рендъл, Клио Лейн и Чък Манджиони

В рамките само на няколко дни миналата седмица ни напуснаха три големи имена в музиката – британският оперен тенор Дейвид Рендъл , британската джаз певица Клио Лейн и американският джаз  тропетист и композитор Чък Манджиони . Рендъл е велик интерпретатор на Моцарт, както и певец, изключително подходящ за роли от италианския белканто репертоар...

публикувано на 31.07.25 в 09:00

Торлашките къщи вдъхновиха приказки за малки читатели

Детска книжка, вдъхновена от старите торлашки къщи и техните истории, излезе от печат. Автор е преподавателят по архитектура доц. Милена Маркова от Училището по архитектура към университета в Портсмут, Великобритания. Вече две години доц. Маркова и ръководен от нея екип от млади учени проучват торлашките къщи във Видинско и съседния пограничен..

публикувано на 30.07.25 в 15:10

Лозята в сезона на градушките- грижа и превенция

Поредно лято с високи температури - все по-редки са валежите, а градушките не са изключение. Те са едно от най-непредсказуемите природни явления, които могат да нанесат сериозни щети върху лозовите насаждения само за минути. Затова и адекватните действия след градушка са особено важни за възстановяване на лозето и минимизиране на загубите, каза в..

публикувано на 30.07.25 в 14:40

Да избереш живота на село - когато земята е дом

Все по-често говорим за обезлюдяването на селата, за младите хора, които заминават в търсене на по-добър живот и за това как земята остава пуста. Но все още се срещат и други истории, като тази, която ще ви разкажем. Истории за хора, които избират да останат, да се върнат към корените си и да градят бъдещето си там, където други виждат само..

публикувано на 30.07.25 в 14:09