Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Климатичните промени и грижата за лозята

Снимка: Радио Видин

Промените на климата са все по-осезаеми през последните години. Свидетели сме на все по-големи горещини, все по-чести са и екстремни климатични явления- наводнения, бури, суши, градушки, екстремно високи температури. Всичко това изправя земеделците пред сериозни предизвикателства, най-вероятно ще има и  негативно въздействие върху земеделието и природните ресурси. 

Дни преди празника на лозари и винари, който по стар стил отбелязваме на 14 февруари, в "Земята, която ни храни" ще потърсим отговор на въпросите как климатичните промени се отразяват на лозарството и има ли начин да се противодейства на летните горещини и недостига на вода, как влияят минусовите температури на лозовите насаждения и време ли е за първата и най-важна операция- резитбата. Темата коментираме с Красимира Владимирова- гл. асистент по лозарство и преподавател по Лозаро-винарство в училището в село Арчар. 

Отива си поредната зима, в която почти няма сняг. Това със сигурност ще се отрази на запасите от влага в почвата и развитието на растенията. Според Красимира Владимирова, проблемът с недостига на вода е налице. Свидетелство за това са безводните язовири, водния режим в редица населени места и пресъхналите кладенци:

"Вероятно в бъдеще ще се забрани използването на питейна вода за поливане и за битови нужди, а ще се разчита на подпочвени води... Все още не говорим за тотална липса на влага, но се усеща недостиг... При почвата има влагозадържане, но е необходимо да има достатъчно вода, която да се усвоява от корените на растенията... При големи суши почвата изсъхва на голяма дълбочина и трябва продължително време да вали, за да си навакса необходимата врага, след което да помисли и за растенията..." 

През миналата година бяхме свидетели на екстремно високи температури, редуващи се с интензивни краткотрайни валежи. Според Красимира Владимирова високите температури не позволяват на гъбните болести да се развиват, но когато се редуват с обилни валежи, е възможна появата на болестта Еска, а тогава растенията трябва да се изкоренят и изгорят. В същото време, високите температури са предпоставка за по-бързо узряване на гроздето, добре се повлияват и самите растения, докато се подготвят за презимуване. Десертните сортове са по-уязвими от природните аномалии:

"И като растителна защита, и като обработка, и като специфични резитби за всеки един сорт... Сортът Велика, например, за да плододава нормално, изисква плодна пръчка с минимум 16 плодни пъпки. Затова там има една по-дълга резитба, една по-сложна конструкция, и една по-тънка ципа на зърното- така е по-лесно нападението и от болести, и от насекоми... "

Заради високите температури, често гроздовете стафидират, защото в моменти на липса на достатъчно влага растенията изтеглят соковете от гроздовете, за да се самосъхранят. Това се отразява и на добивите. За да се отговори на променящия се климат и все по-горещите лета, е необходимо лозарите да инвестират в поливни системи. Дигитализацията навлиза в сектора, въпреки това, човешкият фактор не може да бъде пренебрегнат, особено в дейности като резитбата, от която в голяма степен зависи и реколтата, категорична е Красимира Владимирова:

"Когато става въпрос за лозарство, човек трябва да пипне и да види. Не може да разчиташ на една машина. В зърнопроизводството всичко е механизирано, докато в лозарството и овощарството не е така... Опитват се да правят машини за контурна резитба, гроздокомбайни, но без човешка ръка да мине след това, няма как. Тук е големия човешки фактор... Не мисля, че може от сателита да се забележи акара, под листа, който действа и причинява лозовата краста..."

В големите лозови масиви резитбите започват именно през февруари, но според специалиста, това крие рискове от измръзване, затова трябва да се започне с най-студоустойчивите сортове- каберне совиньон, ризлинг, алиготе:

"И да има повреди, те ще са по-малко. Не бива да се започва резитба на нестудоустойчиви сортове, особено на нашата гъмза, тя е изключително капризна и неиздържлива на отрицателни температури, както и на десертните сортове- за тях е още много рано за резитба..." 

От няколко години Красимира Владимирова предава знанията и опита си на учениците в село Арчар. Там тя преподава в паралелка "Лозаро-винарство". Гори в професията си и по всичко личи, че е предала тази любов и на учениците си в село Арчар. А за да спазят традицията, на 14 февруари в училището ще отбележат празника си Трифон Зарезан.

В навечерието на празника на лозари и винари, Красимира Владимирова пожела на своите колеги:

"Една по-добра година, по-малко растителна защита, по-малко почвени обработки, по-малко разходи, повече приходи, здраво грозде, хубаво вино. Наздраве!"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За приятелките Симона и Айра

Връзката между кучета и деца представлява интерес за учените в тази област. Кучетата са онези любвеобилни и грижовни четириноги, които стоят в основата на радостта, милите и забавни спомени в живота на всяко семейство. Много родители изпитват колебания дали би било удачно, или не да си вземат куче у дома, когато имат малко дете. Притесняват се, че..

публикувано на 12.09.25 в 15:30

Демонстрация на пожарна и аварийно-спасителна техника се състоя във Видин

Седмица на пожарната безопасност се провежда от 8 до 14 септември. Обявена е от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ заради професионалния празник на пожарникарите - 14 септември. Днес по този повод по традиция  се проведе демонстрация на пожарна и аварийно-спасителна техника и оборудване на площад „Баба Вида“ във Видин...

публикувано на 12.09.25 в 14:20

Чипровци - градът на килимарството и миньорите, на богатата история и култура

Екипът на радио Видин гостува на град Чипровци,  област Монтана. Градът е административен център на едноименната община. Днес  в Чипровци живеят 1529 души по настоящ и 1656 по постоянен адрес, а в цялата община жителите са около 2950.  Чипровци е град на миньори, на богата история и култура,  на католическо население и на чипровските..

публикувано на 12.09.25 в 12:05
Снимката е илюстративна

Психолог: Доверието помага на малкия ученик да изгради увереност

Първият учебен ден е изключително вълнуващ и важен момент за малкия ученик. Подготовката за него започва още в предучилищния етап, като роля в този процес имат и педагози, и родители. Естествено е тя да започне от родителите в домашна обстановка, каза психологът от Лом Елеонора Бойчева и обясни как по-лесно може да се извърши преходът:..

публикувано на 12.09.25 в 10:00

Кула въвежда нова методика за определяне на такса "битови отпадъци"

В община Кула собствениците на имоти трябва да подадат декларация в Общината с информация, необходима за определяне на такса "битови отпадъци" по новата методика.  Не всички жители на общината знаят, че трябва да подадат декларация, както и че ще има промяна в определяне на таксата: "По-правилно е колко души живеят в един имот до бъде..

публикувано на 11.09.25 в 16:46

"Be active day" с безплатни тренировки във Видин

Видин отново ще бъде част от най-голямата европейска фитнес инициатива - "Be active day" , която тази година ще се проведе на 14 септември, неделя. Организатори са "Europe аctive" и Българската асоциация за здраве и фитнес. Участват спортни клубове от цялата страна. Целта на този ден е възможно повече хора да опитат различни видове спорт и така да..

публикувано на 11.09.25 в 16:40

Д-р Олга Папушева: Началото на учебната година е подходящ момент детето да посети своя стоматолог

При един профилактичен преглед могат да бъдат установени и по-дребни, и по-съществени дентални проблеми. Началото на учебната година е подходящ момент детето да посети своя стоматолог, казва лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева в поредното издание на рубриката "Час при зъболекаря" : "С новия сезон, с новата учебна година е желателно,..

публикувано на 11.09.25 в 16:06