Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Фермерските пазари- среща на производители и потребители

| обновено на 13.03.25 в 16:44
Снимка: Ани Петрова

В писмо до министерството на земеделието Българският фермерски съюз поиска да участва в подготовката на законопроекта за скъсяване на веригата за доставка на хранителни продукти. От съюза изтъкват и необходимостта държавата да създаде условия за провеждане на повече фермерски пазари, на които земеделските производители да могат да продават продукцията си директно на потребителя. Така хем ще има засилена конкуренция, хем производителите ще бъдат по-независими от големите хранителни вериги, каза в "Земята, която ни храни" Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз:

"Идеята  е когато се прави законотворчество, да участват и браншовите организации, защото ние сме мостът между земеделските производители, преработвателите и управляващите. През последната година направихме съвместно с министерството на земеделието фермерски изложения в шест областни града, където дадохме възможност на земеделски производители, семеен тип ферми, които освен, че отглеждат земя, различни култури или животни, полагат усилия да произвеждат и допълнителни продукти- сирене, кашкавал, колбаси, лавандулово масло, парфюмерия, тахан, олио... Хората го правят, защото при нормалните дейности, които извършват, нямат цена, не могат да получат достойно заплащане... Те са принудени да търсят алтернатива... Излизането на пазара си има изисквания, има нормативни уредби, които дават тази възможност, но трябва да отговаряш на редица условия, защото все пак произвеждаш храна... Не по-малко важно е самите потребители, защото потребителят е цар, да се докосне до чисти български продукти... Фермерските пазари са мястото, на което се срещат производители и потребители, но това е кризисна мярка, фермерските пазари не могат да са всеки ден... 
От друга страна искаме да обърнем внимание, че фермерските пазари показват колко малко е българската продукция, колко сме слаби като икономическа единица, колко трудно пробиваме до магазинната мрежа, че има нужда в сектора да се помага... Помощ от държавата- да се фокусира върху земеделските стопани, да укрепнат, да са по-жизнени, икономически по-устойчиви".

Според Георги Стоянов конкуренцията идва и с преработката, с по-ниската себестойност. 

"Към момента българският производител едва оцелява и трябва да разбере, че кооперирането не е ТКЗС-то, говорим за модерни форми на обединяване и партниране, при които да се намират пресечните точки между земеделските производители, които, обединявайки се, да изкарат и по-голямо количество стока, да предоговарят своите условия". 

Освен ниската себестойност на производството, пред българските производители има и други проблеми:

"Пазар, работна ръка, цени- на консумативи, на продукция... Природата също е проблем... Понякога на потребителите им се струва скъпо, но когато се говори за ценообразуване, трябва да се търси пресечната точка с качеството... Ако човек търси нещо евтино, ще го намери, но за сметка на качеството. Производителите имат възможност да определят цената си, защото това, което са произвели, само те знаят колко време и безсънни нощи им е отнело, и за да го продадеш, трябва да можеш да си гарантираш до следващия период, когато ще изкараш продукция, да си изхранваш семейството... Но за сметка на това продукцията е чиста, натурална. Тук веригата е много къса- земеделски производител, преработвател, логистика и продавач е наедно, а същата продукция ако трябва да влезе в магазинната мрежа, можем само да гадаем каква ще е надценката... ", каза Георги Стоянов и пожела на земеделските стопани успешна година:

"Високи добиви, качествена продукция и добри цени. Да не забравяме, че сме хора, да си помагаме и да се подкрепяме!" 

Още за ролята на фермерските пазари и как се справят производителите във Франция- чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 2 ноември 2025 година

Здравейте приятели! Зима идва… време за топли чорапи, усмивки и добри новини! „Неделник“ е добра новина и вече е на сайта. За начало отново прелистваме старите вестници и с усмивка си припомняме онези хубави новини от близкото минало - защото хубавите истории никога не остаряват! Първата ни спирка е Бяла Слатина , където..

публикувано на 02.11.25 в 14:35

Да бъдем милостиви с надежда за вечния живот

Днес е Пета неделя след Неделя подир Въздвижение "Аврам пък рече: чедо, спомни си, че ти получи вече доброто си приживе, а Лазар – злото;  сега пък той тук се утешава, а ти се мъчиш."  /Лук.16:25/ Разказът на Господ Иисус Христос за богаташа и бедния Лазар има непреходна стойност. Ако миналото време преведем в сегашно и единственото число..

публикувано на 02.11.25 в 08:00

Търсите изход? Това е смехът.

Когато се казваш Грозьо Грозев и всички ти викат Грозния – колкото заради името, толкова и поради факта, че наистина не си измил зорите, – имаш два избора: да пораснеш смачкан до обезличаване комплексиран човечец, или да обърнеш негативите в позитиви по най-нахалния, но безотказно работещ начин – чрез хумор и демонстративен индивидуализъм,..

публикувано на 31.10.25 в 17:05

"Едно" на 31 октомври 2025 година

В "Едно" представяме събитията, които от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" организираха през месеца.  В Центъра за социална рехабилитация и интеграция за пълнолетни към фондацията отбелязаха Международния ден на готвача с кулинарно състезание. П роведоха и отборно спортно състезание по дартс. Използваха едни от топлите и слънчеви дни на..

публикувано на 31.10.25 в 16:49

Когато радостта се шие с любов – историята на Илиана Кънчева

Днес в рубриката "Професия-хоби" ще ви запознаем с Илиана Кънчева. Илиана от дете обича да шие и някак си съдбата цял живот я води към това да стане шивач. От десет години тя вече има и собствено ателие в град Видин и описва своята професия като удоволствие. Обича да шие народни носии и официални рокли, а най-голямата награда за труда и е..

публикувано на 31.10.25 в 16:10

Маска и тиква или буквар- кое да изберем?

Всяка година в края на октомври се изправяме пред вечната "битка" - тикви срещу буквари! От едната страна е Хелоуин, с костюми, маски и лакомства. От другата - Денят на народните будители, когато свеждаме глава пред делото на духовниците, книжовниците и възрожденците, които са събудили българския дух и го държат жив вече векове!  В последните..

публикувано на 31.10.25 в 16:00

Където е Хера, има усмивки!

Кучетата - най-добрите приятели на човека!  Знаете ли, че те са били опитомени още преди трийсет и три хиляди години? Представяте ли си! Толкова време рамо до рамо с нас, хората - и през всичките тези хилядолетия, ние заедно сме се променяли, ставали сме си все по-близки, почти като семейство. И днес, няма спор - кучето е не просто домашен..

публикувано на 31.10.25 в 15:05