В Професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин ученици сами приготвят храната, която след това се предлага в учебния ресторант. Приготвянето на храната, която от предишния ден е поръчана за обяд, започва с първия учебен час, разказват ученици.
"В нашите часове по готвене готвим за учителите и за други ученици, които желаят."
"Работим с хубави продукти. Следим сроковете на годност задължително. Следваме и спазваме хигиената."
"И гледаме всичко да е изрядно и на останалите да им харесва."
"Просто всичко е на съвсем друго ниво и ни помага много в учението като, ако искаме да се занимаваме по-натам с готвене."
Всичко е по рецептурник и според изискванията на Агенцията по безопасност на храните, обяснява преподавателят по учебна практика Красимир Иванов. Той е с над 20 години стаж в професионални кухни, предимно в чужбина, а сега иска да предаде своя опит.
"Днес приготвяме китайски ориз с пиле, крем супа от картофи и салата "Цезар" с пилешко филе. Ние нямаме право на печалба, понеже сме училище, така че хората, които се възползват от учебната кухня и учебния ресторант, получават най-качествените продукти, но на ниска цена. Искрено се надявам тази учебна кухня да даде на децата начален старт в живота. Ако решат да се занимават с готварство, да имат първите стъпки. Кулинарията е изкуство и ако няколко деца от целия клас се влюбят в това изкуство, за мен ще е постижение. Има готвачи, които пазят своите тайни за себе си, аз искам да ги дам на другите."
Следващите ученици са в кухнята час преди обяда.
"Днес съм дежурен в кухнята и правех салати. Като се почне със салата, се измерва така горе-долу на по чинийката колко салата ще има. Прави се дресинг. Всичко се разбърква и след това се слага в чинията, обясняват учениците."
"Тяхната задача като дойдат тук, е да сглобят храната, така да се каже, която са сготвили учениците сутринта", казва преподавателят.
От съученици и преподаватели разбират как са се справили.
"Ям за втори път тук ми харесва. Приготвено е от ученици и е много вкусно."
"Аз лично всеки път си поръчвам храна от тук. Според мен, тази храна я готвят много добре, по здравословен начин. Предлагат и десерти."
След края на второто голямо междучасие, в 12.30 кухнята и ресторантът затварят - до следващия ден, когато в часа по учебна практика отново ще се погрижат обедът в училище да е вкусен и здравословен.
Фондация "Подай ръка - дари по-добро бъдеще" обяви кампания в подкрепа на семейство от Монтана. Мери е самотна майка, която се бори, за да отгледа трите си деца - на 14, на 11 и на 6 години. Няма постоянна работа, а семейството оцелява благодарение само на детските надбавки, обясни социалният работник към благотворителната организация..
Вече сме ви срещали с видинската група North West 3700 . В състава ѝ са Михаил Георгиев, Александър Марков, Марин Ангелов, Милчо Кръстев и Илия Илиев - петима приятели, обединени от страстта си към музиката и родния край . Те не просто свирят и пеят - те живеят музиката. Всеки от тях владее различни инструменти, пеят, пишат текстовете си..
Лондон през 50-те години на ХХ век. Книжарница „Блумсбъри“. Изисканото царство на книгите изглежда измамно спокойно, почти съвършено, благодарение на петдесет и едно правила, които управителят Хърбърт Дътън държи да се следват по-строго дори от Десетте божи заповеди. Докато има дисциплина, нищо не може да се обърка, нали така? Под..
Жълъдите са навсякъде в парковете, а освен храна за животни, те могат да се превърнат и в чудесна декорация за дома. От тях можем да изработим венци и свещници, лампички и висулки, рамки за картини, украси за маси и какво ли още не. Може би горният списък далеч не изчерпва всички варианти. Жълъдите са един от многото естествени материали, които..
В сърцето на малкото, но изпълнено с живот село Чупрене, в Основно училище "Акад. Михаил Димитров“, се случва нещо различно. С усмивки, цветни материали и силна вяра в промяната, група млади хора вдъхновяват децата да мечтаят, да творят и да вярват в силата на общността. Те са част от проекта " Бъдещи създатели за приобщаване и устойчивост "..
УНИЦЕФ публикува "Доклад 19: Благосъстоянието на децата в един непредсказуем свят". Проучването съпоставя данните от 2018 и 2022 година и анализира как пандемията от COVID-19 и глобалното спиране на работа са се отразили на децата в 43 държави от Европейския съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Обобщените данни..
В "97 лапи и една опашка" днес ни гостува едно от най-милите кученца, които сме срещали някога . То е порода японски хин и се казва Хера . Тя е на 13 години - 13 години истинска и непринудена любов! Нейният стопанин казва за нея, че е тяхното „всичко“! С черната си окраска, вечно ближещо езиче и поглед като на малък философ, Хера е една..