В Професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин ученици сами приготвят храната, която след това се предлага в учебния ресторант. Приготвянето на храната, която от предишния ден е поръчана за обяд, започва с първия учебен час, разказват ученици.
"В нашите часове по готвене готвим за учителите и за други ученици, които желаят."
"Работим с хубави продукти. Следим сроковете на годност задължително. Следваме и спазваме хигиената."
"И гледаме всичко да е изрядно и на останалите да им харесва."
"Просто всичко е на съвсем друго ниво и ни помага много в учението като, ако искаме да се занимаваме по-натам с готвене."
Всичко е по рецептурник и според изискванията на Агенцията по безопасност на храните, обяснява преподавателят по учебна практика Красимир Иванов. Той е с над 20 години стаж в професионални кухни, предимно в чужбина, а сега иска да предаде своя опит.
"Днес приготвяме китайски ориз с пиле, крем супа от картофи и салата "Цезар" с пилешко филе. Ние нямаме право на печалба, понеже сме училище, така че хората, които се възползват от учебната кухня и учебния ресторант, получават най-качествените продукти, но на ниска цена. Искрено се надявам тази учебна кухня да даде на децата начален старт в живота. Ако решат да се занимават с готварство, да имат първите стъпки. Кулинарията е изкуство и ако няколко деца от целия клас се влюбят в това изкуство, за мен ще е постижение. Има готвачи, които пазят своите тайни за себе си, аз искам да ги дам на другите."
Следващите ученици са в кухнята час преди обяда.
"Днес съм дежурен в кухнята и правех салати. Като се почне със салата, се измерва така горе-долу на по чинийката колко салата ще има. Прави се дресинг. Всичко се разбърква и след това се слага в чинията, обясняват учениците."
"Тяхната задача като дойдат тук, е да сглобят храната, така да се каже, която са сготвили учениците сутринта", казва преподавателят.
От съученици и преподаватели разбират как са се справили.
"Ям за втори път тук ми харесва. Приготвено е от ученици и е много вкусно."
"Аз лично всеки път си поръчвам храна от тук. Според мен, тази храна я готвят много добре, по здравословен начин. Предлагат и десерти."
След края на второто голямо междучасие, в 12.30 кухнята и ресторантът затварят - до следващия ден, когато в часа по учебна практика отново ще се погрижат обедът в училище да е вкусен и здравословен.
В Девета н еделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня за силната вяра, която трябва да имаме към Бога. Вяра, която спасява и ни прави синове на Бога и наследници на Неговото Царството. "Учениците, като Го видяха да ходи по морето, смутиха се и казваха: това е привидение; и от страх извикаха. Но Иисус веднага..
9-годишно момиче от Козлодуй посети всички 100 места, включени в Движението "Опознай България - 100 национални туристически обекта" и получи Златна значка от Българския туристически съюз /БТС/. От съвсем малка Калина Христова обикаля със семейството си най-хубавите места в страната - природни забележителности, исторически обекти и музеи. Така..
Според всички негови колеги, детектив-сержант Логан Макрей, познат още като „Лазар“, от Грампианската полиция в Абърдийн е много добър полицай. Е, поне според повечето от колегите му. Както се очаква, има и такива като детектив инспектор Нейпиър, които са намразили Логан от пръв поглед и половин дума. Надхвърлиш ли едно определено ниво на..
Ани Димитрова е моден дизайнер. Дълги години е работила в чужбина, след това със съпруга си се връщат в България и се установяват в град Годеч. Участва в прет-а-порте във Видин, на което бяха представени модни колекции на дизайнери от Северозапада. Казва, че професията е творческа, модният дизайнер мисли като артист, но всъщност е архитект, който..
8 август е Международен ден на котката. Избрахме да ви разкажем за две видински котки- майка и дъщеря, порода "Британска късокосместа". Майката се казва Миха, на 8 години, а дъщеричката е на 2 години и се казва Бела. Двете женски котки отначало съжителстват трудно на една територия, разказа Мария-Надежда Миленова: "И съответно малката е на..
С повишението на температурите през лятото се увеличава и разходът на електрическа енергия. Можем ли обаче да се насладим на комфортна прохлада, без да се притесняваме за по-високи сметки за ток? Този въпрос си задаваме всяка година между юни и септември, когато зачестяват продължителните периоди на високи температури. Ежедневието на всяко..
Общо 25 души от област Видин очакват да получат своите високотехнологични помощни средства . Това е нова социална услуга, която се предоставя по Националния план за възстановяване и устойчивост. Срокът за изпълнение е краят на 2025 година, каза Венцислав Боянов , директор на Регионалната дирекция "Социално подпомагане"- Видин. "На територията на..