Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Завръщане с мечти: Историята на Петър Стефанов и неговото ново начало в Белоградчик

| Интервю



Всички ние се стремим през целия си съзнателен живот да открием своето щастие. Някои го намират по-рано, други - след време, а трети търсят и се лутат, докато разкрият какво наистина ги прави щастливи. Историята на Петър Стефанов е точно такава - история за търсене, пътуване и намиране на своето място под слънцето. Той е млад мъж с доста шарен житейски път, пълен със смели стъпки и различни преживявания. Роден е във Видин, но израства в Белоградчик, където завършва средното си образование. След гимназията заминава за Благоевград, за да учи философия, но, както често се случва, животът го отвежда по неочаквани пътеки. Докато учи, работи в различни сфери, но с времето осъзнава, че философията го влече повече. Скоро след това, започва да навлиза в хранително-вкусовата промишленост, като започва от работата като сервитьор и барман. Преживяванията му го водят към София, където вярва, че ще открие своето място, както повечето млади хора. Но бързо разбира, че столицата не е дом за него, и затова решава да опита ново начало. Той заминава за Великобритания - първо в Уелс, където прекарва 3 години, след това в малкото градче Уисбийч между Бостън и Манчестър, където остава още 2 години. 

През 2019 година обаче Петър взема решението да се върне в България. София го посреща отново, но този път с нова цел - да се развива в кухнята и да стане готвач. Работи като главен пицар в ресторант, където негови редовни клиенти са били известни личности, включително шеф Манчев. Точно там Петър научава да прави и хляб - занаят, който смята за изкуство, което се "краде" и усвоява с годините. Но Петър не спира дотук. Вълната го отвежда в различни кътчета на България - първо във Варна, после в курортното селище Арапя, където му дават пълната свобода да се развива и експериментира с рецепти и нови техники. През тези 5 години той не само че усъвършенства занаята си, но и изгражда своята уникална рецепта за тесто и сос. Така, сега, след всичко това, Петър решава, че е време да се завърне в родния край. 

"Никъде не открих щастието и осъзнах, че животът не е пари, животът е да си сред хората, които обичаш и хората, които те обичат, а те са там, където си роден,  камъкът си тежи на мястото. Носталгията като цяло ме накара да се върна от Англия, но тогава, все още, управлението в града не демонстрираше и не показваше с нищо, че има надежда за развитие и възможност за по-млади хора да се връщат, което е малко по-различно. Сега, вече, нещата, които се правят, са очевадни и наистина има разлика от тогава и сега", разказва Петър. 

Той се връща в Белоградчик, отваря собствено място, посветено на истинските неаполитански пици. "Fake Italian е място, което носи със себе си не само вкус, но и историята на един млад човек, който вярва, че пътят към щастието е много повече от просто местожителство. Това е история на страстта и усилията, които дават резултати. 

"Исках да отворя нещо, което наистина да е мое, да не съм зависим от някой друг, да приложа това, което съм научил през годините лутане. Не беше лесно с отварянето на моето място, направо си беше ад. Мислех, че няма да се справя в определени моменти и че няма да мога да отворя, но получих подкрепа... И съм много благодарен за това. И все още е трудно, защото това е най-трудната аудитория, с която съм работил – хората от града."

Петър не просто готви - той влага цялото си сърце и душа в приготвянето на пиците. Всеки компонент е внимателно подбран и премислен до последния детайл, защото за него истинската пица е не само храна, а съвършенство в баланса между вкусове, текстури и аромати. Смея да кажа, че той е много внимателен върху всеки детайл от компонентите на истински добре направената пица. 

"Прибавил съм нещо българско в самото тесто, което може да се каже, че е отдавна забравено – едно традиционно нещо, наречено квас. Не работя с мая, защото тя е отровна. Малко хора го знаят, но маята е наистина отрова. Квасът придава нещо много специфично и уникално към тестото ми. Отнема повече време, тестото ми отлежава поне 48 часа, нарича се "старо тесто", и това го прави изключително. Трудно е за поддържане, но пък си заслужава усилията в крайния резултат."

Петър Стефанов е човек, който намира своето щастие не в големите и забързани градове, където много хора търсят успех и признание, а в малкото градче, където всичко започва, и на мястото, което му дава възможност да сбъдне мечтите си. Тук, в родния Белоградчик, където открива съвършения баланс между личната си страст и професионалния път, което му позволява не само да създаде уникално кулинарно преживяване, но и да вдъхнови хората около себе си, че истинското щастие и успех се намират, когато следваш сърцето си и вярваш в мечтите си, без значение къде се намираш. 

Чуйте повече в прикачения файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Как да реагираме, ако намерим малко диво животно

Намирането на малко диво животно в гората или полето предизвиква умиление у хората и често те търсят начин да му помогнат. В други случаи някои прибират животинчето, с цел да го използват за користни цели.  Какво да правим при такива случаи? Ловците са достатъчно компетентни, за да знаят как се действа в подобни ситуации. Затова и потърсихме..

публикувано на 29.05.25 в 17:27

Честит ден на хлебаря и сладкаря!

Днес православните християни празнуват Спасовден, познат още като Възнесение Господне .  Спасовден е подвижен християнски празник, който се празнува 40 дни след Великден и отбелязва момента, когато Исус Христос се възкачва на небето.  На Спасовден празнуват и всички хлебари и сладкари . За първи път празникът на хлебарите и сладкарите..

публикувано на 29.05.25 в 17:10

Над 20 години възстановяват редки и защитени видове във "Врачански Балкан"

Една от дейностите, които изпълняват природните паркове е опазване на области със специфична биологична стойност. Дирекция на природен парк "Врачански Балкан" е създадена като администрация още през 1996 година и още оттогава е натоварена с нелеката задача да изпълнява дейности, свързани основно с опазване и възстановяване на биологичното..

публикувано на 29.05.25 в 17:02

В Синаговци се готвят за празник

С богата музикална и танцова фолклорна програма в Синаговци ще отбележат празника на селото. Гости на тържествата в центъра на видинското село ще са самодейци от близки населени места, от Сърбия и Ансамбъл "Дунав". Очаква се и изложение на старинно оръжие с участието на патриотичен клуб "Бдинци". Празникът на Синаговци се отбелязва винаги на 3 юни,..

публикувано на 29.05.25 в 15:17

Фестивали, изложби, спортни турнири и концерти за празника на Монтана

Изложби, фестивали, Алея на занаятите, фермерски пазар- това са само част от събитията в програмата на Община Монтана за отбелязване на празника на града "Свети Дух".  Програмата започва на 3 юни с изложба на Дружеството на художниците "Тенец" - "Етюди от Северозапада" и ще приключи на 12 юни с тържествена церемония по връчване на знамето на..

публикувано на 29.05.25 в 14:10
Диана Русинова

Диана Русинова, пътен експерт: Инфраструктурата в Северна България е в критично състояние

Поредица от тежки катастрофи възникнаха през последните дни по пътищата в Северозапада. Инцидентите бяха съсредоточени основно на второкласния път II-13, който преминава през Бяла Слатина и други населени места във Врачанско.  Лошото време и мократа настилка допринесоха за пътнотранспортните произшествия.  Заради серията от катастрофи..

публикувано на 29.05.25 в 14:04

Северозападна България помни въстанието от 1850 година

175-та годишнина от въстанието в Северозападна България през 1850 година започна с официално честване в манастира "Света Троица" край село Раковица. На площада пред манастира се събраха ученици, читалищни и културни дейци, родолюбци. Директорът на РИМ - Видин Христина Кирилова представи същността на въстанието пред присъстващите:  "Въстанието от..

публикувано на 29.05.25 в 13:40