Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какво да вечеряте? Вече има лесен отговор на този въпрос

Снимка: Виктор Василев


Днес ще ви срещнем с Виктор Василев от град Вършец, който отговаря на един от най-важните въпроси за човечеството, които си задаваме всеки ден. И не, не е въпросът: "Има ли извънземни?", а е питането: "Какво да ям?". Сигурна съм, че няма човек, който да не си е задавал този въпрос, особено в забързаното ни ежедневие, когато се приберем късно от работа и имаме малко време, в което да сътворим прилична вечеря за семейството. Но някак менюто и основните ястия са еднотипни. Такъв е и случаят на Виктор, който създава приложението "Какво да ям". Той е софтуерен инженер и преди около месец пуска приложение, което с помощта на изкуствения интелект ни помага да решим какво да сготвим набързо с наличните продукти в хладилника. Приложението работи много лесно. В него въвеждаш продуктите, които имаш и то ти прави рецепта, като показва и времето, за което ще бъде готова. Виктор разказа повече за идеята:


"Идеята дойде от всекидневния въпрос, който си задаваме и понеже аз съм семеен човек и редовно имаме казуси вкъщи. Един ден просто си казах, няма как да няма такова приложение създадено, но се оказа, че няма подобно приложение и аз като човек програмист реших да се заема. Събрах екип от няколко човека и започнахме работата над него. Приложението сме се опитали да го направим максимално опростено. Това което трябва да направи човек е да се регистрира в него. След това трябва да въведе продуктите, които има налични вкъщи, дали са те от шкафа, или от хладилника, или от двора, просто трябва да ги въведе и оттам нататък може да си избере типове или режими на хранене, примерно - вегетарианство, люто или кето. И на база на това приложението започва да генерира всевъзможни рецепти."



Към момента рецептите в приложението се добавят от програмистите, но Виктор има планове за в бъдеще да надгради и тази функция:


"Към този момент екип добавя рецептите, но в близките месеци ще пуснем опция всеки, който се регистрира в приложението да може да добавя рецепти, като идеята ни е в някой момент и хората да могат да изкарват пари от рецептите, които са добавили. Искаме да го развием до етап да наподобява малко социална мрежа за готвене. Приложението към момента е напълно безплатно и ще остане такова. Приложението на този етап е изцяло на английски език, ако се увеличи бройката на хората в България, които се регистрират в него без проблем може да се преведе и на български. Цялостната ни идея е да е в полза на хората и също така да намалим разхода на изхвърлените продукти, защото трябва да се грижим и за околната среда."


А задават ли си вечния въпрос видинчани и какво мислят за идеята на приложението, проверихме с анкета:


"О, доста често си задавам този въпрос. Сега в момента съм безработна и готвя по три пъти на ден... Много често си задавам този въпрос. От сутринта се чудим кой какво ще яде. По-трудно ми е да измисля какво да сготвя, отколкото самото готвене... Постоянно, всеки ден се чудя, въпреки че съм сама. По-трудно ми е да измисля определено."


Повече за приложението може да чуете в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Търсите изход? Това е смехът.

Когато се казваш Грозьо Грозев и всички ти викат Грозния – колкото заради името, толкова и поради факта, че наистина не си измил зорите, – имаш два избора: да пораснеш смачкан до обезличаване комплексиран човечец, или да обърнеш негативите в позитиви по най-нахалния, но безотказно работещ начин – чрез хумор и демонстративен индивидуализъм,..

публикувано на 31.10.25 в 17:05

"Едно" на 31 октомври 2025 година

В "Едно" представяме събитията, които от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" организираха през месеца.  В Центъра за социална рехабилитация и интеграция за пълнолетни към фондацията отбелязаха Международния ден на готвача с кулинарно състезание. П роведоха и отборно спортно състезание по дартс. Използваха едни от топлите и слънчеви дни на..

публикувано на 31.10.25 в 16:49

Когато радостта се шие с любов – историята на Илиана Кънчева

Днес в рубриката "Професия-хоби" ще ви запознаем с Илиана Кънчева. Илиана от дете обича да шие и някак си съдбата цял живот я води към това да стане шивач. От десет години тя вече има и собствено ателие в град Видин и описва своята професия като удоволствие. Обича да шие народни носии и официални рокли, а най-голямата награда за труда и е..

публикувано на 31.10.25 в 16:10

Маска и тиква или буквар- кое да изберем?

Всяка година в края на октомври се изправяме пред вечната "битка" - тикви срещу буквари! От едната страна е Хелоуин, с костюми, маски и лакомства. От другата - Денят на народните будители, когато свеждаме глава пред делото на духовниците, книжовниците и възрожденците, които са събудили българския дух и го държат жив вече векове!  В последните..

публикувано на 31.10.25 в 16:00

Където е Хера, има усмивки!

Кучетата - най-добрите приятели на човека!  Знаете ли, че те са били опитомени още преди трийсет и три хиляди години? Представяте ли си! Толкова време рамо до рамо с нас, хората - и през всичките тези хилядолетия, ние заедно сме се променяли, ставали сме си все по-близки, почти като семейство. И днес, няма спор - кучето е не просто домашен..

публикувано на 31.10.25 в 15:05

Започва акция "Зима"

Традиционната акция "Зима" стартира от утре, 1 ноември. Тя ще продължи през целия месец, по време на който ще се осъществява засилен контрол и ще се провеждат специализирани операции с цел подобряване на обстановката по безопасност на движение и намаляване на пътнотранспортния травматизъм.  Акция "Зима" отново ще премине на 3 етапа с 3..

публикувано на 31.10.25 в 12:37

Деца и ученици отдадоха почит на будителите в Дунавци и Видин

Наближава един от най-възрожденските празници- Деня на народните будители. Празникът се отбелязва с различни инициативи от училища, читалища и културни институции. В град Дунавци деца от детската градина и ученици от двете училища бяха подготвили програма. В началото на празника кметът на Дунавци Димчо Скорчев подчерта значимостта на..

публикувано на 30.10.25 в 16:30