Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Колко ще ни струва Великденската трапеза тази година?

| Анализ
Снимка: Архив, БНР



Великден наближава и с него идва и въпросът - колко ще ни струва празничната трапеза през 2025-а? Независимо дали ще отбележим празника в тесен семеен кръг или ще съберем близки и приятели около масата, традиционните елементи като яйца, козунак, агнешко и зелена салата си остават задължителни.
Пазарът на яйца в момента е стабилен. Цените варират между 0,30 и 0,40 лева за брой в зависимост от вида и произхода. Предлагането е добро, като се очаква търсенето да се увеличи в дните непосредствено преди празника. Цената на яйцата тази година, по-скоро се доближа до тази през 2023 година, т.е. с една идея по-евтини от миналата. Потърсихме за коментар Петя Петкова изпълнителен директор на Съюза на птицевъдите в България, ето какво споделя тя:
"За наша радост, пазарът през 2025 година остава сравнително стабилен. По данни на Министерството на земеделието тази седмица, производството и предлагането на яйца са в рамките на нормалното и няма признаци за сериозни отклонения. Това, което можем да изтъкнем, е, че според данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, цените са под нивата от 2024 година и се доближават по-скоро до тези от 2023 година. Тази тенденция се потвърждава и от данни на Евростат, според които цената на българските яйца за период от една година е намаляла с 18% - или около 23% под средната цена на яйцата за целия Европейски съюз."

Козунаците в големите търговски вериги се предлагат в широк ценови диапазон - от около 4 до 7 лева за стандартен 500-грамов козунак. Разнообразието е голямо - от класически рецепти до луксозни варианти с пълнежи и глазури. В същото време, в пекарните цената на козунаците тази година варира между 10 и 12 лева, като това е с около 2 лева повече в сравнение с миналия Великден.

Проверка в търговската мрежа показва, че цените на агнешкото месо варират между 25 и 29 лева за килограм, в зависимост от разфасовката. В овцефермата на Ваня и Ваньо Чолакови във видинското село Градец, които са собственици на една от трите по-големи овцеферми в община Видин и отглеждат 160 овце майки от породите асаф и аваси, тази година увеличение в цената няма да има.

"Цените на агнешкото месо принципно се определят от множество фактори - цената на фуражите, електроенергията, труда и други. Животновъдите работят 365 дни в годината, а работната ръка е не само скъпа, но и трудно достъпна. Принудени сме постоянно да плащаме - за нискоквалифицирана работна ръка, за скъпа електроенергия и за редица други разходи. Човек, който иска да сложи агнешко месо на трапезата си  за себе си и семейството си – не бива да сравнява местното месо, прясно заклано директно от фермата, с месо, внесено например от Нова Зеландия. Разликата е несравнима."

На зеленчуковите пазари и магазините зелената салата остава достъпна - около 1,50 - 2,00 лева за бройка. Цените на пресните зеленчуци като краставици също се задържат на нивата от предишните месеци. 

Попитахме и видинчани от къде пазаруват за великденската трапеза и ще се лишат ли от нещо? 

"Имам си агне на село. Козунакът ще си го направя – ние сме на домашни продукти...Ще си направя козунак. Слава Богу, всичко ще има на великденската трапеза. Яйцата вече са на масата, чакат. Взели сме всичко, само козунак остана...Закупих яйцата от голяма верига магазини, тази година се записах късно при жената от село, която обикновено ми носи домашни, и тя няма да може да ми изпълни поръчката. Козунакът пак ще си го взема от голяма верига...Понеже имаме близки и познати на село, те ще помогнат в това отношение – поне е домашно отгледано, и сме сигурни, че месото ще бъде качествено."


В обобщение, пълната великденска трапеза за четиричленно семейство - включваща козунак, десетина яйца, около два килограма агнешко и свежа салата - ще струва между 115 и 150 лева, в зависимост от избраните продукти и мястото на пазаруване.
И въпреки инфлацията и растящите разходи, празникът остава специален за мнозина. Дори когато сметката набъбва, хората са склонни да направят компромиси другаде, за да запазят вкуса и традициите на Великден на масата си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Чупрене ще се проведе традиционният ловен събор

Чупрене ще бъде домакин на осмия Северозападен ловен събор. Той ще се проведе на 20 и 21 септември. В програмата са включени игри и състезания, кулинарно шоу, приготвяне на кулинарни шедьоври.  "Какво ни накара да го направим навремето? Това е страстта към хобито лов, също така към нашите помощници в лова- ловните кучета. С течение на..

публикувано на 18.09.25 в 16:47

Мездра ще получи експертна помощ при определяне размера на такса "битови отпадъци"

Община Мездра ще получи експертна подкрепа от Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ за подобряване на системата за управление на битовите отпадъци. Това стана ясно след проведена процедура за избор на общини за предоставяне на експертна подкрепа при реформиране на системите им за управление на битовите отпадъци, съобщиха..

публикувано на 18.09.25 в 16:41

Валентин Симеонов: Трябва да се научим да ценим водата и да я използваме рационално

18 септември е Световен ден за мониторинг на водата. Отбелязва се от 2002 година, която е обявена за Световна година на чистата вода. Целта на деня е да се обърне внимание върху опазването на водните ресурси на Земята.  Поначало България не е много богата на водни ресурси. Основни източници са планини. Реките в страната са къси, нямаме..

публикувано на 18.09.25 в 16:37

Самодейци от Замфирово играят „Опечалена фамилия“ в Лом

Вечната комедия "Опечалена фамилия" по Бранислав Нушич ще бъде представена на фестивала на любителските театри в Лом. Спектакълът е дело на театралния състав към читалището в берковското село Замфирово, който преди няколко години спечели голямата награда на фестивала със спектакъла "Варено жито" от Стоян Николов- Торлака. Сега трупата се изправя пред..

публикувано на 18.09.25 в 16:04

Живот, посветен на армията: Спомени от видинското поделение

В "Думата имат старейшините" днес ни гостува Илия Илиев от Видин. Той e посветил целия си живот на военната служба. Започва работа като млад офицер във военната школа за шофьори, поделението, на чиято територия в момента се провежда панаирът в града. Малко по-късно в своята кариера става началник на видинското Военно окръжие, където прекарва 15..

публикувано на 18.09.25 в 15:00
Доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН (вляво) и Илко Цветков, уредник сектор

Доц. д-р Здравко Димитров: Рациария може да бъде двигател за културния туризъм във Видинско

Новият археологически сезон в Рациария край видинското село Арчар започна на 1 септември и в момента върви усилено. Обект на проучването са римските императорски терми на територията на античния град. Работи се върху 2,5 дка, което е 1/4 от цялата площ.  Археолозите проучват централното крило на банята. Финансирането е в размер на 400 000 лева...

публикувано на 18.09.25 в 14:50

Чирен вече има свой символ

За първи път в своята дълга история врачанското село Чирен има свой герб. Логото символизира духа, историята и бъдещето на Чирен и е поставено на сградата на кметството. Идеята за това населеното място да има символ е на кмета на селото Силвия Христова, която обясни повече за инициативата. "Едно от нещата, които много исках от началото на..

публикувано на 18.09.25 в 14:00