Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Марко Мирчев- създателят на сиренето "Дунавия"

8
Снимка: Радио Видин


В предаването "Калейдоскоп" Ви срещам с видинчанина Марко Мирчев, научен сътрудник I степен, създател на сиренето "Дунавия". Поводът- наскоро той издаде книгата "Сирене "Дунавия" - минало, настояще и бъдеще". 

Сирене "Дунавия" е научна разработка, с която той се гордее изключително много. Новата технология е специална и най-важното -  България е първата страна в света, която успешно провежда изследванията и въвежда технологията в производството. 

Новото сирене "Дунавия" има прекрасни вкусови качества, неговата производителност е с 18 % по-висока от обикновеното, и качеството му е също по-високо. 

Марко Мирчев  е роден на 10 октомври 1939 година в село Ярловица, община Димово. С тъга си спомня за някогашното многолюдно село и за чешмата, на която са идвали всички жени да си наливат вода. А точно срещу чешмата е била работилничката на баща му за сечива и каруци. Началното си образование завършва в селското училище, а гимназиалното в Средно смесено училище "Кирил и Методий " село Арчар. Огромно влияние върху него оказва учителят му по биология и химия Райков. Затова и когато трябва да кандидатства, той не се замисля, убеден е, че ще учи биология и химия. 

С доста перипетии успява след казармата да запише  в СУ "Свети Климент Охридски", специалност "Биология" и втора специалност "Химия". Следването за Марко Мирчев е изпълнено с много учене, откриване на нови хоризонти в науката, практики сред природата и благодарност към всички преподаватели. 

Първото му работно място е на химик в химическата лаборатория в "Булгарплод" Видин. През 1968 година след проведен конкурс е приет на работа в Научно-изследователски институт по "Млечна промишленост" Видин. Там работи 26 години и получава степента научен сътрудник I степен". Споделя, че с разработката си е могъл да стане кандидат на науките или доктор. 

След 1990 година производството на сирене "Дунавия" спира, поради липса на суровина. Днес производството е възстановеено в село Ведраре, община Казанлък. 

НАЧАЛОТО НА ОТКРИТИЕТО 
"1974 година есента в "Реферативен журнал по химия" намирам едно съобщение, много кратко: "Производство на сирене Камамбер чрез ултрафилтрация". И пише - френски патент издаден, ММ2 по първите букви на имената на авторите. Прочетох го, обаче - нищо. Този термин "ултрафилтрация" залегна в съзнанието ми, и започнах да си мисля: "Какво да е това? Филтрация всички знаем какво е, но ултрафилтрация... Един ден ме извиква директорът /б.р. проф.Иван Георгиев/, говорихме за различни неща и аз в края на разговора го попитах: "Другарю Георгиев, ние в нашия институт няма ли да се занимаваме с този процес "ултрафилтрация" на мляко?" Той като чу, просто скочи от стола и каза: "Мирчев, аз си мислих, че само аз съм стигнал до този термин... Ти видя ли този сандък долу във фоайето? Да видях го, но не знам какво е. "Това е точно лабораторна ултрафилтрация." И се обърна, извади от чекмеджето един доклад от 4-5 страници и ми го подаде, да се запозная с него. Тази литература му я дава датска фирма, която изработва тази система. По повод производството на детски храни в Ловеч, където трябва да се въведе и продукт като майчино мляко. И той чете тази литература и се убеждава в нейната полезност и практичност. И подписва договор за тази инсталация. Дотогава в целия свят не се е използвала тази технология за производство..."

СИРЕНЕ ДУНАВИЯ
"До този момент никой нямаше представа в България за този метод и за това как се произвежда. През 1985 ще внедряваме технологията в Плевен... За тази година аз имам там 175 дена командировки, пуснахме без проблеми инсталацията. Сиренето започва да се произвежда и през август месец пускат сиренето по магазините. Такъв бум не съм очаквал. И като се връщаме от работа, чуваме хората по улиците как разговарят: "Ей, ти видя ли какво сирене са пуснали !" Ама такива отзиви, нямаш си на представа!... Открихме още два завода - в Русе и Търговище... 

Всеки завод преработваше всеки ден по 100 тона мляко. През 1990 година стигнахме 12,5 % от общото производство на сирене в България, общо 60 тона сирене произвеждахме в трите завода... Очакваше се през 2005 година 100% от бяло саламурено сирене да се произвежда по тази технология. Тя има големи преимущества - калциев хлорид не се ползва, само сирищна мая и закваска за сирене..."

Книгата на Марко Мирчев "Сирене "Дунавия" - минало, настояще и бъдеще" вече е факт. Издадена е в 200 бройки, има я в Региоинална библиотека "Михалаки Георгиев", продава се и в читалище "Цвят".

"Това е книга, не е роман. Описана е историята на създаване на сиренето... В световен мащаб научните работници, академически среди, свързани с това производство, утвърждават, че приложението на ултрафилтрацията в млечната промишленост е третата революция в млечната промишленост в света..."

На слушателите на Радио Видин Марко Мирчев пожела:

"Да са здрави, весели, бодри, радостни! Да работят усилено и да почиват нормално!... Да не губят надежда в живота и в бъдещото развитие на държавата ни и дано всичко върви както трябва!"

Повече - в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Какво е състоянието на детските площадки във Видин в началото на пролетта

Днес на фокус ще поставим детските площадки във Видин и тяхното състояние. А причината е по-топлото време, когато са по-често посещавани. Община Видин, като всяка друга местна власт в България, носи отговорност за поддръжката на детските площадки. Тяхното добро състояние зависи от това колко често се полага грижа за тях, колко бързо реагират на..

публикувано на 28.04.25 в 17:10

Видинчани сигнализират за лошото състояние на улица в ж.к. "Крум Бъчваров"

Жители на Видин  сигнализират за лошото състояние на улица пред жилищния блок, който обитават в ж.к. "Крум Бъчваров" . Успоредна е на ул. "Райко Жензифов" и   се намира точно пред входа на потърпевшите. Неизбежно е преминаването оттам с автомобил, особено неприятно е за майки с детски колички.  Хората казват, че вече дори..

публикувано на 28.04.25 в 15:00

Васил Вачев – актьорът с "най-говорещите" очи в българското кино

Актьорът  Васил Вачев е роден на 14 юни 1925 г. в монтанското село Стубел , но целият му професионален път преминава във врачанския театър , където изиграва над 70 роли .  Участва в 25 игрални филма, две филмови копродукции и един телевизионен сериал.  За кариерата на Васил Вачев , както и за житейския му път, ни разказва Милена Стефанова..

публикувано на 28.04.25 в 14:00

Когато общността твори - автобусната спирка в Каленик е с нов облик

Както съобщихме преди дни, видинското село Каленик ще се сдобие с ново артистично лице  по време на празниците. Това вече е факт благодарение на вдъхновяваща инициатива на местното читалище и една млада и талантлива художничка - Яна Иванова, която преобрази знакови обществени пространства в населеното място.  Проектът, носещ името "Заедно в..

публикувано на 28.04.25 в 12:04

В "Музикална зона": Шърли Беси – „диамантената“ дама

 Днешният музикален час ще е посветен на една от най-големите легенди на музикалната сцена – Шърли Беси - изключителна певица, чиято кариера продължава повече от 70 години!  Родена в Уелс, Шърли Беси завладя света с уникалния си, мощен глас и с характерния си стил. От първите ѝстъпкинасценатапрез 50-тегодинидонезабравимитепесниза филмите за..

публикувано на 28.04.25 в 09:00

"Неделник" от 27 април 2025 година

"Неделник" е тук! Срещите на випуска са вълнуващи. Да видиш своите съученици след 10, 20, 30,40 и повече години е изживяване - променени, с различни житейски пътища и съдби. Какво е преживяването и емоцията от такива срещи ще разберем от днешните ни гости Веселин Станков , който е организатор на срещата на випуск 1980 година на..

публикувано на 27.04.25 в 16:34

Силата на Възкресение Христово дава сила на вярата

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Тъй решително повярвал Тома във Възкресението на Господа от мъртвите, когато попипал раните на Неговите ръце и раната в пречистите Му ребра: "Господ мой и Бог мой!" , тоест, Ти Си Този, Който със силата на Своето..

публикувано на 27.04.25 в 08:00