Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Марко Мирчев- създателят на сиренето "Дунавия"

8
Снимка: Радио Видин


В предаването "Калейдоскоп" Ви срещам с видинчанина Марко Мирчев, научен сътрудник I степен, създател на сиренето "Дунавия". Поводът- наскоро той издаде книгата "Сирене "Дунавия" - минало, настояще и бъдеще". 

Сирене "Дунавия" е научна разработка, с която той се гордее изключително много. Новата технология е специална и най-важното -  България е първата страна в света, която успешно провежда изследванията и въвежда технологията в производството. 

Новото сирене "Дунавия" има прекрасни вкусови качества, неговата производителност е с 18 % по-висока от обикновеното, и качеството му е също по-високо. 

Марко Мирчев  е роден на 10 октомври 1939 година в село Ярловица, община Димово. С тъга си спомня за някогашното многолюдно село и за чешмата, на която са идвали всички жени да си наливат вода. А точно срещу чешмата е била работилничката на баща му за сечива и каруци. Началното си образование завършва в селското училище, а гимназиалното в Средно смесено училище "Кирил и Методий " село Арчар. Огромно влияние върху него оказва учителят му по биология и химия Райков. Затова и когато трябва да кандидатства, той не се замисля, убеден е, че ще учи биология и химия. 

С доста перипетии успява след казармата да запише  в СУ "Свети Климент Охридски", специалност "Биология" и втора специалност "Химия". Следването за Марко Мирчев е изпълнено с много учене, откриване на нови хоризонти в науката, практики сред природата и благодарност към всички преподаватели. 

Първото му работно място е на химик в химическата лаборатория в "Булгарплод" Видин. През 1968 година след проведен конкурс е приет на работа в Научно-изследователски институт по "Млечна промишленост" Видин. Там работи 26 години и получава степента научен сътрудник I степен". Споделя, че с разработката си е могъл да стане кандидат на науките или доктор. 

След 1990 година производството на сирене "Дунавия" спира, поради липса на суровина. Днес производството е възстановеено в село Ведраре, община Казанлък. 

НАЧАЛОТО НА ОТКРИТИЕТО 
"1974 година есента в "Реферативен журнал по химия" намирам едно съобщение, много кратко: "Производство на сирене Камамбер чрез ултрафилтрация". И пише - френски патент издаден, ММ2 по първите букви на имената на авторите. Прочетох го, обаче - нищо. Този термин "ултрафилтрация" залегна в съзнанието ми, и започнах да си мисля: "Какво да е това? Филтрация всички знаем какво е, но ултрафилтрация... Един ден ме извиква директорът /б.р. проф.Иван Георгиев/, говорихме за различни неща и аз в края на разговора го попитах: "Другарю Георгиев, ние в нашия институт няма ли да се занимаваме с този процес "ултрафилтрация" на мляко?" Той като чу, просто скочи от стола и каза: "Мирчев, аз си мислих, че само аз съм стигнал до този термин... Ти видя ли този сандък долу във фоайето? Да видях го, но не знам какво е. "Това е точно лабораторна ултрафилтрация." И се обърна, извади от чекмеджето един доклад от 4-5 страници и ми го подаде, да се запозная с него. Тази литература му я дава датска фирма, която изработва тази система. По повод производството на детски храни в Ловеч, където трябва да се въведе и продукт като майчино мляко. И той чете тази литература и се убеждава в нейната полезност и практичност. И подписва договор за тази инсталация. Дотогава в целия свят не се е използвала тази технология за производство..."

СИРЕНЕ ДУНАВИЯ
"До този момент никой нямаше представа в България за този метод и за това как се произвежда. През 1985 ще внедряваме технологията в Плевен... За тази година аз имам там 175 дена командировки, пуснахме без проблеми инсталацията. Сиренето започва да се произвежда и през август месец пускат сиренето по магазините. Такъв бум не съм очаквал. И като се връщаме от работа, чуваме хората по улиците как разговарят: "Ей, ти видя ли какво сирене са пуснали !" Ама такива отзиви, нямаш си на представа!... Открихме още два завода - в Русе и Търговище... 

Всеки завод преработваше всеки ден по 100 тона мляко. През 1990 година стигнахме 12,5 % от общото производство на сирене в България, общо 60 тона сирене произвеждахме в трите завода... Очакваше се през 2005 година 100% от бяло саламурено сирене да се произвежда по тази технология. Тя има големи преимущества - калциев хлорид не се ползва, само сирищна мая и закваска за сирене..."

Книгата на Марко Мирчев "Сирене "Дунавия" - минало, настояще и бъдеще" вече е факт. Издадена е в 200 бройки, има я в Региоинална библиотека "Михалаки Георгиев", продава се и в читалище "Цвят".

"Това е книга, не е роман. Описана е историята на създаване на сиренето... В световен мащаб научните работници, академически среди, свързани с това производство, утвърждават, че приложението на ултрафилтрацията в млечната промишленост е третата революция в млечната промишленост в света..."

На слушателите на Радио Видин Марко Мирчев пожела:

"Да са здрави, весели, бодри, радостни! Да работят усилено и да почиват нормално!... Да не губят надежда в живота и в бъдещото развитие на държавата ни и дано всичко върви както трябва!"

Повече - в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Таня Ангелова: Аз съм влюбена в живота

В "На раздумка с Яна Маринова" гостува Таня Ангелова, която живее и работи в САЩ. Тя е от Видин, обича своя роден край и инвестира тук. Казва, че е гражданин на света, чувства се успял и много позитивен човек. Америка е последната ѝ спирка, иначе още от дете заминава за чужбина: "Вече повече от 25 години живея там и съм изключително..

публикувано на 25.09.25 в 15:00

В Селановци не могат без своя радиовъзел и Радио ВИДИН

В ерата на дигиталните технологии, село в Северозапада продължава да разчита на своя радиовъзел. В Селановци, община Оряхово, хората и до днес ползват своите кабелни радиоточки, за да научат новини от населеното място. Съобщенията от селото се излъчват в 8:30 и 16:30 часа от служители на кметството, като освен вести,  звучат и поздрави  по поводи..

публикувано на 25.09.25 в 14:00

Трудова борса се проведе във Видин

Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"-Видин бе домакин на обща "Трудова борса".  Дирекция "Бюро по труда" Видин е организатор на третата за годината подобна инициатива. Възрастови ограничения нямаше, а целта бе да се срещнат работодателите, които търсят нови попълнения за своите колективи и хората, търсещи работа. Това обясни Александра..

публикувано на 25.09.25 в 13:22

Монтана събира отново млади писатели

За трета поредна година в Монтана ще се проведе инициативата "Алея на младите български писатели". Тя започва утре, 26 септември. Събитието се организира от Съюза на младите писатели, съвместно с Община Монтана и Регионална библиотека "Гео Милев". Програмата предвижда детска работилница, урок по родолюбие, както и срещи с автори, информира..

публикувано на 25.09.25 в 12:30

В "Музикална зона" на 25 септември 2025 слушаме Secret Garden

Норвежкият композитор и пианист  Rolf Løvland  и ирландската цигуларка  Fionnuala Sherry  сформират своето дуо през 1994 г. През следващата година на песенния конкурс "Евровизия" стават победители с композицията  Nocturne . Създават предимно инструментална музика в стиловете neo-classical, Celtic, Nordic folk, New age. Слушайте н и всеки четвъртък..

публикувано на 25.09.25 в 09:00

Европейска седмица на спорта

Европейската седмица на спорта се провежда всяка година 23-ти до 30-и септември. Тя има за цел да повиши осведомеността за това колко е важен активният начин на живот за всички и да даде възможност на хората да започнат да спортуват. Провежда се под мотото „Нека сме активни“. Активни ли са обаче хората днес?  Ванчо Тодоров от видинското село..

публикувано на 24.09.25 в 16:21

платена публикация
Видинският музей готви експозиция на над 700 експоната от праисторията

Повече обекти и повече експонати ще бъдат представени в раздел "Праистория" на новата експозиция на исторически музей "Конака" във Видин. Освен добре познатите археологически обекти, ще бъдат включени и такива, които досега не са били проучвани, обясни уредникът на Археологическия фонд на Регионален исторически музей - Видин Николай Казашки...

публикувано на 24.09.25 в 15:09