Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Фестивал във Видин представя кухнята на три епохи

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Каква е кулинарната история на Видин? Отговорът ще даде в края на седмицата третото издание на фестивала "Видин - градът на трите крепости". Посетителите ще имат възможност не само да научат какво е било менюто през Античността, Средновековието и Османския период, но и да дегустират най-характерните за тези три епохи ястия. Това обясни директорът на Регионален исторически музей Видин Христина Кирилова

"Първата презентация и дегустация от Анна и Димитър Спасови... Това са хора, които са големи специалисти и за нас е чест... Тази година е различна, с богата програма. Кухнята остава като нещо, което сме правили и преди, но това е и едно от желанията на всички посетители, защото е атрактивно, специфично, връща ни в едно друго време и същевременно прави всичко, което може би се е случвало преди в средновековната крепост, да изглежда реално..."

Различни кулинарни рецепти и менюта от Античността и Средновековието са добре описани и достигнали до нас. Римската кухня е доста богата като съставки, без да е сложна като приготвяне, обясни Димитър Спасов от сдружение "Виа Претория". За поредна година Димитър и неговата съпруга Анна ще представят вкуса на миналото във Видин. В началото - през ранната античност, важното е била храната да се съхрани за по-дълго време. С постепенното забогатяване започва да се търси луксът, по-добрият вкус и особено презентацията. 

"Това е много специфично за римската кухня. Има описани блюда, в които, примерно, при отварянето на изпечен глиган от него излитат яребици. Гледали са по някакъв начин да грабнат хората, които са дошли. Всеки се е надскачал в едни наистина много богати времена... Ние ще гледаме да се съсредоточим върху една по-средна класа и това, което тя е консумирала, защото ниската класа е карала само на хлебец, на зеленинка..."

На фестивала ще бъде представена и османска кухня. Шеф Петър Горанов ще разкаже и покаже богатството на ориенталската кулинарна традиция. Всеки посетител ще има възможност да се докосне до историята не само чрез разкази, но и с всички сетива - вкус, звук, зрение и докосване, уверяват домакините от видинския музей. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинското училище "Любен Каравелов" е с нови кабинети по роботика и технологии

Нови STEM кабинети по роботика бяха открити днес във видинското училище "Любен Каравелов".   STEM центърът се състои от два кабинета по компютърно моделиране и информационни технологии, работилница по роботика и кабинет по география и икономика. Има и 6 високооборудвани класни стаи. Два от кабинетите са оборудвани с 75 инчови интерактивни..

публикувано на 29.10.25 в 17:10

Художникът Петър Йедличка реди изложба във Видин

Изложба на художника Петър Йедличка ще бъде подредена утре в художествена галерия "Никола Петров" във Видин. Петър Йедличка е художник с богато международно присъствие - роден в Брно (Чехия), завършил Национална художествена академия (НХА) в София. Творбите му се отличават с експресивна живопис, темите, върху които работи, често са..

публикувано на 29.10.25 в 16:35

Книгата "Силни в слабостта си" ще бъде представена в Мездра

Излезе от печат най-новата книга на Светла Дамяновска . Книгата е с метафоричното заглавие "Силни в слабостта си" и съдържа 11 разказа и 11 есета на разнообразни теми, засягащи съвременното общество. Интересното е, че това е книга, която в себе си съдържа две книги, обединени в едно общо книжно тяло, обясни авторката Светла Дамяновска...

публикувано на 29.10.25 в 16:00

"Напоителни системи": Няма опасност за ново преливане на река Войнишка в Дунавци

В началото на октомври ви разказахме за притесненията на жителите на град Дунавци от повторно наводнение от река Войнишка.  Тогава хората сигнализираха, че почистването на реката е извършено само на отделни места, а извадената растителност и наноси не са извозени. Хората се притесняват, че при ново покачване на водите може да се повтори бедствието от..

публикувано на 29.10.25 в 15:25

"Мечтатели с ботушки“: Деца от Медковец се учат да ценят земята

Малчуганите от детска градина "Слънчева дъга“ в монтанското село Медковец вече садят и отглеждат зеленчуци, билки и цветя в свое опитно поле. Проектът се нарича “Мечтатели с ботушки” , а идеята за него е на директора на детската градина - Тотка Рибагина .  Инициативата е осъществена по проект по националната програма "Хубаво е в детската..

публикувано на 29.10.25 в 14:30

Ученици от Видин с награди от конкурса "Видин на 16 - ако градът беше тийнейджър"

В навечерието на духовния празник на Видин - Димитровден, станаха ясни победителите в конкурса за есе " Видин на 16 - ако градът беше тийнейджър".  Конкурсът е на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев“ Видин, с подкрепата на проф. Димитър Стоянов и Община Видин.  Есета за конкурса писаха ученици не само от Видин, след тях..

публикувано на 28.10.25 в 15:30

Близка среща с носорог е сред новите истории от ръчния багаж на Георги Милков

Днес ни гостува журналистът и пътешественик Георги Милков. Макар и пътеписи, разказите му всъщност са пътешествия не само до различни дестинации, но са и пътувания до хората, до душите на различни народи. Пътувания в историята, в традициите, в познанието за света през очите на много и различни мъже и жени. Поводът да говорим за него е..

публикувано на 28.10.25 в 14:30