Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Международен ден на бирата - с почит към традицията и вкус от Северозапада

Снимка: ЕПА/БГНЕС



В Международния ден на бирата, който се отбелязва всеки първи петък на август, си говорим за напитката, която събира хората, разказва истории и пази духа на времето. Бирата е една от най-древните и обичани напитки в човешката история. Съществуват данни, че още преди 7 000 години в Месопотамия хората са приготвяли ферментирала напитка, която по същество много напомня на днешната бира. Оттогава насам тя не просто оцелява, а се превръща в културен феномен - в символ на общуване, занаят и удоволствие. Днес в света има стотици разновидности - от класически лагери и ейлове до експериментални крафт стилове с плодове, билки или нестандартни съставки. В много страни бирата е част от националната идентичност - като в Чехия, която държи първенството по потребление на глава от населението, или Германия, където традицията на пивоварството се пази с почит. В България също има дълбоко вкоренена култура на биропроизводство, която в последните години преживява нов разцвет - както чрез възраждане на стари рецепти, така и чрез въвеждането на модерни технологии и иновативни подходи.

По повод Международния ден на бирата се отправяме към едно място, където традицията среща съвремието - град Лом. Там се намира една от най-старите и утвърдени пивоварни в страната, запазила духа на майсторството и вкуса на времето. С Красимира Владимирова - директор на пивоварна "Ломско пиво", разговаряме за това как се постига баланс между вековното наследство и съвременните технологии в производството на бира, какво означава автентичен вкус в днешната глобална пазарна среда и защо Лом продължава да бъде важна точка на бирената карта на България.

ивото ни се произвежда по класическа технология и е естествено газирано. Произвеждаме различни видове пива - светли, червени, тъмни, вайс. Мисля, че това ни отличава. Вкусовете на потребителите се промениха в последните години – към по-леки бири, с по-ниска газировка и по-ниско алкохолно съдържание. Но пък има и ценители, които предпочитат силните и гладки бири. Ние се стремим да балансираме и в двата варианта. Имаме и силни бири, и по-леки. В тази връзка искам да спомена, че от три дни на пазара имаме нов вид бира, която е отлежавала с дъбов чипс. Надявам се нашите клиенти да я опитат и да останат удовлетворени."

Красимира изтъкна обезлюдяването на региона като едно от най-сериозните предизвикателства пред тяхната пивоварна.

"На първо място - голямата конкуренция на пазара. И тъй като нашата пивоварна е регионална, обезлюдяването на региона също е голям проблем. Затова усилията на нашия екип са насочени към развитие на пазара извън региона."


Попитахме и видинчани харесват ли бирата, коя е предпочитаната от тях вид бира и колко често я пият.
"Обичам, разбира се, особено лятото - всеки ден, всяка вечер пия.  Не съм ги броил, но доста, доста. Любител съм на светлото пиво - класика. Вайс - не!..Не обичам бира, не пия, не ми харесва на вкус...Лично на мен бирата ми горчи, но в много редките случаи, когато съм опитвал бира, т. нар. "тъмна бира", защото тя по-малко горчи, това е според моя вкус."

На Международния ден на бирата си напомняме, че зад всяка чаша се крие повече от вкус - има история, занаят, и хора, посветили се на това изкуство. А когато традицията се съхранява с уважение и се развива с мисъл за бъдещето, резултатът не е просто добра бира - той е повод за гордост.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Модерен кабинет по роботика откриха във видинско училище

Със STEM кабинет по роботика разполага вече видинското основно училище "Епископ Софроний Врачански". За изграждането му са осигурени 252 000 лева по Националния план за възстановяване и устойчивост, каза директорът на учебното заведение Милотин Борисов.  "STEM центърът разполага изцяло с ново оборудване, различни видове роботи, които..

публикувано на 06.11.25 в 17:00

За бъдещето и ефективността на депозитната система за опаковки

Екологично сдружение "За Земята" изразява тревога, че Министерството на околната среда и водите отново отлага въвеждането на депозитната система за опаковки и предлага тя да бъде управлявана от държавно акционерно дружество. Това е поредното отлагане. През последните години имаше заявки, че тя ще заработи още от 2026 година, каза Ива..

публикувано на 06.11.25 в 15:43

Ваньо Стойков-Самон: Между поезията и строителството

Днес в "Думата имат старейшините" наш гост е Ваньо Стойков- Самон от Грамада, който е писател, спортист и 20 години е работил в строителната сфера.  Прякорът му "Самон" идва от старобългарския и означава "самият той". Ваньо израства в обикновено семейство, по думите му "много бедно и скромно". Баща му е бил касапин, а майка му се е занимавала..

публикувано на 06.11.25 в 14:00

Документалният филм "Пасажери" ще обиколи Северозапада

Северозападът става сцена на документалния филм „Пасажери“, който е носител на наградата за най-добър български документален филм на София Филм Фест - Есен 2020. Той е заснет на територията на област Видин и в Оряхово от оператора Красимир Стоичков. Режисьори са Здравко Драгнев и Цветан Драгнев, продуценти - Галина Тонева и Кирил Кирилов. В..

публикувано на 06.11.25 в 13:00

Община Мездра насърчава културната сфера

Общинският съвет в Мездра реши да бъде създаден Общински фонд "Култура" за финансиране на проекти, програми, културни прояви или инициативи в сферата на културата. Със същото решение е приет Правилник за устройството и дейността на Фонда и са определени членовете на Експертната комисия, която ще го ръководи. Целта е да бъдат насърчени..

публикувано на 06.11.25 в 12:00

В "Музикална зона" на 06 ноември 2025 слушаме Едуард Артемиев

Едуард Артемиев е композитор на филмова и електронна музика от световна величина. Експериментатор по отношение на звука, работи в лабораторията за изследвания на звуците към научноизследователския институт на Евгений Мурзин. Първият изпълнител, използвал новия фотоелектронен синтезатор на Мурзин още през 60-те години на миналото столетие. Музиката му..

публикувано на 06.11.25 в 09:00

Еврото - между надеждата и страха за българина

Еврото за българина е смес от надежда и страх.  Една теза, която звучи просто, но носи в себе си съмнения, очаквания и мечти. От години живеем с валутен борд - левът е вързан за еврото и на практика вече сме наполовина в Еврозоната. Но когато стане дума за официалното въвеждане на еврото, емоциите надделяват.  За едни това е надежда-..

публикувано на 05.11.25 в 17:25