Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато държава влиза в една частна банка

Коментари на Христо Михайловски и доц. Виктор Йоцов пред БНР

3
Снимка: Явор Римски

"Когато държава влиза в една частна банка, това не е добре", категорично заяви пред БНР доц. Виктор Йоцов, преподавател в УНСС, но добави, че в случая оценката е по-мека, защото това е с определена цел - да не се попречи на България за влизането ѝ във валутния механизъм. Според него има толкова много неясноти, че трудно може да се каже нещо конкретно за сделката, при която държавата изкупи дял от Първа инвестиционна банка, за да изпълни последното условие за влизането ни във валутния механизъм ERM II. Според него от Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия са ни казали, че сме готови за влизане, но не съвсем.

Според Христо Михайловски - изпълнителен директор на „БАКР – агенция за кредитен рейтинг“ АД, стойността на акциите може да бъде повишена при намесата на държавата:

"Имаме исторически опит, че когато държавата влезе в една банка, спокойно активите ѝ могат да бъдат увеличени, а оттам и нейната стойност. ПИБ има около 10 млрд. лв. активи, които могат да увеличени с помощта на държавата на 12-13 милиарда. Другото е, че държавата е убедена, че трябва да влезем в ERM II, а това е от едно много голямо позитивно стратегическо значение за целия банков сектор, което също ще увеличи акциите на банката. ЕЦБ ще извършва надзор над най-големите банки в България, включително и над ПИБ, а оттам недоверието на инвеститорите в тази банка би трябвало да намалее". 

В предаването "Нещо повече" Михайловски коментира, че условието за капитализиране на ПИБ е трябвало да бъде изпълнено:

"Нейните акции бяха обявени на борсата, но не се появи частен инвеститор. Цената беше около 2,5 лева на акция, а емисионната стойност - 5 лева. Тя е два пъти по-висока, т.е. има причини, поради които частен инвеститор да не се появи", обясни той и уточни, че търсените средства са 196 млн. лева, което дава права около 26%, което е миноритарно участие и влиянието върху управлението на банката ще бъде нищожно:

"При това положение всеки един частен инвеститор би погледнал и за ликвидността на своите акции, въпреки че това би трябвало да бъде една дългосрочна инвестиция, но той ще загуби, ако се появи на борсата".

По думите му необслужваните кредити на банката за 2019-а година са малко над 23%, докато в банковата система те са 9%. Има възможност да има в частните инвеститори едно недоверие към тази банка".

Михайловски коментира твърдението на депутата от БСП Румен Гечев, че Държавата е придобила дял в Първа инвестиционна банка чрез Българската банка за развитие, като уточни, че в предмета на дейността на ББР няма такава дейност като закупуване на акции или участие в собствеността на друга финансова институция. "Не съм сигурен дали ББР може да участва", заяви той.

Доц. Виктор Йоцов коментира, че на този етап не се знае под каква форма ще участва държавата в ПИБ:

"Ако минава през бюджета, би трябвало да е санкционирано и от Народното събрание, тъй като това е разход, който никъде не фигурира. Ако бъде през ББР, в техния мандат няма такива права".

Според него много важен е въпросът как държавното участие да не се смята за държавна помощ.

Интервюто на Людмила Железова и Марта Младенова с Христо Михайловски и доц. Виктор Йоцов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Държавата купува дял от ПИБ заради чакалнята за еврозоната

Държавата изкупува дял от Първа инвестиционна банка, за да изпълни последното условие за влизането ни във валутния механизъм ERM II, потвърдиха пред „Хоризонт“ от Министерството на икономиката. Оттам уточниха, че единственият мотив за държавната..

обновено на 10.06.20 в 19:56
Румен Гечев

Румен Гечев: Държавата е придобила дял в ПИБ чрез ББР

Държавата е придобила дял в Първа инвестиционна банка чрез Българската банка за развитие, обяви депутатът от левицата Румен Гечев. По думите му решението за изкупуването на дял от търговската банка е свързано със зависимостите на правителството и няма..

публикувано на 11.06.20 в 16:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Китайски хакери са получили достъп до мрежите на американските доставчици на широколентови услуги. Те са се сдобили и с..

публикувано на 06.10.24 в 19:53

Европейците спестяват повече, а американците харчат повече спрямо нивата преди пандемията

Европейските домакинства спестяват повече в сравнение с нивата преди пандемията от коронавирус, докато американците пък харчат повече и така задвижват икономическото възстановяване на САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Изданието цитира данни на..

публикувано на 06.10.24 в 19:49
Франският президент Еманюел Макрон и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху към Макрон: Оръжейното ембарго ще укрепи оста на Иран

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разговаря по телефона с френския президент Еманюел Макрон в неделя, предупреждавайки го, че оръжейно ембарго спрямо Израел ще "укрепи оста на Иран", се посочва в изявление на канцеларията на Нетаняху, предаде..

публикувано на 06.10.24 в 19:44
Матео Салвини и Виктор Орбан

Виктор Орбан участва на годишната среща на партия "Лига" в Италия

В Италия, край селището Понтида, за 36-и път се проведе традиционната среща на крайно дясната и коалиционна в правителството на Джорджа Мелони партия "Лига". Участва нейният лидер и министър на транспорта Матео Салвини. Специален гост бе унгарският..

публикувано на 06.10.24 в 19:33

Пропалестински и произраелски протести в Чикаго

Утре се навършва една година от началото на войната Израел - "Хамас". В тази връзка отново   пропалестински  и произраелски протести има в различни точки по целия свят. В Чикаго митингите започнаха още в събота и продължават, отбелязвайки..

публикувано на 06.10.24 в 19:27
Снимката е илюстративна, архив.

Иран отмени всички полети от и за летищата в страната

Властите в Иран отмениха всички полети от и за летищата в страната, предаде Ройтерс. Забраната бе въведена с по-малко от три часа предизвестие и без обяснение. Тя ще важи от 21.00 ч. местно време тази вечер до 06.00 сутринта в понеделник. Този ход..

публикувано на 06.10.24 в 18:58
Сблъсъци с полицията по време на пропалестински протест в Рим

Демонстрации по света в навечерието на годишнината от нападението на "Хамас" над Израел

В навечерието на годишнината от нападението на "Хамас" над Израел в редица големи градове по света   се състояха демонстрации с настояване за спиране на кръвопролитието в Близкия изток. Около 40 000 демонстранти се събраха в центъра на Лондон,..

публикувано на 06.10.24 в 18:38