Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Цекулова:

Трябва да се преразгледат препоръките по отношение на Covid ваксини и бременност

Снимка: БНР

Няколко международни професионални организации по акушерство и гинекология излязоха с призив бременните жени да се ваксинират срещу Covid-19.

Журналистът Надежда Цекулова коментира за БНР, че позицията им се дължи както на натрупаните през последната година данни за безопасността и ефективността на ваксините при бременни жени, така и на тревогата им, че настоящите актуални вълни и варианти на вируса засягат значително по-тежко цялата общност и боледуват повече бременни жени, които се нуждата от интензивно лечение и губят живота си.

"България е една от държавите, които подходиха консервативно по отношение на препоръките си за ваксиниране на бременни жени. Първоначалният текст на тази препоръка, която беше изготвена в началото на месец февруари от Експертния съвет по акушерство и гинекология към Министерството на здравеопазването, гласеше, че бременните жени не трябва да се ваксинират, а жените, които планират забременяване, трябва да го отложат с 6 месеца, след като завършат ваксинационния си курс", допълни в предаването "Преди всички" Цекулова, която създаде през 2020 година първата платформа за преведени медицински текстове, свързани с коронавируса.

По думите ѝ подходът на нашата страна е доста категоричен срещу ваксинирането на бременни жени и се разминава значително с препоръките на останалите професионални организации в държавите, където се развива медицинска наука.

Според нея трябва да бъде преразгледана препоръката:

"Важно е освен да бъде преразгледана, тя да бъде и много добре комуникирана, много спокойно и без истерия, но с научни аргументи да се обясни на бременните жени, че вече има достатъчно информация и те могат да вземат информирано решение, базирано на изследване и проследяване на десетки жени, техните новородени дали да се ваксинират, или да се пазят по друг начин".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36

120 млн. души са напуснали домовете си принудително

Докато в Швейцария течеше мирната конференция за Украйна, а Израел и Хамас продължват да преговарят за прекратяване на огъня в ивицата Газа, Агенцията за бежанците на ООН излезе с доклад, който показва, че към днешна дата има безпрецедентно висок брой разселени хора заради конфликти. Рекордните 120 милиона души са били принудени да напуснат домовете си..

публикувано на 22.06.24 в 15:30

Последователи на Петър Дънов се събират в Априлци за празника на паневритмията

"Първото нещо е да се събуди доброто в себе си , мира и хармонията със себе си, природата, с всички, които ни заобикалят.   Стремежът е всеки друг на оживи тази доброто е част от промяната отвътре - навън . Град Априлци е свещеното сърце на България.   В квартал "Острец" има десет поляни, които са проекции на планетите от Слънчевата..

обновено на 22.06.24 в 10:31

Вотът на младите в Европа - посоки за размисъл

Европейските избори отминаха, резултатите са ясни и многократно анализирани, но има една група избиратели, която предизвиква особен интерес - младите хора в Европа. В някои държави членки на ЕС като Австрия, Белгия и Малта право на глас имат младежи под 18 години. А тази година в Германия за първи път можеха да гласуват и 16 и 17-годишните. Или..

публикувано на 22.06.24 в 10:15

Министър Гвоздейков ще представи новозакупените вагони за БДЖ

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков ще присъства преди обед на представянето на новозакупените от Германия вагони за БДЖ, които вече са с напълно обновена визия. Първата композиция от 5 вагона тръгва по линията от София до Бургас в събота, 22-ри юни.  Предвидено е министър Георги Гвоздейков да пътува с влака, който заминава..

публикувано на 21.06.24 в 08:30