Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Врачанските къщи - нестихващо достолепие" ще бъде открита на 10 януари

Скачоковата къща е един от забележителните шедьоври на Сецесиона

Веселин Алексиев
Снимка: Ива Антонова

На 10 януари в голямата зала на Регионалния исторически музей във Враца ще бъде подредена изложбата "Врачанските къщи - нестихващо достолепие".  За първи път тя беше показана в края на миналата година в читалището в града с голям успех и срещна одобрението и възхищението на местната общественост. Изложбата е дело на сдружение "Врачанските къщи", което има за цел да популяризира архитектурното наследство на града. Част от сдружението е младият архитект Веселин Алексиев. Той е с врачанско потекло и френско образование, проучил е историята на изграждането на Скачоковата къща - един от забележителните шедьоври на Сецесиона. Къщата се намира в центъра на Враца.

"За мен културното наследство е кауза и се стремя всячески да работя в тази сфера, въпреки че се занимавам с всякакво проектиране и изследвания в сферата", каза за БНР Веселин Алексиев.  

По думите му във Враца има около 90 сгради, които са със статут  - паметник на културата.
Скачоковата къща във Враца        Снимка: Веселин Алексиев

За Скачоковата къща той разказа:

"Като тръгнем от историята трябва да разгледаме хората, които са я обитавали и които са поръчали тя бъде изградена - говорим за рода Скачокови, който не е безизвестен в Северозапада и не само там. Става въпрос за един много стар род, който се е преселил в града в началото на 19 век от Етрополе. Те са се занимавали с какво ли не - търговия от всякакъв вид, основно със земеделски земи, земеделие", допълни за предаването "Рано в неделя" архитект Веселин Алексиев.

Ангел Скачоков е бил кмет на Враца и по негова идея е създадена Скачоковата къща.

"Неговата къща, която се намира на булевард "Христо Ботев", е един доста виден представител на сецесионовата архитектура, която е популярна по цял свят по това време. Сецесионът е нещо много радикално за времето си, въпреки че на нас ни се струва изключително романтично и свързано със старините".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сузан Генова и Лидия Витанова (от ляво на дясно)

Лидия и Сузан - две майки за повече грижа за децата с редки и злокачествени заболявания

Срещнаме ви с две жени, докоснати по най-силния начин от болката. Те са майки, чули за децата си диагнози на нелечими заболявания . Емоционално са преминали през целия спектър на болката, а физически са направили всичко възможно да се справят с последствията от нея. Оцеляли са в болката.  Може би са я приели, може би са я разбрали и затова..

публикувано на 23.10.24 в 12:11
 Отец Стилиян Табаков

Отец Стилиян Табаков и отец Алеко за поклонническите центрове у нас

Две са точките за поклоннически туризъм в този район на Североизточна България - Ивановските скални църкви и Басарбовският манастир "Свети Димитър Басарбовски". Ивановските скални църкви са част от голяма лавра от манастир с 15 храма. Не всички са изследвани, но тези, които са видими са защитени от ЮНЕСКО. Ивановските скални църкви..

публикувано на 21.10.24 в 15:00
Ангел Ангелов

Ангел Ангелов за добрата прическа от България до Щатите

В 57-ми епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" гост е фризьорът Ангел Ангелов , който от 11 години живее и работи в Америка. В древен Рим прическата показвала богатството и мястото на хората в обществото . Сложните прически били за богатите, а естествените  и семплите  - за бедните. Казват, че фризьорската професия  води началото..

публикувано на 21.10.24 в 13:00
Елена Петкова

20 години от създаването си отпразнува сдружение "Еквилибриум" в Русе

20 години от създаването си отпразнува сдружение "Еквилибриум" в Русе. Екипът предоставя социални услуги и е в основата на усилията за деинституционализация на децата в България. Малко известен факт е, че след случая "Могилино", разкрит от британската телевизия ВВС, точно тези хора поеха грижата за децата от този социален дом. Една от най-големите..

публикувано на 20.10.24 в 08:01

Трънливото виноделие на Тодор Костадинов от Боровци

Тодор Костадинов от село Боровци, между Монтана и Берковица, е пазител и изследовател на местни стари сортове лози , както и самоук винар. Посветил се е на винени експерименти, някои от които официалните винопроизводители трудно си позволяват. Костадинов стопанисва 20 декара лозя, в които все още има никому неизвестни сортове. "Тези лозя..

публикувано на 18.10.24 в 07:20

Писателката Марина Константинова и легендите за румънската кралица Мария Единбургска

През 2024 г. се навършват 100 години от изграждането на архитектурно-парков комплекс "Двореца" в Балчик, който възниква като резиденция на румънската кралица Мария /1875-1938/.   Тя го нарича с турското име „Tenha Yuvah”, което в превод означава самотното, или уединеното гнездо. Днес по-разпространен е преводът „Тихото гнездо”. Кралицата посещава града..

публикувано на 17.10.24 в 17:55

Размислите на един квартален автомонтьор

Трябва да се преразгледа цялата организация на движението . По магистралите у нас скорост над 120 км/ч е опасна , съгласен е инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. Потребителите на транспортната система и тези, които ни я доставят – политиците, живеем в две различни държави , смята той. Промените за конфискуване на..

публикувано на 15.10.24 в 11:21