Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лицето на града зависи много от времето, в което го гледаш"

"Етюд-и-те на София: 24 часа в града" - един софийски ден на 200 страници

24 часа в големия град са почти цяла ера, каза фотографът Иван Шишиев

| Интервю
Снимка: ФБ/Етюд-и-те на София

"24 часа в големия град са почти цяла ера. Всяка част от София си живее в своето време. София е една огромна собствена държава - има реки, сгради, фасади и лица. Всичко това се променя всеки ден, затова лицето на града зависи много от времето, в което го гледаш".

Това каза пред БНР Иван Шишиев, който представи в предаването "12+3" новият му авторски сборник "Етюд-и-те на София: 24 часа в града".

В рамките на 200 страници читателят е едновременно наблюдател и главен участник в един софийски ден. 
Какво са 24 часа в големия град? Как времето и пространството се пречупват под звуците на трамваите и тишината на спрелите часовници? Защо нишките на вековете са се оплели в малките улици на столицата и къде има опасност да пропаднеш хилядолетия назад?

Този път фотографът на "Етюд-и-те на София" се насочва към тези въпроси и към това да покаже как се изживява едно денонощие в града.

А времето в София тече по свои собствени правила. И за да го уловиш истински във фотография, трябва да ги познаваш.


Иван Шишиев е фотограф, публицист, пътешественик и библиотекар. Автор е на най-големия проект за фотография в България "Етюд-и-те на София", последван от над 340 000 души в социалните мрежи, който управлява заедно с видеографа Екатерина Калугина.

През 2020 г. е отличен с грамота на Столична община за принос в развитието на културата в София. "Етюд-и-те на София: 24 часа в града" е третата му книга.

Замислен през 2015 г. и първоначално оформен като фейсбук албум, проектът "Етюд-и-те на София" постепенно се разраства и се превръща в изящен фотографски албум, в който се крият и малки късчета истории за духа на столицата - такава, каквато я вижда и усеща фотографът Иван Шишиев. От върховете на Витоша до най-живописните улици на центъра на града, от влюбените на града до трамвайните му релси...

Изданието излиза с предговор от Георги Господинов, а корицата и оформлението са дело на Стефан Касъров. 

Интервюто на Даниела Големинова с Иван Шишиев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Към този момент е лека джунгла." Защо изоставиха крепост над Габрово?

Габровци алармират с тревога, че останките от историческата крепост "Градище" над града – предпочитано място за разходка на местните хора и гости на града, продължават да се рушат. На мястото на някогашното укрепено селище, културна ценност от местно значение , сега избуява висока растителност, а зидовете, поддали под напора на времето, са..

публикувано на 14.05.24 в 09:45

Екопътеката край Царевец крие любопитни истории

Ще се разходим по един атрактивен маршрут с живописна природа и любопитна история. Това е екопътеката до скалните рисунки в мездренското село Царевец. Графитите в пещерите във варовиковия венец край селото са множество надписи и изображения, издълбани върху камъка между 16 и 19 век. Те са интересно историческо свидетелство, което все още не е..

публикувано на 12.05.24 в 08:40

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи. Според преданията, девойката е водила съпротивата на местните хора при завладяването на планината от османските турци и от кръвта й са израснали красивите пролетни цветя. Момичето е описвано с дълга руса коса и бяла роба, което води бял кон или държи меч. И до днес..

публикувано на 12.05.24 в 05:30

Изрисуват електрически табла в Монтана

Електрическите табла в градската градина на Монтана придобиват нов вид. Върху тях вече няма да има листчета с всевъзможни оферти за работа и извършване на услуги, защото са се превърнали в картини. Нова визия им дава художничката Лилия Захаринова. "Непрекъснато се борехме с премахването на всевъзможни обяви по електрическите табла, както й да ги..

публикувано на 09.05.24 в 11:35
Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ

Отваря обновеният пансион на Детската онкохематология в ИСУЛ

Предстои отново да заработи ремонтираният пансион към Детската онкохематология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ". Това съобщи в интервю за БНР клиничният психолог Ивайла Георгиева. "Всички сме особено щастливи, че нещата напредват и се развиват. Дом-пансионатът скоро ще отвори врати . Очакваме съвсем скоро той отново да посрещне..

публикувано на 09.05.24 в 10:31
Кристиян Куртев

15 годишният Кристиян Куртев е гост в рубриката "Америка - илюзии и реалности"

В този епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности” гост е 15 годишният Кристиян Куртев. Едно от онези умни и талантливи деца, които от 90-те години насам успешно изпреварват американските със знанията и възпитанието си и се превръщат не в богатство на своята родина , а в интелектуалното богатство на Америка! "Баба и дядо - те ми..

публикувано на 08.05.24 в 10:18

Воистина велики идеи, хора и случки по Великден

Но може ли Великден да бъде безверие? Утрото на Възкресение, 1880-а . Ловешката църква "Успение Богородично", в която служи поп Кръстю Никифоров, е празна. Виното, Христовата кръв, и хлябът, Христовата плът, няма на кого да бъдат раздадени. Слухът, че именно поп Кръстьо е предал Левски, отпраща миряните в друга църква. Без значение..

публикувано на 06.05.24 в 17:57