Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Целите и амбициите на Конференцията на ООН за климата КОП28

Снимка: unsplash.com


2023-а на практика е най-горещата година в историята, заяви Световната метеорологична организация. „Тя беше една заглушителна какафония от счупени рекорди,“ подчерта директорът Петери Таалас. Парниковите газове са рекордно високи, температурите по света са нечувани, нивата на океаните са невиждано високи, ледът на полюсите е рекордно намалял, алармират учените. На този фон в Дубай започна Срещата на ООН за климата КОП28. 

Краят на изкопаемите горива е единственият начин да спасим горящата ни планета, съдбата на човечеството виси на косъм, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

"Жизнените показатели на Земята са влошени - рекордни емисии, свирепи пожари, свъртоносни засушавания и най-горещата година в историята. На километри сме от целите в Парижкото споразумение и ни остават минути до полунощния лимит от 1.5 градуса. Но все още не е прекалено късно! Ние можем, вие можете да предотвратите краха на планетата ни. Имаме технологиите да избегнем климатичния хаос, ако действаме сега!"

Той призова компаниите в сферата на изкопаемите горива да инвестират в преход към възобновяеми енергийни източници, а правителствата - да помогнат, като наложат тази промяна, включително чрез високи данъци върху печалбите в сектора.

"Възобновяемата енергия е един безкраен да