Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Целите и амбициите на Конференцията на ООН за климата КОП28

Снимка: unsplash.com


2023-а на практика е най-горещата година в историята, заяви Световната метеорологична организация. „Тя беше една заглушителна какафония от счупени рекорди,“ подчерта директорът Петери Таалас. Парниковите газове са рекордно високи, температурите по света са нечувани, нивата на океаните са невиждано високи, ледът на полюсите е рекордно намалял, алармират учените. На този фон в Дубай започна Срещата на ООН за климата КОП28. 

Краят на изкопаемите горива е единственият начин да спасим горящата ни планета, съдбата на човечеството виси на косъм, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

"Жизнените показатели на Земята са влошени - рекордни емисии, свирепи пожари, свъртоносни засушавания и най-горещата година в историята. На километри сме от целите в Парижкото споразумение и ни остават минути до полунощния лимит от 1.5 градуса. Но все още не е прекалено късно! Ние можем, вие можете да предотвратите краха на планетата ни. Имаме технологиите да избегнем климатичния хаос, ако действаме сега!"

Той призова компаниите в сферата на изкопаемите горива да инвестират в преход към възобновяеми енергийни източници, а правителствата - да помогнат, като наложат тази промяна, включително чрез високи данъци върху печалбите в сектора.

"Възобновяемата енергия е един безкраен дар. Полезна е за здравето ни, за планетата и икономиките. С нея можем да прочистим въздуха, да задоволим растящите енергийни нужди, да осигурим евтино електричество на милиони, да внесем сигурност и стабилност на пазарите и да спестим пари."

Превърнете тази конференция в нова надежда за бъдещето, призова Гутериш близо 100-е хиляди делегати на форума, което е рекорден брой участници.

В същия дух беше призивът и на британския крал Чарлз Трети. Той заяви, че светът е опасно далеч от справянето с климатичната криза и че световната икономика ще бъде изложена на опасност, ако не бъдат решени бързо проблемите с околната среда.

"С цялото си сърце се моля КОП28 да стане още една повратна точка към действия за истинска трансформация в момент, когато виждаме, че са достигнати тревожни граници."

Крал Чарлз изтъкна, че днес има 30% повече въглероден диоксид в атмосферата и 40 на сто повече метан, въпреки усилията за ограничаване на глобалното затопляне. Според британския монарх сякаш хората са обръгнали на рекордите и не си взимат бележка, защото ги чупим твърде често. Трябва да поддържаме хармония с природата, защото не Земята принадлежи на нас, а ние на Земята, заключи Чарлз Трети. 

"Опасностите вече не са далечни рискове. Видях в Общността на нациите и извън нея безброй общности, които не издържат на постоянните бедствия, а животът и препитанието им са погубени от климатичните промени."

Президентът на ОАЕ, които са домакин на събитието, шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян обяви, че са постигнати няколко от амбициозните цели на конференцията още в първите й дни. Фондът за най-бедните страни, засегнати от климатичните промени, набра над 400 милиона долара и ще започне да отпуска средства, ще бъде създаден и фонд на стойност 30 милиарда долара за намиране на решения на климатичната криза, а 100 държави членки на ООН обещаха да утроят употребата на възобновяема енергия, докато петдесет петролни компании се ангажираха да спрат да отделят парниковия газ метан. Според Султан ал-Джабер този ангажимент е изключително окуражителен. 

"Ще направя всичко по силите си да канализирам инерцията, която създадете на тази среща в амбициозен отговор на глобалната цел от ограничаване на затоплянето до 1.5 градуса."

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за таксуване на всички въглеродни емисии, които се отразяват неблагоприятно на климата."Нека работим за слагането на цена на всички емисии на въглероден диоксид в света", заяви тя, като отбеляза, че понастоящем само 23% от световните емисии са обхванати от инструменти за въглеродно таксуване.

"Европейският съюз вече достигна пика в eмисиите си и сме на път да преизпълним целта си за 2030 година. А съвсем наскоро приехме закон драстично да намалим емисиите метан. Тази конференция може да напише история."
             
Събитието обаче беше помрачено от информации, че домакините от ОАЕ, които са един от най-големите производители на петрол, смятат да използват форума, за да договарят бизнес сделки за износ на нефт. Член на борда на съветниците на КОП 28 дори подаде оставка заради тези подозрения с мотива, че председателството е компрометирано. 

А буквално броени часове преди откриването на конференцията беше извършен първият презокеански полет със самолет, захранван само от алтернативни горива. Самолетът на британската компания „Върджин Атлантик“ прелетя от лондонското летище „Хийтроу“ до „Джей Еф Кей“ в Ню Йорк, но без пасажери. На борда бяха само основателят на компанията Ричард Брансън, изпълнителния директор Шай Уайс и британският министър на транспорта Марк Харпър. Машината тип Боинг 787 беше пълна с 50 тона възобновяемо самолетно гориво, добито на 88% от отпадни мазнини от хранително-вкусовата индустрия и растителни масла. Този полет доказа, че е възможно керосинът да се замени изцяло от възобновяемо самолетно гориво, обясни Уайс. 

"Изходният материал в този случай беше различни масла като животинска мазнина и олио за готвене. Но това е само първото поколение, прокарваме пътека, с която да покажем как да декарбонизираме полетите на дълги разстояния."
Военен транспортен самолет Boeing C-17 Globemaster III каца на пистата на летище Okecie във Варшава, Полша, 19 февруари 2023 г. Самолетът достави оборудване, необходимо за поддръжка на предстоящото посещение на президента на САЩ Джо Байдън.
Основателят на „Върджин Атлантик“ сър Ричард Брансън призна, че ще отнеме известно време преди възобновяемото гориво да е достъпно за всички. То се използва и сега, но смесено с традиционния керосин, а в световен мащаб употребата му възлиза едва на 0.1 %. Все трябва да се започне от някъде, подчерта Брансън след кацането в Ню Йорк. 

"До преди година се смяташе за невъзможно дълъг полет като от Лондон до Ню Йорк да бъде извършен на възобновяемо авиационно гориво. Искахме да докажем, че не е вярно. Екипът на Върджин атлантик работи с Ролс ройс и други компании, за да създаде гориво, с което може да се лети поне от Лондон до Ню Йорк. Но смятаме, че в следващите години ще може да се стигне и до Лос Анджелис или Токио. Полетът беше чудесен, без никакви засечки от излитането до кацането."

Авиационната индустрия е една от най-трудните за декарбонизация, но директорите на авиокомпании смятат възобновяемото гориво за най-ефективния инструмент за целта, който вече е налице. Работи се също и по осъществяване на полети с водород и на електричество. 

По публикацията работи: Лилия Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дим над Нумеа от пожарите, запалени от демонстранти, 14 май 2024 г.

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на метежите в Нова Каледония

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на пламъците на метежите във френската тихоокеанска територия Нова Каледония. Бунтове в Нова Каледония заради план за конституционна реформа Според надзорния орган на френското правителство за онлайн дезинформацията - "Виджиниум", азербайджански акаунти в социални медии разпространяват антифренска..

публикувано на 18.05.24 в 21:31

Руски съд запорира активи на "Дойче банк"

Руски съд разпореди да бъдат запорирани сметки, имущество и акции на "Дойче банк" в Русия в рамките на съдебно дело срещу германската банка, предаде Ройтерс, позовавайки се на съдебни документи. Банката, заедно с германската компания "Линде", е била един от кредиторите-гаранти по договор за изграждане на завод за преработка на природен газ в..

публикувано на 18.05.24 в 21:02

Доброволци почистиха около 20 километра по коритото на р. Драговищица

Десетки хора, организирани от сдружения "Балканка" и Община-Кюстендил, се включиха в почистването на около 20 километра по коритото на река Драговищица.  Реката извира в Сърбия и е в защитената зона "Натура-2000", а при почистването не може да се използва техника, казаха еколози.  Река Драговищица е в режим "Хвани и пусни" и подържа популацията..

публикувано на 18.05.24 в 20:57
Марчел Чолаку

Нощта на музеите в Румъния се превръща в нощ на протестите

Нощта на музеите се превръща в нощ на протестите в Румъния. Премиерът Марчел Чолаку предложи да бъде доброволец в един от музеите, чиито служители отказват да работят. Синдикалистите обявиха, че някои от основните музеи в Румъния няма да отворят в знак на протест срещу неравенството в заплащането в културната сфера. Премиерът Марчел Чолаку за..

публикувано на 18.05.24 в 20:26
Регионален музей Кюстендил

Всички музейни експозиции в Кюстендил са отворени за безплатно посещение до 21 ч.

Интересна нощ на музеите обещават организаторите за кюстендилци и гостите на града. Тя се прави за тринадесети път в града и ще продължи до полунощ. За любознателните през целия ден вървеше играта - викторина "Отключи историята на своя град“. Участниците трябваше да посетят различните музейни експозиции и да участват в отправеното им..

публикувано на 18.05.24 в 20:22

74 весели картини разсмяха габровци и гости на карнавала на хумора

74 весели картини разсмяха габровци и гостите на града по време на традиционния карнавал на хумора. Повече от 3 хиляди души се включиха в забавните епизоди на шествието, а поне десет пъти повече се веселиха отстрани. Карнавалното шествие в Габрово потегли, след като легендарният основател на селището Рачо Ковача удари с чука по наковалнята.  След него..

публикувано на 18.05.24 в 20:07

Кипър регистрира в ЕС местна розова вода като защитен продукт

Кипър ще регистрира в Европейския съюз местна розова вода като продукт със "защитено географско указание", съобщи министърът на земеделието и развитието на селските райони Мария Панайоту. Днес и утре в кипърската "розова долина" се провежда 16-ото издание на Фестивала на розата. Досието на "Розова вода от Агрос" – селото в планината Тродос,..

публикувано на 18.05.24 в 19:50