Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Великобритания двама мъже бяха обвинени в шпионаж в полза на Китай

Изглед към сградата на британския парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Занимаващ се с изследователска дейност в британския парламент и още един сужител в Уестмистър бяха обвинени в шпионаж в полза на Китай на базата на твърдения, че са предоставили информация, която може да бъде "полезна за врага".

Кристофър Кеш и 32-годишният Кристофър Бери бяха обвинени по Закона за официалната тайна. От полицията заявиха, че те са обвинени в предоставяне на статии, кореспонденция, документи или информация на чужда държава. Китай нарече обвиненията "злонамерена клевета", но отдела за борба с теророризма опредедели обвиненията като "много сериозни". 

Вестник "Сънди таймс" твърди, че Кеш е имал достъп до някои депутати, сред които Том Тугендхат, който е министър, отговарящ за сигурността, и председателя на комисията по външни работи Алиша Кърнс. 

Ръководителят на отдела за борба с тероризма Доминик Мърфи каза, че разследването е било "изключително сложно". От отдела допълниха, че наказателните производства срещу обвиняемите са активни и никой не трябва да съобщава, коментира или споделя информация онлайн, която би могла по някакъв начин да накърни правото им на справедлива защита.  

Кеш и Бери бяха пуснати под гаранция, като ще се явят пред Уестминстърския магистратски съд в петък, 26 април.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЕС: Напрежението заплашва да ескалира до тотална търговска война с Китай

Европейският съюз и Китай се доближават до "железопътна катастрофа на забавен каданс", тъй като нарастващият протекционизъм рискува да ескалира в тотална търговска война, заяви в сряда президентът на Европейската търговска камара в Китай Йенс..

публикувано на 17.04.24 в 15:53

Китайски шпиони са взели на мушка нидерландски технологии

Китайски шпиони са взели на мушка Нидерландия в сферата на полупроводниците, аерокосмическата и морска индустрия в опит да засилят китайските въоръжени сили. Това посочва нидерландската разузнавателна служба MIVD в годишния си доклад, който е..

публикувано на 18.04.24 в 16:12

ЕС има за цел да увеличи износа на хранителни стоки за Китай въпреки търговското напрежение

Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски заяви преди тазседмичното си посещение в Китай, че фокусът му ще бъде насочен върху увеличаването на износа на селскостопански храни към втората по големина икономика в света и запазването на..

публикувано на 22.04.24 в 10:01

Германия: Трима души са задържани за шпионаж в полза на Китай

В Германия разследващи арестуваха днес трима германски граждани, заподозрени в шпионаж в полза на Китай, съобщи прокуратурата. Смята се, че те са осигурявали достъп до секретни морски технологии - случай, който може да провокира ново напрежение между..

публикувано на 22.04.24 в 13:46
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 80 са вече жертвите на наводненията в Бразилия

Близо 80 души достигна броят на жертвите на наводненията, предизвикани от проливните дъждове в Бразилия. Над 100 души се издирват. 88 хиляди бяха принудени да напуснат домовете си в засегнатите райони. Разрушени са пътища и мостове. Президентът..

публикувано на 06.05.24 в 11:00

Гергьовденско веселие на пл. "Велбъжд" в Кюстендил

Община Кюстендил кани на Гергьовденско веселие с интересна програма за 6 май на централния пл. "Велбъжд", обявиха от отдел "Култура и духовно развитие“. Началото е от 11.00 часа. Ще бъдат раздадени 900 боядисани в червено яйца и 150 козунака..

публикувано на 06.05.24 в 10:48
Изглед към Акропола в Атина.

И Гърция чества свети Георги

С изключителна тържественост отбелязват днес в Гърция празника на свети Георги. Повсеместно има църковни богослужения. Редица прояви има и в армията - свети Георги е почитан като символ на храбростта. С тържествена литургия за днешния празник..

публикувано на 06.05.24 в 10:38

В Силистра: Панихида в памет на загиналите офицери и войници за свободата на България

В Силистра Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан в мемориала-военно гробище на загиналите през Първата световна война. Тържествената церемония ще започне в 11:00 часа. Ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите..

публикувано на 06.05.24 в 10:29

Парижки пекари поставиха световен рекорд със 140-метрова багета

Нов световен рекорд на Гинес е поставен от френски пекари. Те приготвиха най-дългата багета - 140 метра и половина. Успешният опит стана факт в Сюрен, предградие на Париж. Масивната багета измести от първото място предишното постижение - хляб с..

публикувано на 06.05.24 в 10:12
Иван Радев

Иван Радев: Виждаме колко крехка е ситуацията на медиите в България и колко уязвими са те

Виждаме колко крехка е ситуацията на медиите в България и колко уязвими са те. Това зяви пред БНР Иван Радев, Асоциация на европейските журналисти. "До такава степен зависят от рекламата на хазарт, че много от тях се обявиха против..

публикувано на 06.05.24 в 09:59

Надежда Цекулова: Държавата би могла да изгради детска болница, ако се намери политическа воля

Нашите претенции са към държавата, която непрекъснато изпраща разнопосочни послания и остава впечатление, че е неспособна да гарантира, както е по Конституция,  на хората право на здравеопазване. Това сподели в интервю пред БНР Надежда Цекулова,..

публикувано на 06.05.24 в 09:57