Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великден в Кипър - по-скъпо агнешко, но по-евтини яйца

Снимка: БГНЕС

С по-скъпо агнешко месо и по-евтини яйца посрещат Великден в Кипър, съобщиха от Службата за защита на потребителите към търговското министерство. Проведеното от нея проучване на цените на основните продукти за празничната трапеза е обхванало 156 търговски обекти в цялата страна.

Най-голямото повишение е при цената на зехтина - със 106% спрямо миналогодишния Великден. Значително поскъпва традиционното за празничната трапеза агнешко месо. Цената му достига 12 евро за килограм, което е ръст от над 10% спрямо миналата година. Повече ще платят потребителите и за традиционните великденски тестени изделия. Кипърските "флауни" са с около 3% по-скъпи, а козунакът – с над 7%.


В същото време стойността на великденската трапеза се балансира от намаления на цените на редица други необходими за нея продукти. Рекорден спад от 45% отбелязва цената на полските краставици, а при оранжерийните той е 28%. С почти 25% по-евтино спрямо миналата година се продава слънчогледовото олио. Яйцата струват с 9% по-малко.

Основните продукти за Великден попадат в групите стоки, които по решение на правителството в момента са освободени от ДДС. Нулевата ставка важи за хляб, яйца, захар, месо, зеленчуци.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Старт на кампанията за евровота в Кипър

В Кипър днес официално стартира предизборната кампания за Европейския парламент, като бяха внесени листите с кандидатите за депутати в него. За първи път в политическата история на страната три партии на кипърските гърци включват в бюлетината..

публикувано на 24.04.24 в 16:11

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени..

публикувано на 26.04.24 в 05:26
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Товарен кораб (вдясно) и кораб на групата за помощ

Кораб с помощи отплава от Кипър за Ивицата Газа

С нова пратка хуманитарна помощ корабът "Дженифър" отплава отпристанището на Ларнака в Кипър за Ивицата Газа късно снощи, съобщиправителственият говорител Константинос Летимбиотис. С нея бевъзобновена работата на морския коридор от Кипър до..

публикувано на 27.04.24 в 13:43
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Кипър е депортирал над 3700 души от началото на годината

Над 3700 незаконно пребиваващи в Кипър граждани на трети страни са депортирани в родината им от началото на годината досега, съобщиха от вътрешното министерство. На министерска среща на върха по въпросите на убежището и миграцията днес в белгийския..

публикувано на 29.04.24 в 04:04

Експерти обсъждат превенцията на кръвните заболявания на конференция в Кипър

Първа регионална среща на върха за Източното Средиземноморие, Близкия изток и Северна Африка по проблемите на таласемията и други кръвни заболявания ще се проведе днес в Никозия. Кипър е избран за домакин, тъй като се смята за страна-модел в..

публикувано на 29.04.24 в 04:11

Над 64 млн. пресичания в двете посоки през "зелената линия", разделяща Кипър

Над 64 млн. пресичания в двете посоки през "зелената линия", разделяща Кипър, отчете като успех Европейската комисия в специално изявление по повод юбилейна за острова годишнина.  Днес се навършват 20 години от влизането в сила на регламента на ЕС,..

публикувано на 29.04.24 в 20:27
ВИЖТЕ ОЩЕ
МВР на 6 септември

Уволниха дисциплинарно директора на ОДМВР-Ловеч

Директорът на Областната дирекция на МВР в Ловеч Станислав Великов е уволнен дисциплинарно със заповед на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Великов беше отстранен от работа  преди три месеца, когато срещу него беше образувано..

публикувано на 21.05.24 в 10:59

Премиерът поиска проверка на пътя до Аксаково, където катастрофира кола на НСО

Служебният премиер Димитър Главчев поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова да извърши незабавна проверка във връзка с информацията за новоасфалтирана част от пътя в района на Аксаково, където преди дни..

публикувано на 21.05.24 в 10:55
Протест на близки на Пейо Пеев се провежда пред Съдебната палата, 21 май 2024 г.

Протест на близки на убития Пейо Пеев пред Съдебната палата в София

Близки и приятели на убития Пейо Пеев се събраха на пореден протест пред Съдебната палата в София, където Софийският апелативен съд решава да пусне ли от ареста бившата дипломатка Красимира Трифонова. Тя е обвинена, че в съучастие с дъщеря си -..

публикувано на 21.05.24 в 10:55

Яна Стефанова: Искаме да се докоснем до историята на площад "Славейков"

Пешеходни обиколки около площад "Славейков" на исторически сгради, в които са живели литературни класици, автори, представители на интелигенцията и културата, ще се проведат на 24 май в София. Емблематичният площад традиционно се превръща в..

публикувано на 21.05.24 в 10:40

ЦИК прие методическите указания за вота: За първи път бюлетините ще се пускат в 4 кутии

Централната избирателна комисия прие методическите указания за работата на секционните избирателни комисии в страната за изборите 2 в 1 на 9 юни.  Те са различни за секциите, в които ще се гласува само с хартиени бюлетини и за тези, в които ще има..

публикувано на 21.05.24 в 10:36

МОН дава 4 точки на учениците, на които се е паднала "проблемна матура"

Всички зрелостници ще получат максималния брой от 4 точки от проблемната задача в матурата по български език и литература. Това заяви служебният министър на образованието Галин Цоков в интервю за Българската национална телевизия. “При някои..

публикувано на 21.05.24 в 10:06

ЦИК: Без екзитпол преди края на изборния ден

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни. Централната избирателна комисия забрани с решение на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят проучвания "на..

публикувано на 21.05.24 в 09:47