Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световните лидери ще опитат да намалят смъртните случаи, причинени от резистентни бактерии

Снимка: Pixabay/fernandozhiminaicela

Световните лидери се ангажираха с намаляване на смъртните случаи, причинени от микроби, които са устойчиви на лекарства, по време на заседанието по темата на 79-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк.

Според изчисления антимикробната резистентност води до смъртта на 4 милиона и 950 хиляди души годишно. Новата политическа декларация, подписана от 193 държави членки на ООН, има за цел да намали броя на починалите с 10 на сто до 2030 година, а до края на десетилетието най-малко 60 процента от държавите по света да финансират свои планове за борба с проблема.

Антимикробната резистентност настъпва, когато бактериите, вирусите, гъбичките и паразитите вече не се влияят от лекарства, което прави инфекциите трудни или невъзможни за лечение.



Организацията на ООН по прехрана и земеделие, Световната здравна организация, Програмата на ООН за околната среда и Световната организация за здраве на животните приветстваха декларацията.

Съгласно нея четирите организации трябва да създадат независим панел, подобен на този за борба с климатичните промени, който ще разработва научно базирани стратегии за борба с устойчивите микроби.

Във връзка с човешкото здраве декларацията си поставя амбициозната задача най-малко 70 процента от антибиотиците, използвани за хора, да са медикаменти с минимални странични ефекти и малък потенциал да доведат до антимикробна резистентност.

В селското стопанство целта е цялостно намаляване на използването на антибиотици.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Андреа Амон

Антимикробна резистентност и недостиг на медицински специалисти - основни предизвикателства в Европа

Антимикробната резистентност спрямо антибиотици и недостигът на медицински специалисти са двете основни предизвикателства, за които трябва да се работи сериозно в Европа. Това каза в интервю за БНР директорът на Европейския център за профилактика и..

публикувано на 01.12.23 в 10:30

СЗО: Широкото използване на антибиотици при Ковид пандемията е допринесло за антимикробна резистентност

Широкото използване на антибиотици по целия свят по време на пандемията с Ковид-19 може да е увеличило "тихото" разпространяване на антимикробната резистентност. Това сочат нови данни на Световната здравна организация.  Само 8 процента от хоспитализираните..

публикувано на 28.04.24 в 05:23

Широкото използване на антибиотици при Ковид е допринесло за антимикробна резистентност

Широкото използване на антибиотици по целия свят по време на пандемията с Ковид-19 може да е увеличило "тихото" разпространяване на антимикробната резистентност. Това сочат нови данни на Световната здравна организация.  Само 8 процента от..

публикувано на 28.04.24 в 08:41

Борбата с антимикробната резистентност се превръща във важна цел за ООН и ЕК

Общото събрание на ООН ще проведе днес среща на високо ниво за антимикробната резистентност – проблем, който към 2050 г. може да е причина за смъртта на 10 милиона души годишно. Темата на срещата е "Инвестиране в настоящето и гарантиране на..

публикувано на 26.09.24 в 00:15

Д-р Александър Колевски: Рецептите за антибиотици да са верифицирани с микробиологично изследване

Проблемът с безразборната употреба на антибиотици у нас е много сериозен. Изписват се антибиотици, без да има направено микробиологично изследване и антибиограма.   Това заяви пред БНР д-р Александър Колевски - началник на Лабораторията по..

публикувано на 20.11.23 в 09:48
Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев: Нямаме нови причинители на инфекции, има еволюция в резистентността на микробите

Има ли належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства - темата в този епизод на подкаста на БНР -  "В центъра на системата"  .  Водещ експерт разяснява как да се постигне баланс между ефективното лечение  с антибиотици ,..

публикувано на 16.08.24 в 08:00

Микроби, устойчиви на антибиотици, оцеляват хиляди километри, пренесени от ветрове

Микроби, които причиняват болести и са устойчиви на антибиотици, могат да преминат хиляди километри, носени от ветрове, установиха за първи път учени . Проучените ветрове са пренасяли изненадващо разнообразие от бактерии и гъбички. Сред тях е имало..

публикувано на 16.09.24 в 05:24
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почина пианистката Марта Деянова

На 77-годишна възраст в Лондон почина голямата българска пианистка Марта Деянова, съобщи нейният син Мартин в социалната мрежа Facebook. Тя е възпитаничка на Българската държавна консерватория в класа на проф. Богомил Стършинов, усъвършенства..

публикувано на 27.09.24 в 04:27

След четири часа опити депутатите събраха кворум, заседанието отново беше прекъснато

Напрежение в пленарна зала, където днес трябваше да бъдат разгледани предложения за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и придобиване от държавата на активи на "Мини Марица-изток". Въпреки че след четири часа опити ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ..

публикувано на 26.09.24 в 22:49

Тежка катастрофа в Пловдив, загинал е 34-годишен мъж

Тежка катастрофа е станала тази вечер в Пловдив - на булевард "Княгиня Мария Луиза".  Загинал е мъж на 34 години.  Шофираният от него автомобил се е блъснал в електрически стълб и се е усукал около него.  По първоначални данни колата се е движила с..

публикувано на 26.09.24 в 21:39

Над 3 500 излъчвания на клипа от кампанията на СЕМ за повишаване на медийната грамотност

Над 3 500 пъти е бил излъчен клипът от кампанията на Съвета за електронни медии за повишаване на медийната грамотност в радио- и телевизионен ефир. Така посланието му "Провери, преди да се довериш" вече е разпознаваемо сред хората и кампанията..

публикувано на 26.09.24 в 21:08
Антъни Блинкън

Блинкън определи като безотговорно изявлението на Путин за евентуално използване на ядрено оръжие

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън определи като "безотговорно" вчерашното изявление на руския президент Владимир Путин за евентуално използване на ядрено оръжие от Русия. В интервю за MSNBC Блинкън заяви, че всички мислят така,..

публикувано на 26.09.24 в 20:22

Руслан Микула: Превземането от руснаците на Вугледар в Донецка област е въпрос на дни или седмици

Окончателното превземане от руснаците на град Вугледар в Донецка област е въпрос на няколко дни или няколко седмици. Това заяви в интервю за радио "Свобода" Руслан Микула - съосновател на украинския блог Deep State, който следи хода на бойните действия...

публикувано на 26.09.24 в 20:04

Приключва двудневната стачка на журналистите от италианския вестник "Република"

В полунощ приключва двудневната стачка на журналистите от ежедневника "Република“, който е един от водещите в Италия от 48 години насам. "Редакционният екип никога не е продавал душата си и никога няма да го направи“ е девизът на журналистите на..

публикувано на 26.09.24 в 19:48